Dag 10 Olympische Spelen: finaleplek voor Praasterink op 10 metertoren
Teamsprinters het snelst in kwalificaties Spelen
De Nederlandse teamsprinters zijn hun jacht op olympisch goud begonnen met de beste tijd in de kwalificaties. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden een tijd van 41,279. Daarmee verbeterden ze hun eigen olympische record van de Spelen van Tokio.
Het verschil met nummer 2 Groot-Brittannië (41,862) was ruim een halve seconde. Australië, vooraf gezien als de grootste concurrent van titelverdediger Oranje, had de derde tijd: 42,072.
Nederland neemt het dinsdag in de eerste ronde op tegen Canada, dat de slechtste tijd (43,905) had. Diezelfde dag is ook de finale. Op de teamsprint starten drie renners van wie er na elke ronde één vanaf de koppositie uitstuurt. De derde renner bepaalt de tijd.
Teamsprintsters rijden om brons op Olympische Spelen
De Nederlandse teamsprintsters gaan op de Olympische Spelen strijden om het brons. Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw (Kaatsheuvel) en Steffie van der Peet waren in de eerste ronde op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines sneller dan China: 45,798 tegen 46,362.
De tijd van de Nederlandse vrouwen was de vierde van de landen die hun heat wonnen.
De Britse vrouwen, in de kwalificatie al goed voor een wereldrecord (45,472), waren opnieuw het snelst: 45,338. Even daarvoor hadden Duitsland (45,377) en Nieuw-Zeeland (45,348) het kort ervoor gereden wereldrecord al gebroken.
Daardoor strijden de Britse en de Nieuw-Zeelandse vrouwen om het goud en Nederland en wereldkampioen Duitsland om 19.54 uur om het brons.
Hockeysters bereiken halve finales na zege op Groot-Brittannië
De hockeysters van Oranje hebben zich op de Olympische Spelen verzekerd van een plek in de halve finales. De titelhouder, nog ongeslagen in Parijs, versloeg Groot-Brittannië met 3-1.
Nederland nam al in de eerste minuut de leiding via captain Xan de Waard. Zij werd met een hoge bal aangespeeld in de cirkel en ze haalde diagonaal uit. Er waren slechts 48 tellen gespeeld in het Yves-du-Manoir-stadion.
Oranje wist niet weg te lopen en in de 20e minuut maakte Hannah French gelijk. Ze schoot van dichtbij raak nadat een afgeslagen strafcorner voor haar voeten terecht was gekomen.
1-1 leek de ruststand te worden, maar met nog 21,9 seconden op de klok bepaalde Luna Fokke toch anders. Ook zij werkte de bal van dichtbij binnen na een gemiste strafcorner. In het laatste kwart nam Fokke ook de 3-1 voor haar rekening.
Drie Nederlandse ruiters naar individuele springfinale
De Nederlandse springruiters Harrie Smolders, Kim Emmen en Maikel van der Vleuten hebben zich bij de Olympische Spelen geplaatst voor de individuele finale. Een plek bij de beste dertig in de halve finale was daarvoor genoeg.
In de tuinen van Versailles plaatste Smolders zich met zijn paard Uricas van de Kattevennen als vierde. Kim Emmen eindigde met haar paard Imagine als negende, terwijl Van Vleuten met Beauville op plek 22 uitkwam. Julien Epaillard uit Frankrijk leverde de beste prestatie.
Emmen zou in eerste instantie niet meedoen, maar verving net als in de landenwedstrijd Willem Greve. Zijn paard Grandorado maakte volgens de bondscoach minder indruk dan Imagine in de trainingen.
De finale is dinsdagochtend om 10.00 uur.
Naar huis vertrokken sporters kunnen zondag met bus naar Parijs
Ten minste 130 Nederlandse olympische sporters en begeleiders keren zondag terug naar Parijs om de sluitingsceremonie mee te maken. Onder de naam 'Back to the Closing' biedt NOC*NSF atleten die na hun optreden op de Olympische Spelen naar huis zijn gegaan, de kans zondagochtend per bus terug te keren in de Franse hoofdstad, bevestigde een woordvoerder.
De sporters die in Nederland op de bus stappen arriveren rond 16.00 uur in Parijs. Na het bijwonen van de sluitingsceremonie in het Stade de France gaan de sporters nog naar het Team NL Huis. Na een mogelijk korte nacht keren zij maandag samen met de sporters die nog in Parijs waren met de trein terug naar Nederland.
Finaleplek voor Praasterink op 10 metertoren
Schoonspringster Else Praasterink (20) uit Eindhoven heeft zich geplaatst voor de olympische finale op de 10 metertoren. Ze eindigde in de halve finale in het Aquatics Centre in Saint-Denis als twaalfde. Dat was net genoeg om zich te kwalificeren voor de eindstrijd. De beste twaalf van de achttien deelnemers plaatsten zich voor de finale van morgen.
Praasterink, die woont en traint in de Verenigde Staten, kwam na vijf sprongen tot een totaalscore van 292,80. Na haar eerste sprong stond ze nog veertiende. Daarna klom ze in het klassement. Praasterink werd in februari in Doha elfde op de WK. In Parijs maakt ze haar debuut op de Olympische Spelen.
Springamazone Emmen vervangt Greve ook in individuele strijd
Springamazone Kim Emmen vervangt maandagmiddag op de Olympische Spelen Willem Greve in de individuele kwalificatie. Vorige week nam ze bij de landenwedstrijd ook al de plaats in van Greve. Emmen is deze Spelen in de Nederlandse springequipe aangewezen als eerste reserve. Bondscoach Jos Lansink koos vorige week bij de landenwedstrijd voor haar omdat het paard van Greve niet fit oogde. Mede door de uitblinkende Emmen eindigde Nederland vervolgens als vierde.
Naast Emmen, met haar paard Imagine, verschijnen maandag ook Harrie Smolders (Uricas van de Kattevennen) en Maikel van der Vleuten (Beauville Z) aan de start. De kwalificatie voor de finale is al begonnen. Drie jaar geleden in Tokio zorgde Van der Vleuten met individueel brons voor het enige Nederlandse succes.
Schoon strandt in achtste finales
Beachvolleybalsters Katja Stam en de Werkendamse Raïsa Schoon zijn op de Olympische Spelen van Parijs in de achtste finales uitgeschakeld. De Spaanse Daniela Álvarez en Tania Moreno waren in drie sets te sterk voor het Nederlandse koppel: 18-21 21-19 15-13.
Stam (25) en Schoon (22) strandden in Tokio nog voor de achtste finales. Na één overwinning en twee nederlagen in de groepsfase verloren ze toen in een tussenronde. Drie jaar later was hun status dermate veranderd dat ze favoriet waren tegen het jonge Spaanse koppel.
De nederlaag was onnodig, beseften beide speelsters. In de tweede set gaven ze een voorsprong van 4 punten (18-14) weg. In de derde set pakten de Spaanse vrouwen bij 11-9 een marge van 2 punten waarna ze bij 14-13 hun derde matchpoint benutten.
Schoon pinkte een traan weg: "We weten dat als het even niet loopt dit niveau te hoog is." Van onderschatting was, ondanks drie eerdere overwinningen op de Spaansen, ook geen sprake geweest. Stam: "Het is wel een goed team. Zij pakten zilver op het laatste EK en de eerste keer dat wij van ze wonnen was ook op een EK in de troostfinale."
Praasterink naar halve finale schoonspringen
Else Praasterink heeft zich tijdens haar eerste Olympische Spelen geplaatst voor de halve finale van het schoonspringen. De eerste sprong van de 20-jarige Eindhovense was vanochtend goed voor een score van 58,00. Haar tweede sprong van de tienmeterplank was iets minder, ze kreeg daar een score van 51,80 voor. Maar de derde en vierde waren prima, goed voor scores van 63,00 en 62,40. Door een matige vijfde score (46,40) zakte ze van de negende naar de vijftiende plaats.
De beste achttien deelnemers plaatsten zich voor de halve finale. Die wordt vanaf drie uur vanmiddag afgewerkt.
LEES OOK: Else vond springen vanaf 10 meter doodeng, maar behoort nu tot de wereldtop
Triatleten hoopten op ander scenario
Het Nederlands triatlonteam, dat vanochtend als tiende eindigde tijdens de olympische gemengde estafette, had gehoopt op een ander wedstrijdscenario. Dat vertelde de Bredase Maya Kingma achteraf.
"We hoopten dat het veld bij Mitch Kolkman, die als eerste van ons in actie kwam, al iets meer uit elkaar zou liggen en dat ik dan vervolgens naar voren zou zwemmen en fietsen", zei ze voor de camera van de NOS. "Dat heb ik wel gedaan, maar we begonnen met een voor mij te grote groep aan het looponderdeel. Daardoor kon ik Richard Murray, die van ons als derde in actie kwam, niet afzetten waar we wilden. Maar goed, dat heb je niet helemaal in de hand."
Schoonspringster Praasterink in actie
Else Praasterink (20) strijdt bij het schoonspringen om een plekje in de halve finale. Ze kreeg vanochtend voor haar eerste sprong een score van 58,00. Haar tweede sprong was iets minder, ze kreeg daar een score van 51,80 voor. Maar de derde en vierde waren prima, goed voor scores van 63,00 en 62,40. Daarmee staat de Eindhovense op de negende plek. De beste achttien deelnemers plaatsen zich voor de halve finale. Die wordt vanaf drie uur vanmiddag afgewerkt.
Praasterink heeft nog een sprong te gaan.
Praasterink woont en traint sinds een paar jaar in de Verenigde Staten. In februari plaatste ze zich voor deze Spelen.
LEES OOK: Else vond springen vanaf 10 meter doodeng, maar behoort nu tot de wereldtop
Maya Kingma tiende met triatlonploeg op olympische estafette
Het Nederlands gemengd estafetteteam, met Maya Kingma uit Breda, is vanochtend tiende geworden op de olympische estafette. Tijdens de Spelen in Tokio werd de Oranje-equipe nog vierde op dit onderdeel.
De zege in Parijs ging naar Duitsland. Nederland eindigde op een minuut en 58 seconden van Duitsland.
De gemengde estafette wordt ook wel de 'supersprint' genoemd, omdat iedere atleet maar kort in actie komt. Achtereenvolgens moet de sporter driehonderd meter zwemmen, acht kilometer fietsen en twee kilometer hardlopen.
Ieder land vaardigt twee mannen en twee vrouwen af. Eén voor een komen ze in actie, waarbij de mannen alleen tegen de mannen racen.
Niels Laros voelt geen druk meer
Nu atleet Niels Laros uit Oosterhout zich gisteren plaatste voor de finale van de 1500 meter van voelt het voor hem alsof alle druk is weggevallen. "De finale is gehaald, dat is het hoogste. Natuurlijk, er zijn medailles te winnen, maar het geeft al een goed gevoel dat ik me kan mengen in die strijd."
Hij merkt dat hij in een 'fantastische vorm' steekt. "Ik heb baantrainingen gedraaid waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zou kunnen, zo zwaar in intensiteit. Ik liet vorige maand in de Diamond League in Monaco al zien dat mijn vorm bizar is. Ik liep met een val nog 3.49 op de Engelse mijl. Wie kan dat? Ik ben ook veel beter dan vorig jaar op het WK in Boedapest. Daar werd ik tiende in de finale, maar mijn piek lag dat jaar veel eerder, want ik wilde mijn Europese titels bij de junioren prolongeren."
Olympische landenwedstrijd triatlon kan doorgaan
De landenwedstrijd van de olympische triatlon in de Seine kan vandaag gewoon doorgaan. "De laatste analyseresultaten bevestigen dat de waterkwaliteit van de Seine op het triatlonterrein de afgelopen uren is verbeterd en ze laten zien dat de waterkwaliteit binnen aanvaardbare grenzen zal liggen tijdens de wedstrijd", meldde de organisatie van de Spelen in Parijs gisteravond in een persbericht.
Er waren twijfels of de gemengde estafette volgens planning afgewerkt zou kunnen worden, nadat de waterkwaliteit in de Seine na stortbuien op woensdag en donderdag weer was verslechterd. De parcoursverkenning gisteren werd geschrapt omdat het water toen nog niet aan de vereiste gezondheidsnormen voldeed.
Eerder tijdens de Spelen in Parijs werd de individuele triatlon voor de mannen een dag uitgesteld omdat het water in de rivier te vies was. Toen waren regenbuien tijdens het weekend van de openingsceremonie er de oorzaak van dat de waterkwaliteit weer achteruit was gegaan.
Nederland komt op de gemengde estafette uit met de Bredase Maya Kingma, Rachel Klamer, Richard Murray en Mitch Kolkman. Later in de week moeten ook de openwaterzwemmers de Seine in voor hun olympische wedstrijd. Sharon van Rouwendaal, de olympische kampioene van Rio 2016, gaat dan op jacht naar een medaille.
De waterkwaliteit van de Seine is tijdens de Spelen in Parijs een aanhoudende bron van zorg, ondanks tal van maatregelen die de stad heeft genomen om het water schoner te krijgen. Zo is onder meer een zuiveringscentrale geopend bij de rivier de Marne, die ten oosten van Parijs in de Seine stroomt. Die moest zorgen dat schoon water vanuit de Marne in de Seine komt. De Franse autoriteiten hebben ongeveer 1,4 miljard euro uitgegeven aan het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen rond Parijs.
Allez Brabant
Ben je benieuwd naar alle Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant, iedere werkdag om 17.45 uur.