Dag 7 Olympische Spelen: Cathelijn Peeters in finale 4x400 meter gemengd
Korstanje grijpt ticket voor finale 100 vlinder in Nederlands record
Nyls Korstanje is er met glans in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De pupil van Patrick Pearson tikte in de halve eindstrijd aan in 50,59. Daarmee verbeterde hij zijn eigen nationaal record met 0,29 seconden en ging hij als vierde naar de laatste acht. De strijd om het goud staat zaterdagavond op het programma.
De snelste tijd van de avond kwam op naam van de Hongaar Kristof Milak (50,38). Hij hield de Fransman Maxime Grousset (50,41) en de Canadees Josh Liendo (50,42) achter zich. Tijdens de WK eerder dit jaar in Doha eindigde Korstanje nog als vierde.
Korstanje werd in de La Défense Arena de derde Nederlander die zich plaatste voor een olympische finale over twee banen vlinderslag. Tijdens de Spelen van 1980 in Moskou eindigde Cees Vervoorn als vierde. In 2012 finishte Joeri Verlinden in Londen als zesde.
Hockeyers treffen in olympische kwartfinale opnieuw Australië
De Nederlandse hockeymannen moeten het zondag in de kwartfinales van de Olympische Spelen opnemen tegen Australië. Dat is een reprise van de olympische kwartfinale van 2021 in Tokio toen Nederland na shoot-outs verloor van Australië nadat de wedstrijd na de reguliere speeltijd in 2-2 was geëindigd. De uitschakeling drie jaar geleden betekende het slechtste resultaat van de Nederlandse hockeyers in 37 jaar. De kwartfinale tussen Nederland en Australië wordt zondag om 17.30 uur gespeeld in het Yves-du-Manoir-hockeystadion in Parijs.
Estafetteploeg naar olympische finale 4x400 meter gemengd
De Nederlandse ploeg op de 4x400 meter gemengde estafette heeft zich op de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de finale. Het kwartet, met Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Cathelijn Peeters liep in de series naar de tweede plaats achter Groot-Brittannië in een tijd van 3.10,81. De klassering betekende directe doorgang naar de eindstrijd op zaterdagavond.
Bondscoach Laurent Meuwly gaf Femke Bol rust. De vedette van de Nederlandse ploeg richt zich vooral op de 400 meter horden, het nummer waarop ze de wereldtitel in bezit heeft. Meuwly kan haar wel opstellen in de finale. Omalla was de vervanger van Liemarvin Bonevacia, die door een hamstringblessure niet kan meedoen aan de Spelen in Parijs.
De Nederlandse ploeg won op de afgelopen EK in juni zilver op de mixed relay. Toen liepen Bol, Klaver, Bonevacia en Klein Ikkink. De Amerikaanse ploeg won in het uitverkochte Stade de France de eerste serie in een wereldrecord van 3.07,41.
Hassan voltooit eerste opdracht en is door naar finale 5000 meter
Atlete Sifan Hassan heeft de eerste opdracht van haar opzienbarende missie op de Olympische Spelen van Parijs volbracht. De 31-jarige Nederlandse atlete plaatste zich in het volle Stade de France eenvoudig voor de finale van de 5000 meter. Ze eindigde als tweede in de eerste van twee series. Alleen de Keniaanse wereldkampioene Faith Kipyegon bleef haar voor. De finale is op maandag 5 augustus.
Hassan onthulde woensdag dat ze in Parijs de 5000 meter en 10.000 meter op de baan loopt en daarna de marathon. Nooit eerder waagde een atlete zich aan deze fysiek loodzware combinatie.
Beachvolleybalsters Stam en Schoon verliezen laatste groepsduel
Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon uit Werkendam hebben hun laatste groepswedstrijd tijdens de Olympische Spelen verloren. Het Nederlandse koppel was net niet opgewassen tegen het Braziliaanse duo Bárbara Seixas/Carol Salgado. Dat koppel won met 16-21 21-17 19-17. De beslissende set kende lange tijd een spannend verloop. Seixas en Salgado waren uiteindelijk net wat beter dan de Nederlanders.
Stam en Schoon hadden bij een zege de groepswinst opgeëist. Die ging nu naar de Braziliaanse vrouwen. Stam en Schoon hadden zich na twee eerdere overwinningen al vroegtijdig geplaatst voor de achtste finales.
Cathelijn Peeters vervangt Bol op Spelen in series 4x400 meter gemengde estafette
Femke Bol komt vrijdagavond niet in actie in de series van de 4x400 meter gemengde estafette. Bondscoach Laurent Meuwly stelt wel Lieke Klaver op. Zij moet samen met Cathelijn Peeters, Eugene Omalla en Isaya Klein Ikkink in de series een plek in de finale afdwingen.
Nederland na twee keer goud negende in medailleklassement
Door gouden medailles bij het roeien en het zeilen is Nederland in het medailleklassement van de Olympische Spelen gestegen naar de negende positie, nog voor Canada en Duitsland. TeamNL staat nu op vier gouden plakken, plus twee keer zilver en twee keer brons.
Het medailleklassement wordt nog altijd aangevoerd door China, dat dertien keer goud heeft behaald. Het Aziatische land heeft ook zeven keer zilver en zeven keer brons gepakt. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, gastland Frankrijk en Australië volgen op gepaste afstand.
Springruiters op Spelen opnieuw vierde in landenwedstrijd
De Nederlandse springruiters zijn er op de Olympische Spelen van Parijs net niet in geslaagd een medaille te veroveren. Net als in Tokio drie jaar geleden eindigde het team als vierde.
Met een uitblinkende Kim Emmen op Imagine (0 strafpunten) bleef na de openingsronde van Maikel van der Vleuten op Beauville Z (6 strafpunten) een topnotering mogelijk. Harrie Smolders en Uricas vd Kattevennen kregen alleen 1 strafpunt vanwege een nipte tijdsoverschrijding waardoor Nederland op een totaal van 7 strafpunten uitkwam. Dat waren er net zo veel als Frankrijk, dat op tijd het brons veroverde. Onder toeziend oog van de Franse president Emmanuel Macron ging het goud naar Groot-Brittannië, zilver was er voor de Verenigde Staten. Frankrijk veroverde brons.
Bondscoach Jos Lansink van de springruiters keek met gemengde gevoelens terug op de landenfinale van de Olympische Spelen in Parijs. Hij zag Maikel van der Vleuten, Kim Emmen en Harrie Smolders op de vierde plaats eindigen, hetzelfde resultaat als in Tokio. "Vijf à zes landen zijn aan elkaar gewaagd. Het kwartje moet de goede kant opvallen. Dat deed het niet."
Hockeysters blijven ongeslagen
De Nederlandse hockeysters hebben ook hun vierde groepsduel op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen België, dat tot vandaag ook nog foutloos was, wonnen de vrouwen met 3-1.
Pien Sanders uit Udenhout opende de score voor Nederland. Ze bracht de hockeyvrouwen met een handige tip in op voorsprong. De derde goal, vlak voor rust, was de mooiste van de dag. Een razendsnelle combinatie over meerdere schijven werd knap binnengetikt door Maria Verschoor. De Belgen maakten daarna nog een eretreffer (3-1), maar konden de wedstrijd niet meer spannend maken.
De hockeysters staan nu bovenaan in hun groep en spelen morgen hun laatste duel in de poule. Het team was al geplaatst voor de kwartfinales. Daarin is Japan de tegenstander.
Atleet Sven Roosen gooit verder dan ooit met kogel
Sven Roosen (23) is bezig aan een geweldige tienkamp. Nadat de Eindhovenaar eerder al een persoonlijk record vestigde bij het verspringen (7,56), komt hij ook op het onderdeel kogelstoten verder dan ooit: 15,10 meter. Na drie onderdelen blijft Roosen zevende, maar het verschil met de atleten voor hem is miniem.
Roosen zakt ondanks twee records naar zevende plaats in tienkamp.
LEES OOK: Van spikes uit de bak 'gevonden voorwerpen' naar de Olympische Spelen
Atleet Niels Laros voelt zich sterk
Atleet Niels Laros (19) uit Oosterhout is, zo denkt hij, in zijn beste vorm ooit. Dat liet hij weten na de series van de 1500 meter in Parijs. Hij eindigde in zijn serie als vierde in een tijd van drie minuten en 35,38 seconden. De eerste zes per heat plaatsten zich voor die halve finale op zondag, voor de rest volgt zaterdag een herkansingsronde. Herkansingen zijn nieuw in de atletiek en de mondiale atletiekbond voert het format voor het eerst in op de Spelen van Parijs.
Laros liep de eerste rondjes achterin de groep en rukte in de laatste ronde op naar voren. In de eindsprint naar de finish hield hij eenvoudig stand. "Vlak voor zo'n eerste race bouwt de spanning zich wel op, dus de series doorkomen geeft altijd wel een opluchting."
Hij wilde ook per se een optreden in de herkansingen voorkomen. "Het is wel leuk bedacht, want je kunt altijd twee keer lopen op een toernooi. Maar als je die herkansingen moet lopen en het redt, heb je drie dagen op rij een wedstrijd en dat is niet in je voordeel met het oog op de finale."
Laros geldt als een groot hardlooptalent. Hij maakte vorige zomer een opvallend debuut tijdens het WK atletiek in Boedapest met de tiende plaats op de 1500 meter in een Nederlands record van drie minuten en 31,25 seconden. Op de afgelopen FBK Games in Hengelo liep hij een Nederlands record op de 1000 meter van twee minuten en 14,37 seconden, een wereldrecord bij de junioren.
Roosen in top tien na twee onderdelen tienkamp
Sven Roosen heeft het tweede onderdeel van de tienkamp, het verspringen, achter de rug. De Eindhovenaar kwam tot een afstand van 7,56 meter. Op het eerste onderdeel, de 100 meter sprint, eindigde Roosen vanochtend keurig als vierde in een tijd van 10,52 seconden.
Roosen staat met een totaal van 1920 punten na twee onderdelen zevende in het algemeen klassement. De Canadees Damian Warner leidt met 2042 punten.
Hockeymannen herstellen van slecht begin
De Oranje-hockeyers begonnen vanochtend slecht aan de laatste poulewedstrijd, tegen Spanje. Na het eerste kwart leidde Spanje met 2-0, maar uiteindelijk werd het 5-3 voor Nederland.
Floris Wortelboer uit Teteringen scoorde de derde Oranjetreffer met een fraaie backhand en Tjep Hoedemakers uit Geldrop nam het vierde Nederlandse doelpunt voor zijn rekening.
De ploeg van de Vughtse bondscoach Jeroen Delmee was al zeker van een plaats in de knock-outfase, maar het duel met Spanje was nog van belang. Bij een nederlaag zou Oranje gezakt zijn in de poule en had het een zwaardere tegenstander in de volgende ronde getroffen.
Zwemster Steenbergen zevende in serie
Marrit Steenbergen stelde vanochtend teleur op de 200 meter wisselslag. Ze werd zevende in haar serie. Ze tikte aan na twee minuten en 13,21 seconden. Om zich te plaatsen voor de halve finale moest ze tot de beste zestien zwemsters op dit onderdeel behoren en dat lukte haar hiermee niet.
Niels Laros rechtstreeks naar halve finale 1.500 meter
Atleet Niels Laros uit Oosterhout eindigde vanochtend als vierde in zijn serie op de 1500 meter in een tijd van drie minuten en 35,38 seconden, zijn beste seizoenstijd. Daarmee is hij rechtstreeks geplaatst voor de halve finale op zondag.
Laros geldt als toptalent op de middellange afstanden. Als junior (onder 18) liep hij het Europees record van Jakob Ingebrigtsen uit de boeken. Vorig jaar haalde Laros knap de WK-finale op deze afstand, waarin hij tiende werd. Op de 1000 meter werd Niels Laros tijdens de FBK-games de snelste Nederlander ooit. Hij zette met een tijd van 2.14,39 op de stadionklok tevens een nieuw wereldrecord junioren neer, dat met 2.15,00 al 25 jaar op naam stond van Benjamin Kipkurui uit Kenia.
Zwemmer Nyls Korstanje door
Zwemmer Nyls Korstanje van NTC Eindhoven heeft zich vanochtend geplaatst voor de halve finale van de 100 meter vlinderslag. Hij eindigde vanochtend tijdens de series als vierde. Hij tikte aan na 51.17 seconden.
Sven Roosen goed begonnen aan olympische tienkamp
Eindhovenaar Sven Roosen (23) is goed begonnen aan de olympische tienkamp. Hij eindigde - na een lastige start - op de 100 meter sprint als vierde in een tijd van 10.52 seconden, goed voor 970 punten. Hij liep slechts een fractie onder zijn persoonlijk record. Roosen verraste Jan en alleman door een startbewijs voor de tienkamp in Parijs te bemachtigen.
LEES OOK: Van spikes uit de bak 'gevonden voorwerpen' naar de Olympische Spelen
Ook bij vijfde olympische deelname voelt Marianne Vos zenuwen
Marianne Vos staat zondag in Parijs aan de start van de wegwedstrijd voor haar vijfde deelname aan de Olympische Spelen. Met goud op de puntenkoers in 2008 (Beijing) en in de wegwedstrijd in 2012 (Londen) is de 37-jarige renster uit Babyloniënbroek een brok routine. "Ik sta straks toch weer zenuwachtig aan de start. Het zijn wel de Spelen", vertelt ze in het rennershotel van de Nederlanders even buiten de Franse hoofdstad.
Haar voorbereiding was weleens hectischer. In Beijing was ze gefocust op warme omstandigheden, maar was het op de dag van de wegrace koud en nat. Ze redde haar Spelen door de puntenkoers te winnen, een baanonderdeel dat niet meer olympisch is.
Vier jaar later was ze topfavoriete in Londen. Opnieuw in de regen maakte ze die status waar. "Dat was heel bijzonder, een moment dat ik zo weer voor me kan halen. In Beijing leerde ik dat je je niet op één scenario moet blindstaren. Dat doen we hier ook niet. Dit wordt een koers waarin heel veel verschillende rensters naar voren kunnen komen."
Ze heeft in principe een dienende rol, want Lorena Wiebes is aangewezen als kopvrouw. "Ik ben niet bezig met een derde gouden medaille. Ik ben bezig met het team. We gaan voor goud met Lorena als vooruitgeschoven pion."
Vos roemt de koelheid van Wiebes, die de overwinningen aaneenrijgt. "Lorena kan ontzettend goed met druk en verwachtingen omgaan. Ze blijft er rustig onder. Ze zal echt wel spanning ervaren, maar daar merk je weinig van."
Vos onderging vorig jaar een operatie aan de liesslagader. Het was de vraag of ze nog op topniveau zou terugkeren. Dat is gelukt, zo bleek al dit voorjaar. "Er waren best veel vraagtekens. Het voelt wel een beetje als een cadeautje dat ik hier sta. Ik ben niet echt met de Spelen bezig geweest. Ik wilde een zo hoog mogelijk niveau halen en dan weet je dat een selectie erin zit. Het was best spannend."
IOC belooft na kritiek minder vaak fans in beeld te brengen
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Olympic Broadcasting Services (OBS) passen de beeldregistratie voor het restant van de Olympische Spelen aan. Vanaf nu zijn de camera's meer op de sporters gericht en minder op de fans op de tribunes.
Het IOC en OBS kregen de eerste dagen van de Spelen het verwijt dat de tv-kijker veel belangrijke sportmomenten miste, omdat op dat moment de camera's op de tribunes gericht waren. "Omdat er drie jaar terug tijdens de Olympische Spelen in Tokio geen fans op de tribunes aanwezig waren, wilden we er zeker van zijn dat onze camera's de geweldige sfeer op de locaties van de Spelen in Parijs vastlegden. We moeten nu echter toegeven dat onze uitzendingen in sommige gevallen te veel beelden van juichende toeschouwers bevatten" laat een woordvoerder van IOC-dochter OBS weten. "We hebben dit samen met de productieteams van onze locaties aangepakt en zullen ons primair blijven concentreren op de atleten en de belangrijkste momenten van het sportevenement."
Allez Brabant
Ben je benieuwd naar alle Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant, iedere werkdag om 17.45 uur.