Video

Verdwalen en je verbazen in het museum van Frans dat zijn vader ooit begon

5 augustus om 12:00 • Aangepast 16 augustus om 02:03
nl
In Brabant zijn we enorm goed in het verzamelen van dingen. Dat blijkt wel als je ziet dat er in onze provincie zo’n 120 musea zijn. Een van de meest bijzondere vind je in Langenboom. Daar is het museum voor Nostalgie en Techniek.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Als je de enorme hal in Langenboom binnenkomt, vallen je ogen zowat uit je oogkassen. Overal waar je kijkt, staat werkelijk van alles. “Eigenlijk zijn we een heleboel minimusea ineen”, zo zegt Frans van Schayik. Hij runt vol enthousiasme dit museum.

Die verscheidenheid valt direct op. Om maar een paar dingen te noemen: Mariabeeldjes, een oud schooltje, televisies in alle soorten en maten, een oude bakkerij, politie-uniformen en oude brommers. En dit is nog maar een fractie van wat er allemaal te zien is.

Een van de hallen van het museum (foto: Jos Verkuijlen).
Een van de hallen van het museum (foto: Jos Verkuijlen).

“Ik denk dat er hier zo’n 25.000 objecten staan”, zegt Frans. “Maar het is maar hoe je telt. Neem de collectie vingerhoedjes. Tel je die in zijn geheel of elk vingerhoedje apart? We zijn eens begonnen met een project om alles te tellen. Maar ja, dat is nog een hele klus.”

Zomercolumn

De regioverslaggevers van Omroep Brabant brengen in augustus zomercolumns uit hun regio. Je leest en bekijkt ze online en in de nieuwsuitzending op televisie. Vandaag gaat verslaggever Jos Verkuijlen (regio Noordoost-Brabant) naar een bijzonder museum. Heb jij nieuws voor Jos? Stuur dan jouw tip naar: [email protected]

Het begon ooit met zijn vader, Wim van Schayik. Die werkte als smid en manusje-van-alles vanuit Langenboom. “In de jaren 50 van de vorige eeuw was hij hoefsmid. Hij kwam overal bij boeren om paarden te beslaan. Toen kwam ook gas en elektriciteit op. Hij maakte zich ook dat eigen en ging ermee bij boeren aan de slag”, vertelt zoon Frans.

Er zijn veel oude brommers (foto: Jos Verkuijlen).
Er zijn veel oude brommers (foto: Jos Verkuijlen).

“En bij die boeren nam hij alles wat hij mooi vond aan oude spullen mee. Overal zag hij wel wat in. Zo is dit museum begonnen.” En dat is te merken. Als je rondloopt in de twee grote hallen val je van de ene verbazing in de andere. “Het is de hoeveelheid en de diversiteit”, zegt Frans. “We kunnen iedereen vermaken. Voor iedereen is hier wel iets te vinden.”

Je kan dan ook bijna beter vragen wat Frans níet in zijn museum heeft. “Nou nog heel veel”, lacht hij. “Alleen weet ik van veel dingen vaak van het bestaan nog niet af. Daardoor kom ik te pas en te onpas spullen tegen. Alles kan, maar het moet met nostalgie en techniek te maken hebben. Er komt regelmatig wat bij. Maar ik worstel wel een beetje met de ruimte inmiddels.”

Het museum van Nostalgie en Techniek in Langenboom is alleen op afspraak te bezichtigen.

Oud speelgoed (foto: Jos Verkuijlen).
Oud speelgoed (foto: Jos Verkuijlen).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!