Video

Grote schoonmaak voor singels: baggeren is (te laat) begonnen

2 augustus om 08:00 • Aangepast 14 augustus om 02:01
nl
Over drie tot vier weken kunnen in Breda plezierbootjes weer de hele singel rondvaren. Deze week is waterschap Brabantse Delta namelijk begonnen met het baggeren van de dichtgeslibde bocht ter hoogte van de Generaal van der Plaatstraat. Een probleem dat is ontstaan door hevige regenval en zo'n 100.000 euro kost om op te lossen. "Blij dat ze begonnen zijn, maar het is veel te laat", zegt Bram Bul van rondvaartbedrijf Bootje Varen Breda.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

"We halen hier 2500 kuub zand weg", zegt Christiaan terwijl hij in zijn graafmachine stapt. "Dat wordt allemaal afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie. Daarna zal het zand wel worden gebruikt om huizen of een weg op te bouwen."

Eindelijk is er dan begonnen met het baggeren van het dichtgeslibde deel van de Bredase singel. Een week later dan bedacht, want de afvoercontainer werkte nog niet naar behoren waardoor de halve straat onder water liep.

Maar nu gaat het voortvarend, laat schipper Jaap van de baggerschuit weten. Hij zuigt het zand op en pompt dat via leidingen naar de kant. "Er is altijd wel wat in de opstartfase", vertelt hij. "Maar nu gaat het snel. Over drie tot vier weken zijn we hier wel klaar."

Een zandbank in de Bredase singel.
Een zandbank in de Bredase singel.

Gelukkig gaat het om 'schoon' zand, want anders zou het nog veel langer duren. Maar voor manager Bram Bul van het rondvaartbedrijf Bootje Varen Breda kan het niet snel genoeg gaan. Ze varen met toeristen al een tijdje een aangepaste, verkorte route over de singels.

"Ik ben blij dat ze begonnen zijn, maar het is veel te laat", zegt Bul. "We hebben in februari een melding gedaan en het is nu augustus. Twee derde van het vaarseizoen zit er al op. Het kost ons best wat omzet en dat is treurig. Omdat we geen rondje meer kunnen varen, moeten we nu ook twee uur varen in plaats van een uur om alles te laten zien. Het heeft best wat gevolgen voor ons."

Het lijkt er op dat de gemeente Breda en het waterschap Brabantse Delta toch verrast zijn door de extreem slechte weeromstandigheden. "Na het hoogwater van eind vorig jaar en begin dit jaar is er opnieuw een enorme hoeveelheid zand neergeslagen", legt een woordvoerder van het waterschap Brabantse Delta uit. "De zandvanger is door de hoge stroomsnelheid van het water op zo’n moment niet in staat om álles tegen te houden. Het zand slaat neer daar waar de stroomsnelheid van het water lager wordt. Daar ontstaan de ophopingen."

"Het zou prettig zijn als de gemeente en het waterschap sneller schakelen."

Om dat op te lossen heeft het waterschap Brabantse Delta een specialistisch bedrijf met een zuigboot ingehuurd. "Het waterschap heeft de onderhoudsplicht voor dit gedeelte van de singels en het gaat om zo’n 100.000 euro. Omdat het zand kan worden hergebruikt, zijn de kosten wat lager dan normaal gesproken het geval zou zijn. Een mooi voorbeeld van een circulaire toepassing."

Het waterschap houdt er rekening mee dat door veranderende weersomstandigheden baggeren in de toekomst vaker nodig is dan voorheen. "Het is niet zo dat we preventief wat meer zand kunnen weghalen, want we willen natuurlijk niet dat de stabiliteit van de oevers wordt aangetast. Ook deze casus onderstreept weer de wens en de noodzaak om met alle betrokken partijen in gesprek te blijven over hoe we ons samen aan kunnen en moeten passen aan het veranderende klimaat", aldus het waterschap.

"Dat is prima", zegt Bram Bul van Bootje Varen Breda. "Maar het zou ook prettig zijn als de gemeente en het waterschap voortaan wat sneller schakelen. Het baggeren had in maart of april al gemoeten. Breda vindt het water een toevoeging voor de stad, dus dan moeten ze dat ook laten zien."

Bram Bul van Bootje Varen Breda.
Bram Bul van Bootje Varen Breda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!