Hier komen duizenden vrachtwagens extra, maar de lucht is er nu al te vies

1 augustus om 18:30 • Aangepast 16 augustus om 02:01
nl
Het was juist erg rustig op de Mierloseweg in Geldrop. Vakantieperiode, dus weinig verkeer. En dan is er ook nog een weg afgesloten. Toch werd er donderdagochtend een te hoge luchtvervuiling gemeten. En dat belooft weinig goeds nu er een enorm distributiecentrum in buurgemeente Nuenen dreigt te komen, zo vinden de tegenstanders hiervan. Reden voor hen om de meting op touw te zetten.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Jan Diepens is expert op het gebied van luchtkwaliteit bij de Technische Universiteit in Eindhoven. Hij zit deze regenachtige donderdag onder een afdak van het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo met zijn meetapparatuur. Als inwoner van die gemeente maakt hij zich zorgen over de komst van het distributiecentrum met een oppervlakte van 300.000 vierkante meter. Actiegroep 'Distributiecentrum Nee' kijkt over de schouder mee.

“We hebben het hier niet over twintig of dertig extra vrachtwagens per dag”, zegt Karen Diederiks van de actiegroep. “Volgens onze verkeersdeskundige gaat het om duizenden vrachtwagens.”

"We kunnen verkeersveiligheid niet meer garanderen."

De meting is ook een beetje symbolisch bedoeld. Om echte betrouwbare gegevens te krijgen, moet je over een langere periode op meer locaties meten. De actiegroep doet het om publiciteit te krijgen. De gemeente Nuenen heeft uiteindelijk 1400 zienswijzen binnengekregen. Volgens een woordvoerster gaat de gemeente de reacties inventariseren en kijken of er iets veranderd kan worden aan het besluit. Mensen die het dan nog niet eens zijn met de gemeente kunnen naar de rechter stappen.

Het distributiecentrum komt tussen Geldrop en Nuenen in te liggen. Officieel op Nuenens grondgebied. Beide gemeenten zijn er niet blij mee. Nuenen zegt gebonden te zijn aan afspraken. Het distributiecentrum tegenhouden, zou de gemeente erg veel geld kunnen kosten. Wethouder Frans Stravers van Geldrop-Mierlo zit ermee in zijn maag. "Je mag deze distributiecentra bijna niet meer bouwen in Brabant, maar hier ligt een onherroepelijk bestemmingsplan."

Stravers die als wethouder gaat over onder meer economie, natuur en milieu en duurzaamheid maakt zich ook zorgen over de verkeersveiligheid. "We hebben een verkeersonderzoek gehouden om onze eigen bereikbaarheid in kaart te brengen. Als we het verkeer van dit distributiecentrum erbij krijgen, kunnen we op bepaalde plekken de veiligheid niet meer garanderen.”

"Je zit niet eens bij een snelweg in de buurt"

Karen Diederiks hoopt dat de gemeente Nuenen een wapen in handen heeft heeft met de voorwaarden die in het bestemmingsplan voor het gebied staan. “Er staat bijvoorbeeld in dat de neerslag van stikstof op de Kleine Dommel niet te hoog mag zijn.” Diederiks snapt niet dat ondernemers op deze plek zouden willen zitten. “Je zit niet eens bij een snelweg in de buurt. En je krijgt links en rechts bezwaren om je oren.”

Volgens deskundige Jan Diepens is het nog niet mogelijk om de precieze impact van het distributiecentrum te zien. “Je weet niet wat erin komt. Je weet niet wat voor soort vrachtwagens hier gaan rijden”, geeft hij onder meer aan. De komst van het distributiecentrum is ook mede een gevolg van ons eigen consumeren, beseft hij. “Maar de gemeentes moeten ook beter plannen waar zo’n centrum dan komt. Aan de snelweg met een eigen op- en afrit. En niet dat je vrachtwagens door een dorpskern krijgt.”

"Hele kleine fijnstof komt je longen niet meer uit"

Iedereen kent de gevaren van fijnstof wel. “Onderzoeken hebben uitgewezen dat de longen van kinderen zich minder goed kunnen ontwikkelen door fijnstof bijvoorbeeld. Met name het hele kleine fijnstof is gevaarlijk en komt gewoon je longen niet meer uit. Je levert gezonde levensjaren in”, legt Diepens nog eens uit. Maar hij benadrukt dat de luchtkwaliteit in Nederland nog veel beter is dan in andere landen, zoals China. “Ik heb Chinese promovendi in mijn groep. Die vinden het geweldig hier. Ze hoeven geen mondkapje op.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!