Mathieu van der Poel: 'Had graag de olympische mountainbikerace gereden'

1 augustus om 12:11 • Aangepast 16 augustus om 02:04
nl
Mathieu van der Poel zag maandag met een enige spijt de mountainbikers hun olympische wedstrijd rijden. "Ik had er graag gereden, maar dat wist ik toen ik de keuze maakte voor de wegwedstrijd", vertelt de 29-jarige wereldkampioen op de weg twee dagen voordat hij in Parijs op jacht gaat naar een prijs die hij nog niet heeft: de olympische titel op de weg.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

"Als ik echt mocht kiezen had ik de mountainbikerace gedaan, maar dat werd door omstandigheden moeilijk. Ik heb vorig jaar het test-event hier gereden en zag maandag dat het lang een redelijk gesloten wedstrijd was. Dat zou in mijn voordeel zijn geweest."

Er waren tal van redenen om de mountainbike te laten staan, zo geeft hij aan in een gesprek met persbureau ANP. "Je kijkt natuurlijk naar wat je vorig jaar hebt gedaan." Toen werd Van der Poel twee weken na de Tour de France wereldkampioen in Glasgow. "Je probeert die voorbereiding toch een beetje na te bootsen, al is dat natuurlijk geen garantie dat je met dezelfde benen aan de start staat."

"Ik ben nu wellicht op mijn sterkst."

"We hebben ook naar de kansen gekeken, je weet niet hoe het parcours over vier jaar is. Bovendien ben ik nu wellicht op mijn sterkst", gaat hij verder.

Van der Poel stelde de keuze lang uit. Hij twijfelde over een combinatie van de twee wedstrijden. "Maar ik had me dan meer moeten focussen op mountainbiken. Na 'Luik' was nog niks besloten, maar ik voelde ook wel dat ze vanuit de ploeg liever hadden dat ik als wereldkampioen de Tour de France reed. Dat begrijp ik en het wegparcours dat hier ligt, speelde ook mee."

"Hopelijk kan ik het over vier jaar nog eens proberen op de mountainbike."

"Hopelijk kan ik het over vier jaar in Los Angeles nog eens proberen op de mountainbike. Als daar het wegparcours te zwaar is, is de keuze zo gemaakt. Dan wordt het een mooi doel voor tegen het einde van mijn carrière."

Allez Brabant

Benieuwd naar de Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant. Iedere werkdag om 17.45 uur!

Van der Poel trainde de weken na de Tour thuis in België. "Ik heb gedaan wat ik wilde doen. Ik voelde me vrij goed na de Tour. Ik heb getraind, best wel stevig. Dat heb ik nodig na een grote ronde."

Hij verwacht zaterdag een ongecontroleerde race. "Er kan zomaar een groep wegrijden, waarin alle landen meezitten. Dat is het grootste risico. Maar verder is het een koers zoals alle andere. De Belgen hebben een sterk blok, maar ik ben alleen met mezelf bezig."

De Belg Remco Evenepoel maakte afgelopen zaterdag met zijn winst op de individuele olympische tijdrit indruk op Van der Poel. "Het was niet onverwacht. En hij is ook iemand die houdt van een ongecontroleerde koers, net als ik. Rijden op intuïtie, zonder oortjes. Daar ben ik een voorstander van. Gewoon zelf beslissingen nemen. Renners die de koers aanvoelen zijn zaterdag in het voordeel."

DIT IS OOK INTERESSANT:

Van Harrie tot Raïsa, deze Brabantse toppers gaan we zien op de Spelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!