Video

Ondernemers balen van sluiting Prinsenmeer: '20 procent minder omzet'

4 augustus om 14:45 • Aangepast 16 augustus om 02:03
nl
Ondernemers in Asten merken dat het vakantiepark Prinsenmeer van Peter Gillis gesloten is. Met name horecazaken zien de inkomsten deze zomer teruglopen als gevolg van de sluiting. En dat gebeurt na een toch al moeilijke periode voor de horeca. "De laatste jaren niet makkelijk geweest."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

"Het scheelt toch wel twintig procent aan omzet nu Prinsenmeer dicht is", denkt Erwin Bijnen, eigenaar van De Grutter in Asten. Dat ligt volgens hem ook een beetje aan het tegenvallende weer. "We zetten nu minder personeel in om kosten te besparen. Gelukkig komen er nog wel genoeg mensen uit de omgeving naar ons toe."

Het restaurant komt daarom niet in grote problemen, maar verschil merken ze zeker. "We bezorgen ook maaltijden. We hadden vaak vaste families op Prinsenmeer die bij ons bestelden."

"Eerst corona en nu dit."

De sluiting van het vakantiepark is een zoveelste domper voor de zaak. "Het is ding op ding", zegt Bijnen. "Eerst hadden we corona. En sinds dit jaar betalen we extra belasting voor ons terras, wat waarschijnlijk ook met de sluiting van Prinsenmeer te maken heeft omdat de gemeente nu toeristenbelasting misloopt."

Ook bij Pesos Eten en Drinken merken ze verschil. "Er kwamen in de zomer zo'n tienduizend campinggasten naar Prinsenmeer, die ook weer naar het dorp gingen. Dat dat wegvalt, merkt heel Asten", zegt eigenaar Johan van der Burg.

Hij denkt zelf dat zijn omzet deze zomer zo'n vijf á tien procent minder is dan vorig jaar. Ook hij sluit niet uit dat het mindere weer daarin meespeelt. Gelukkig was de ondernemer deze zomer voorbereid op minder toeristen, omdat in december al bleek dat het vakantiepark gesloten werd. Uit een Bibob-onderzoek bleek dat er een groot risico bestond dat eigenaar Peter Gillis het park gebruikte voor criminele activiteiten.

"Minder ingekocht en andere aanpassingen."

"We hebben planning technisch wat aanpassingen gedaan en minder ingekocht", vertelt Van der Burg. Ook Pesos blijft voorlopig uit de problemen. "Ik hoop wel dat de camping volgend jaar weer open kan."

Jo Lindelauf, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Asten, maakt zich zorgen om ondernemers in Asten. Want de sluiting treft niet alleen de horeca. "Gelukkig zijn er nog geen zaken gesloten, maar het is de laatste jaren niet makkelijk geweest voor ondernemers en daar komt nu de sluiting van het vakantiepark bij."

In deze video leggen we je uit waarom Peter Gillis is gestopt als baas van Oostappen Groep:

Wachten op privacy instellingen...

IJssalon Bacio ziet ook minder campinggasten. "En dat waren vaak grote gezinnen die per persoon wel twee of drie bolletjes wilden", zegt eigenaar Bas van Hulsen.

Toch blijft de omzet van de ijssalon iets groeien. Bij de ijssalon blijven ze net als bij kledingwinkel El Vita in winkelcentrum Midas hopen dat het park snel opent. "Er kwamen altijd vaste vakantiegangers die tóch even wilden winkelen. We komen door de sluiting niet in de problemen, maar je mist de gezelligheid van vakantiegangers wel", zegt medewerker Jeanny.

Kapsalon Freedom, Eetcafé Jan van Hoek en Salon Sindy zeggen geen last te hebben van de sluiting, omdat zij naar eigen zeggen geen campinggasten als klanten hadden.

Het kan in ieder geval nog maanden duren voordat er meer duidelijkheid komt over de toekomst van vakantiepark Prinsenmeer. De nieuwe exploitant, Matthijs Stevens, heeft een aanvraag ingediend voor een vergunning, waar onderzoek naar wordt gedaan.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Camping Prinsenmeer nog maanden dicht, maar boeken kan gewoon

Nieuwe exploitant van Gillis-parken bekend: ‘Dit stinkt aan alle kanten'

Zorgen om toerisme na sluiting Prinsenmeer, deur op een kier voor Gillis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!