PSV verliest na strafschoppen spectaculair duel om Johan Cruijff Schaal

4 augustus om 20:12 • Aangepast 14 augustus om 02:02
PSV heeft de strijd om de Johan Cruijff Schaal verloren. In een spektakelstuk eindigde de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord in een 4-4. Strafschoppen moesten beslissing brengen in wie de eerste prijs van het seizoen ging pakken. Uiteindelijk namen de Rotterdammers in Eindhoven de penalty's beter.

Zelden begon een voetbalseizoen zo leuk als zondagavond in het Philips Stadion. De strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord was allesbehalve goed, maar meer dan aantrekkelijk om naar te kijken.

Het spektakelstuk barstte al na tien minuten los. Noa Lang bracht PSV op een 1-0 voorsprong na een goede steekpass van Johan Bakayoko en voorbereidend werk van Jerdy Schouten. PSV speelde in aanvallend opzicht prima, maar was achterin zeer kwetsbaar.

Personele problemen achterin
Dat had als gevolg dat Feyenoord tot twee keer toe kon toeslaan binnen enkele minuten. Fredrik Oppegard ging in de fout en kreeg een strafschop tegen. Dat cadeautje werd uitgepakt door Santiago Gimenez. Niet veel later was het Bart Nieuwkoop op aangeven van de spits die Feyenoord aan de leiding bracht. Ook daar zag de verdediging van PSV er zeer matig uit.

PSV is daar vooral kwetsbaar door de vele blessures en het gebrek aan keuzes. Centraal achterin stonden twee rechtspoten in de persoon van middenvelder Jerdy Schouten en aanwinst Ryan Flamingo. Olivier Boscagli, een belangrijke pion in het elftal van Peter Bosz, is geblesseerd.

Kommer en kwel
Toch knokte PSV zich terug in de wedstrijd via aanvoerder Luuk de Jong. Voor de spits was het een koud kunstje om al vroeg in de tweede helft een voorzet van Malik Tillman te verzilveren. Maar ook daarna was het kommer en kwel achterin bij PSV. Gimenez kon na 53 minuten alleen op Walter Benítez af. De doelman moest een overtreding maken om de aanvaller te stoppen en dus ging de bal opnieuw op de stip.

Gimenez wist het volgende presentje van PSV opnieuw te benutten en bracht Feyenoord weer op voorsprong. Tien minuten later was het toch alweer gelijk. Invaller Guus Til kreeg de bal uit de kluts voor de voeten en maakte gelijk: 3-3.

Guus Til scoort de 3-3 in de Johan Cruijff Schaal (foto: Marcel van Dorst).

Geen rood voor Wellenreuther
Daarmee was het spektakelstuk nog niet gedaan en met het geklungel in de verdediging ook niet. Een vrije trap van Feyenoord werd door PSV heel slecht verwerkt waardoor Antoni Milambo de 4-3 binnen kon schieten. Er moesten toen nog twintig minuten gespeeld worden.

Het bleef niet bij 4-3, want ook aan de andere kant stond een schutterende verdediging. Doelman Timon Wellenreuther maakte een overtreding in de zestien en veroorzaakte een penalty. Daarbij werd de keeper gespaard. Hij had namelijk al een gele kaart en kreeg, in tegenstelling tot zijn collega aan de andere kant, geen gele kaart voor zijn overtreding. Aangezien Feyenoord toen al vijf keer had gewisseld had er een speler in de goal moeten gaan staan. Dat werd de bekerwinnaar bespaard, maar de 4-4 viel wel. Luuk de Jong benutte de strafschop.

Het zou niet de laatste strafschop zijn, aangezien 4-4 de eindstand was en penalty's beslissing moesten gaan brengen. Bakayoko en Til misten namens PSV. Feyenoord schoot alle pingels binnen, waardoor de Rotterdammers de eerste prijs van het seizoen pakten.