Marktkooplui niet blij met massale gepin: ‘Kost ons honderden euro’s’

1 augustus 2024 om 11:10 • Aangepast 14 augustus 2024 om 02:00
nl
De meeste ondernemers zijn tegenwoordig maar wat blij als je wilt pinnen, maar niet op de markt in Den Bosch. Marktkooplieden voeren daar zelfs actie tegen het massale gepin. Want de kosten rijzen volgens de kooplui de pan uit. “Sommige mensen betalen iedere maand 600 euro aan transactiekosten”, zegt initiatiefnemer van de actie Karin de Winter.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

“95 procent van mijn klanten pint, maar ze realiseren zich niet dat wij daarvoor kosten moeten maken”, zegt Karin, die zelf kleding verkoopt op de markt. Voor iedere pintransactie moet ze 14 cent afdragen aan de bank. “Bovendien betaalt de klant ook nog eens voor het pinnen. Dus er wordt er maar één beter van en dat is de bank.”

Voor Karin vallen de kosten nog mee, maar voor haar collega’s is dat wel anders. “Sommige mensen betalen maandelijks 600 euro aan transactiekosten”, vertelt ze. “Bijvoorbeeld als je een kraam hebt met fournituren. Dan verkoop je drie knopen voor 40 cent en gaat er al 14 cent vanaf.”

"Af en toe weiger ik ook hoor. Bijvoorbeeld als ze één banaan kopen."

Even verderop staat Jeannette, die groente en fruit verkoopt. Ze wil niet klagen, maar baalt er soms ook van. “Je kunt tegenwoordig gewoon niet meer zonder die pin”, zegt ze terwijl ze haar schouders ophaalt. “Maar af en toe weiger ik ook hoor. Bijvoorbeeld als ze één banaan kopen, want dan verdien ik niks. Dan geef ik hem wel gewoon weg.”

Karin wil dat klanten zich ervan bewust worden dat de marktkooplui zelf voor de pinkosten op moeten draaien. En dus zie je bij de Bossche marktkramen geen bordjes meer hangen met ‘Pinnen, ja graag’. Maar is het credo vanaf nu: 'Doe niet zo pinnig, betaal contant'.

"Het lijkt mij ook harstikke veilig om te pinnen."

Maar daar is niet iedereen enthousiast over. “Dat is echt terug naar af”, reageert een man. Ik doe alles met de pinpas en heb geen contant geld op zak. En een vrouw zegt lachend: “Risico van het vak toch? Het lijkt me ook harstikke veilig om te pinnen, want dan hebben ze niet zoveel cash geld liggen.”

Daar moet Karin deze bezoeker van de markt dan weer gelijk in geven. “Marktkooplieden zijn vroeger regelmatig overvallen en achterna gereden, dus dat klopt zeker. Maar het is nu gewoon te duur”, zegt ze. “Als die transactiekosten wat lager zouden zijn, hoeven wij de prijzen niet omhoog te gooien en gaan mensen ook niet massaal dingen vanuit China bestellen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!