Bij dit café staat naast bier en bitterballen nu ook zonnebrand op het menu

1 augustus om 19:30 • Aangepast 14 augustus om 02:00
nl
Zodra de zon schijnt, zitten de terrassen weer bomvol. Zonnebril op, portemonnee mee, telefoon in de hand. Maar één ding vergeten terrasbezoekers vaak: zonnebrandcrème. “We merken dat veel mensen zich daardoor niet of nauwelijks insmeren en dat is zorgwekkend”, zegt horecaondernemer Peter Forger. Maar daar hebben ze bij zijn café Taveerne 't Pantoffeltje in Den Bosch een oplossing voor.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Naast een biertje en een portie bitterballen brengt de bediening voortaan ook een klein tubetje zonnebrand naar hun gasten. "Om te voorkomen dat gasten verbranden”, zegt Forger. Maar deze ludieke toevoeging heeft een serieuze boodschap: 'bescherm je huid'.

Want 28 procent van de zonverbrandingen gebeurt op het terras of in de tuin. Mitra Tebbe-Gholami is dermatoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en weet hoe belangrijk het is om je in te smeren. “Want hoe vaker iemand verbrandt door de zon, hoe groter de kans op huidkanker is.” Tegenwoordig krijgt 1 op de 5 Nederlanders huidkanker waarvan de zon de grootste oorzaak is.

Het aanbieden van zonnebrand op het terras is zeker niet nieuw, maar de manier waarop wel. Voorheen stonden op een tafeltje bij de ingang van het café een paar flessen zonnebrand. “Nu staat op elk tafeltje een klein flesje, waardoor de drempel om jezelf in te smeren lager wordt. We zien dat de tubetjes leeg gaan, dus dat is een goed teken.”

"Iedereen weet dat je je moet insmeren als de zon volop schijnt."

Het idee om een shotje zonnebrand op de menukaart te zetten kwam overigens niet van Forger zelf. Het is een initiatief van het Zilveren Kruis en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De actie is volgens dermataloog Tebbe hard nodig. “Iedereen weet dat je je moet insmeren als de zon volop schijnt. Maar vooral als het bewolkter is, merk ik dat mensen vaak denken dat het dan niet nodig is. Maar ook dan kan je gewoon verkleuren en zelfs verbranden door de Uv-straling die door de wolken heen komt”, zegt Tebbe.

Maar ‘alleen zonnebrandcrème smeren is niet genoeg’. “Daarmee voorkom je geen huidkanker. Het is zeker goed je meerdere keren op een dag in te smeren. Maar nog beter is beschermende kleding of een petje dragen en als de zonkracht echt heel sterk is, kan je toch beter uit de zon blijven.”

Al ziet niet iedereen dat zitten. "We hebben wel een zonneluifel, maar die wordt eigenlijk vooral als regenluifel gebruikt om onder te schuilen als het geen mooi weer is. Want onze gasten vragen vaak of we de luifel in willen draaien om juist van de zon te kunnen genieten. Maar dat kan nu op een veilige manier."

Gasten smeren zich in met zonnebrand (foto: Omroep Brabant).
Gasten smeren zich in met zonnebrand (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!