Dag 8 Olympische Spelen: tienkamper Sven Roosen vierde, goud estafetteploeg

3 augustus om 13:25 • Aangepast 16 augustus om 02:01
nl
Tijdens de Olympisch Spelen in Parijs komen ook zaterdag diverse Brabanders in actie. Onder meer de zwemmers Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg, atleet Sven Roosen en amazone Dinja van Liere moeten aan de bak. In dit dagoverzicht houden we je op de hoogte van de prestaties van onze provinciegenoten.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten

Nederland zesde bij vier keer 100 meter wisselslag
Op het onderdeel 4x100 meter wisselslag is Nederland in de finale zesde geworden. De Nederlandse zwemploeg eindigde op ruime aftand van de Amerikanen die een nieuw wereldrecord zwommen. In de Nederlandse zwemploeg deden Nyls Korstanje en Stan Pijnenburg uit Brabant mee.

Sven Roosen vierde bij tienkamp
Sven Roosen uit Eindhoven is bij de tienkamp vierde geworden. Dat is de beste prestatie van een Nederlandse atleet op dit onderdeel ooit. De 23-jarige Roosen zette bovendien een Nederlands record tienkamp in de boeken.

Sven Roosen na afloop de wedstrijd (foto: NOS).
Sven Roosen na afloop de wedstrijd (foto: NOS).

Nederlandse gemengde estafetteploeg wint goud
De Nederlandse gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter met Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol in de opstelling, heeft de gouden medaille gepakt en versloeg daarmee de gedoodverfde favoriet de VS. Slotloper Femke Bol begon op de vierde plaats aan de laatste ronde, achter de Verenigde Staten, België en Groot-Brittannië. Op de laatste honderd meter haalde ze alle concurrenten om op de slotmeters de Amerikaanse Kaylyn Brown te passeren. In de series verving een overtuigende Cathelijn Peeters uit Dongen Femke Bol, maar vandaag liep ze niet de finale.

Korstanje kan niet verrassen in olympische finale 100 vlinder
Zwemmer Nyls Korstanje is in de olympische finale van de 100 meter vlinderslag zesde geworden. Het lukte de 25-jarige zwemmer van NTC Eindhoven niet opnieuw zijn eigen Nederlands record (50,59 seconden) te verbreken en te verrassen met een medaille. Korstanje tikte aan na 50,83 seconden, terwijl de Canadees Ilya Kharun met 50,45 brons pakte.

Kristof Milak uit Hongarije maakte zijn favorietenstatus waar (49,90) en won, vlak voor de Canadees Josh Liendo (49,99).

Korstanje ging halverwege zijn eerste olympische finale nog aan de leiding. De tweede helft van zijn race was echter beduidend minder sterk. Korstanje had de eerste Nederlandse man kunnen worden met een olympische medaille op de vlinderslag.

Dressuurploeg besluit teleurstellende landenwedstrijd als vierde
De Nederlandse dressuurruiters zijn net als de springploeg een dag eerder als vierde geëindigd in de landenwedstrijd van de Olympische Spelen. De afstand tot het podium was met ruim elf punten echter fors. De Udense Dinja van Liere kon daar met een solide laatste proef met Hermès in het stadion van Versailles geen verandering meer in brengen, na mindere scores van Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens.

Duitsland won met 235,790 punten het goud in de Grand Prix Special, nipt voor (235,669). Groot-Brittannië pakte het brons (232,492). Nederland moest het met 221,048 punten doen met de status van 'best of the rest', met een voorsprong van ruim vijf punten op België.

Geen medaille voor Van der Poel
Mathieu van der Poel heeft de Olympische titel wielrennen op de weg niet weten te pakken. De gouden plak gaat naar de Belg Remco Evenepoel, die de hele wedstrijd de aanval zocht en zo’n 15 kilometer voor het einde wegreed van zijn Franse medevluchter Valentin Madouas. Ondanks een lekke band kwam hij alleen aan op de finish. Van der Poel werd twaalfde.

Geen podiumplaats voor Mathieu van der Poel, Belg Remco Evenepoel wint goud

Estafettezwemsters op nippertje door
Maaike de Waard en Marrit Steenbergen hebben zich met de Nederlandse estafettezwemsters, net als de mannen, geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. Het team, dat verder bestond uit Tes Schouten en Tessa Giele, tikte in de eerste heat aan als vierde. Dat deden ze in een tijd van drie minuten en 57,48 seconden.

De tweede heat was een stuk sneller, maar de Nederlandse zwemsters plaatsen zich als achtste en laatste land toch voor de finale.

LEES OOK: Alleen baantjes zwemmen werd te heftig, dus koos Maaike voor dankbare baan

Estafettezwemmers naar finale
Stan Pijnenburg uit Haaren en Nyls Korstanje van NTC Eindhoven hebben zich met het Nederlands mannenestafetteteam geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. De estafettezwemploeg, die verder bestond uit Kai van Westering en Caspar Corbeau, tikte in de eerste serie als derde aan, achter Frankrijk en China.

Nyls Korstanje (foto: ANP 2024/Jonathan Nackstrand AFP).
Nyls Korstanje (foto: ANP 2024/Jonathan Nackstrand AFP).

Weer een persoonlijk record Sven Roosen
De Eindhovense tienkamper Sven Roosen vestigde vanochtend met een afstand van 46,88 meter een nieuw persoonlijk record op het onderdeel discuswerpen. Van de 21 tienkampers noteerde Roosen de achtste afstand.

In het tussenklassement bezet Roosen de negende plaats. Er zijn nog drie onderdelen te gaan: polsstokhoogspringen, speerwerpen en de 1500 meter.

Blijdschap bij Sven Roosen na het hordenlopen (foto: ANP 2024/Manuel Reino Shutterstock).
Blijdschap bij Sven Roosen na het hordenlopen (foto: ANP 2024/Manuel Reino Shutterstock).

Training voor triatleten in Seine opnieuw geschrapt
De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs hebben de training voor de gemengde landenwedstrijd triatlon geschrapt vanwege de verslechterde waterkwaliteit van de rivier Seine vanwege de recente regenval. Eerder deze week stelde de organisatie de individuele triatlonwedstrijden voor mannen en vrouwen al uit tot woensdag vanwege de slechte kwaliteit van het water in de beroemde rivier.

De gemengde estafette - met Maya Kingma uit Breda, Mitch Kolkman, Richard Murray en Rachel Klamer - staat gepland voor maandag. Volgende week moeten ook de openwaterzwemmers de Seine in tijdens de Spelen.

Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).
Maya Kingma in actie tijdens de olympische triatlon (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).

Zwemster Kim Busch mist halve finale
Kim Busch van NTC Eindhoven slaagde er vanmiddag niet in zich te kwalificeren voor de halve finale van de 50 meter vrije slag. Zij tikte in dezelfde heat als landgenote Valerie van Roon - die zich wel wist te plaatsen - als vijfde aan in een tijd van 24,87 seconden, de achttiende tijd van alle deelnemers. Ze is wel aangewezen als tweede reserve voor de halve finale.

Kim Busch (foto: ANP 2024/Mickael Chavet ZUMA Press Wire).
Kim Busch (foto: ANP 2024/Mickael Chavet ZUMA Press Wire).

Gijs Ronnes kritisch op eigen functioneren
Gijs Ronnes is kritisch op zijn eigen functioneren als directeur topsport van Judo Bond Nederland. De teleurstellende prestatie van de Nederlandse judoploeg in Parijs, die nul medailles veroverde, zit de oud-beachvolleyballer uit Boxmeer niet lekker.

Hij wijst naar het plan om de beste sporters en coaches op een locatie te centraliseren, met de beste faciliteiten.

"Ik heb niet voor elkaar gekregen dat we goed samenwerken", vertelde hij bij de NOS. "Zit dat in de sport? In de cultuur? Dat zijn vragen die ik me wel stel. We evalueren alles. Van iedereen in de staf, maar ook mijn positie."

Ongeslagen hockeysters groepswinnaar na winst op Japan
Met twee treffers heeft Frédérique Matla van HC Den Bosch de Oranje-hockeysters geholpen aan een 5-1 zege op Japan. De andere Nederlandse treffers kwamen op naam van Joosje Burg (eveneens HC Den Bosch), Yibbi Jansen (die haar hockeycarrière begon bij HC Den Bosch en ook nog uitkwam voor Oranje-Rood in Eindhoven) en Marijn Veen.

Dit was de laatste poulewedstrijd voor Nederland. De ploeg van bondscoach Paul van Ass bleef daarin ongeslagen. Nederland was voor het duel al zeker van een plek in de kwartfinale, die maandag wordt afgewerkt. Groot-Brittannië is daarin de tegenstander.

Joosje Burg was een keer trefzeker voor Oranje tegen Japan (foto: ANP 2024/Anjum Naveed AP).
Joosje Burg was een keer trefzeker voor Oranje tegen Japan (foto: ANP 2024/Anjum Naveed AP).
Fréderique Matla scoorde tweemaal voor Oranje (foto: ANP 2024/Anjum Naveed).
Fréderique Matla scoorde tweemaal voor Oranje (foto: ANP 2024/Anjum Naveed).

Zilver De Graaf en Van de Kerkhof met Holland Acht
Sander de Graaf uit Made en Helmonder Jacob van de Kerkhof hebben met de Holland Acht, op de slotdag van het olympische roeitoernooi in Parijs, olympisch zilver veroverd. De Oranje Acht ging hard van start, maar werd halverwege de race voorbijgevaren door de Britse winnaars.

De Holland Acht bestaat naast De Graaf en Van de Kerkhof uit Ralf Rienks, Olav Molenaar, Ruben Knab, Gert-Jan van Doorn, Jan van der Bij, Mick Makker en stuurvrouw Dieuwke Fetter uit Dommelen.

Lees hier meer.

Nederland moest alleen Groot-Brittannië voor zich dulden (foto: ANP 2024/Iris van den Broek).
Nederland moest alleen Groot-Brittannië voor zich dulden (foto: ANP 2024/Iris van den Broek).
Zilver voor de Holland Acht (foto: ANP 2024/Iris van den Broek
Zilver voor de Holland Acht (foto: ANP 2024/Iris van den Broek

Atleet Sven Roosen loopt vierde tijd op horden
Sven Roosen liep vanochtend op de tienkamp de vierde tijd op de 110 meter horden. Hij kwam na 13,99 seconden over de finish. Het is ook de vierde tijd van het hele veld. Met nog vier onderdelen te gaan staat Roosen nu achtste in het klassement. De Canadees Damian Warner is de nieuwe leider. Het volgende onderdeel is discuswerpen.

Sven Roosen (tweede van links) ook sterk op het onderdeel horden (foto: ANP 2024/Manuel Reino Shutterstock).
Sven Roosen (tweede van links) ook sterk op het onderdeel horden (foto: ANP 2024/Manuel Reino Shutterstock).
Blijdschap bij Sven Roosen na het hordenlopen (foto: ANP 2024/Manuel Reino Shutterstock).
Blijdschap bij Sven Roosen na het hordenlopen (foto: ANP 2024/Manuel Reino Shutterstock).

Joanne van Lieshout onderuit met judoteam
Het Nederlands judoteam met Joanne van Lieshout is uitgeschakeld in de eerste ronde van het mixed teams-toernooi. Servië was vanochtend met 4-2 te sterk.

De Lieropse judoka won haar duel van Marica Perisic en bezorgde Nederland daarmee een 2-1 voorsprong - eerder had Julie Beurskens al Milica Nikolic geklopt - maar daarna won Oranje geen enkel duel meer. Michael Korrel, Noël van 't End, Tornike Tsjakadoea en Marit Kamps gingen allemaal onderuit.

Judoka Joanne van Lieshout tijdens de Olympische Spelen (foto: ANP2024/Iris van den Broek).
Judoka Joanne van Lieshout tijdens de Olympische Spelen (foto: ANP2024/Iris van den Broek).

Meerkamper Sven Roosen wil zijn oom overtreffen
De Eindhovense meerkamper Sven Roosen komt uit een echte atletiekfamilie. Zijn vader Marcel Roosen was Nederlands kampioen op de 400 meter horden, zijn opa Harry Dost kon ook goed hordelopen en zijn overgrootvader Wim Roosen was niet alleen een goede atleet, hij speelde in de jaren veertig ook zes interlands in het Nederlands voetbalelftal.

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs wil de 23-jarige Roosen vooral zijn oom Marcel Dost overtreffen. Die werd op de Spelen van Atlanta in 1996 achttiende op de tienkamp. "Laten we dat maar beter doen", zei de 23-jarige meerkamper gisteren schertsend na afloop van zijn eerste dag op de tienkamp in het Stade de France.

Sven Roosen was ook succesvol in het kogelstoten (foto: ANP 2024/Ben Stansall AFP).
Sven Roosen was ook succesvol in het kogelstoten (foto: ANP 2024/Ben Stansall AFP).

"Het was een mooie eerste dag met drie persoonlijke records. Alleen het hoogspringen was minder. Ik sta negende, maar ik ben niet zo bezig met het klassement. Ik wil vooral plezier maken. Genieten en presteren gaan bij mij samen", zei de talentvolle meerkamper, die eerder dit jaar zijn progressie beloonde met een persoonlijk record van 8517 punten in de hoog aangeschreven tienkamp van Götzis. "Ik heb absoluut een mooie stap gezet dit jaar en heb die lijn weten vast te houden. Ik hoop het morgen weer zo goed te doen op het allerhoogste toneel."

Roosen begon zijn tienkamp met de derde tijd op de 100 meter (10,52) en verbeterde daarna zijn persoonlijke records bij het verspringen (7,56), het kogelstoten (15,10) en de 400 meter (46,40). Hij bleef alleen bij het hoogspringen een beetje achter (1,87). De Eindhovenaar heeft 4391 punten verzameld en komt vandaag weer in actie.

Allez Brabant

Ben je benieuwd naar alle Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant, iedere werkdag om 17.45 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!