Video

Bredanaars huren compleet hotel met 88 kamers af tijdens de Spelen

2 augustus om 19:30 • Aangepast 16 augustus om 02:03
nl
Honderden Brabanders bezoeken één of meerdere dagen Parijs voor de Olympische Spelen. Ze kunnen overnachten in 'Maison de Paris-Bas', een Frans hotel dat compleet is afgehuurd door twee Bredanaars. "Als Nederland wint, gaat hier de confetti door de lucht."
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

In de gemeenschappelijke ruimte kijken enkele fans op oranje banken naar het roeien op tv. Als Nederland als eerste over de streep komt, gaat een luid gejuich op. Bijna iedereen in dit hotel is voor Oranje. Niet vreemd, want het hotel wordt tijdelijk door twee Nederlanders uitgebaat, met hulp van het Franse personeel. Jan Hein van de Watering en Karel Mul komen beiden uit Breda.

"Parijs is voor ons als Nederlanders zo dichtbij. We dachten: daar moeten we iets mee doen", vertelt Karel, terwijl hij een rondleiding door het hotel geeft. Hij wijst een hele rij oranje fietsen aan, 126 in totaal. "Die zijn hierheen gebracht door een fietsenbedrijf uit Breda. Dan kunnen de gasten naar het tennistoernooi Roland Garros of het hockeystadion fietsen. Dat is hier vlakbij."

"Met Google Maps zochten we een geschikte locatie."

Het hotel heet Relais de la Malmaison, maar nu even niet. Het is omgedoopt tot Maison de Paris-Bas. Een knipoog naar Pays-Bas: het Franse woord voor Nederland. "We zijn met Google Maps op zoek gegaan naar geschikte accommodatie", vertelt Jan Hein, die in Breda een reisbureau heeft.

"We zochten iets met een tuin, een zwembad en parkeerplaatsen. Want parkeren is lastig in Parijs. Uiteindelijk vonden we wat we zochten. Toen heb ik de Franse eigenaar benaderd. Hij vroeg nog of we wel echt zeker wisten."

Het hotel heeft 88 kamers. Zo'n kamer kost 200 euro per nacht per persoon. Het hotel zit continu vol. "De Olympische Spelen duren zestien dagen, dus we hebben het onderverhuurd in vier blokken van vier nachten. Achttien fans blijven zestien dagen. Verder zitten hier ook familieleden van sporters die meedoen, zoals de vader van hockeyster Yibbi Jansen uit Gemonde, die ooit zelf meedeed aan de Spelen."

"Ik heb 42 confettishooters."

Tv-schermen, tribunes, banners en vlag werden snel geregeld. Maar bij het exploiteren van een hotel komt meer kijken. Toch zijn er volgens Jan Hein geen problemen. "We hadden één keer een kamer waar de airco het niet deed, maar dat is opgelost. Verder gaat alles goed en is de sfeer prima. Ik heb 42 confettishooters, dus als we een medaille winnen, gaat er confetti de lucht in."

Het aantal medailles valt tot nu toe wat tegen. Zo greep Nederland net mis in de landenwedstrijd bij de springruiters. "Die medailles komen wel. Het maakt mij niet uit of het nu bij roeien, boogschieten of hockey is. Als wij maar een feestje kunnen vieren. Dan gaat het hier tot laat door", lacht Jan Hein.

Er zijn zelfs oranje fietsen ingevlogen (foto: Omroep Brabant).
Er zijn zelfs oranje fietsen ingevlogen (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!