Kalverliefde gaat ver: dieren worden verzorgd met föhn, borstel en lak

4 augustus om 21:00 • Aangepast 16 augustus om 02:00
nl
Vijf kalfjes van melkveebedrijf De Zonnenberg in Herpen hadden zondag de dag van hun leven. Ze werden van top teen tot verzorgd om op de Jongveedag Peel en Maas in Beers optimaal voor de dag te kunnen komen. De voorbereiding, de laatste puntjes op de i en de presentatie van de kalfjes waren in handen van de dochters Zonnenberg, Jade (24) en Lieve (14), en hun nichtje Ize van Grunsven (15).

Vader Bert en moeder Wilma Zonnenberg waren vooraf al ‘supertrots’ op de meisjes. Na afloop zal het niet minder zijn geweest want hun kalfjes vielen enorm in de smaak bij de jury. En zo kregen ook de ‘grooms’ van de jonge koeien eer naar werken. Al maanden geleden waren ze begonnen met de voorbereidingen voor de jaarlijkse keuring, die ditmaal plaatsvond op de boerderij van de familie Gosens in Beers.

De tent van de familie Zonnenberg (foto: Omroep Brabant).
De tent van de familie Zonnenberg (foto: Omroep Brabant).
De kalfjes die de ring ingingen (foto: Omroep Brabant).
De kalfjes die de ring ingingen (foto: Omroep Brabant).
"Samen kiezen ze de dieren uit die meedoen aan de keuring."

Die voorbereidingen beginnen aan de keukentafel, waar het, hoe kan het anders, dagelijks over koetjes en kalfjes gaat. “Het is mooi om te zien hoe de meisjes er vanaf het begin bij betrokken zijn. Samen kiezen we de dieren uit die naar de keuring gaan”, vertelt vader Bert. De kalverliefde kregen ze met de paplepel ingegoten. De jongste van de twee dochters werd zelfs in de kinderwagen naar keuringen meegenomen om sfeer te proeven.

Jade had toen al de eerste ervaringen opgedaan en ze praat erover alsof ze een volleerd beautyspecialist is. Er komt dan ook een hoop bij kijken. “Eerst moeten we een keus maken welke kalfjes gaan meedoen aan de keuring”, vertelt Jade. “Ditmaal ging het om Lieske, twee Miesjes, Pita en Jinske. Vanaf dat moment gaan we ze laten wennen aan de gedachte dat ze gaan deelnemen aan een keuring. Dat betekent extra verzorging, dat we met hen gaan lopen en dat we met ze naar een andere plek gaan.”

"Ik föhn de dieren en zet ze extra in de lak."

In de aanloop naar de dag zelf worden ze gewassen. In Beers is het deze zondag in alle vroegte hard werken om alle vijf de kalveren er tiptop uit te laten zien. Ze worden extra gekamd, geschoren en zelfs... geföhnd. “Ik föhn dan eerst de rug, zodat het inderdaad lijkt alsof-ie een hanenkam heeft en wat groter lijkt. Daarbij maak ik ook gebruik van een speciale borstel. Vervolgens ga ik het dier in de lak zetten. Met speciale kalverenlak”, legt Jade uit. “Voor de dieren is het een bonusdag. Ik vind het vooral zo leuk, omdat ik er heel veel plezier uithaal en omdat het hele gezin erbij betrokken is.”

Het toiletteren van hun ‘klanten’ is echt precisiewerk, zo beaamt ze. Elk vlekje kan er een te veel zijn. Maar dat niet alleen. “Het gaat er ook om hoe de dieren lopen, hoe de ruimte tussen de ribben eruit ziet. En dan is het ook zaak om bij de presentatie voor de ogen van de jury goed getraind te zijn. De kalveren moet dan aanwijzingen opvolgen.”

Ook voor de pr van het bedrijf is een goede show meegenomen. Pa Bert: “Bij een keuring kun je laten zien hoe je vee ervoor staat. Of er met de kalveren die geshowd worden, in de toekomst goed gewerkt kan worden.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!