Video

'Vliegtuigspotters hebben hoge muur aan zichzelf te danken'

6 augustus om 15:24 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Vliegtuigspotters vinden het jammer dat Vliegbasis Volkel een muur heeft geplaatst bij een spottersplek waar goed zicht was op de straaljagers. Toch begrijpen sommige liefhebbers ook dat grondmedewerkers en piloten klaar zijn met pottenkijkers, want sommige vliegtuigspotters waren wel heel fanatiek. "Ze zetten ladders neer om in de cockpit te kunnen kijken."
Profielfoto van Evie HendriksProfielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De muur is bijna vier meter hoog en negentien meter lang. "Het ziet er niet heel aantrekkelijk uit. Je mist een stuk van het uitzicht", zegt spotter Mari. Vanaf de plek waar de muur staat, zagen hij en zijn collega-spotters straaljagers van defensie opstijgen en landen. "Ik vind het jammer dat je de straaljagers nu niet van verder weg aan ziet komen", gaat hij verder.

Mari vermoedt dat de muur er niet alleen voor de privacy van medewerkers staat. "Ik denk dat het indirect toch te maken heeft met alle spanningen in de wereld." Volgens de vliegbasis is dat niet het geval en is de muur enkel gebouwd zodat medewerkers en piloten ongestoord hun werk kunnen doen.

"Spotters hebben het zelf verpest."

Daar kan vliegtuigspotter Nico uit Vught zich iets bij voorstellen. "Sommige spotters hebben het zelf verpest, omdat ze hier ladders neerzetten zodat ze in de cockpit konden kijken. Dat mag niet van defensie en daarom hebben ze de muur geplaatst. Eigen schuld."

Hij baalt er wel van dat sommige fanatieke spotters zover gingen. "Het is voor ons erg jammer, want piloten zwaaiden soms naar ons voordat ze instapten." Nico denkt overigens niet dat de muur er staat vanwege veiligheidsdreigingen. "Of er oorlog is of niet. Het maakt echt niet uit of er een muur staat", denkt hij.

De muur beperkt het zicht op de straaljagers die vertrekken vanaf de vliegbasis (foto: Rene van Hoof).
De muur beperkt het zicht op de straaljagers die vertrekken vanaf de vliegbasis (foto: Rene van Hoof).

Lisette uit Vught is een erg fanatieke spotter. "Wij komen hier al jarenlang en staan er in regen en wind", vertelt ze. Toch heeft ze niet zo'n bezwaar tegen de muur. "Ik kan me er iets bij voorstellen dat ze ongestoord hun werk willen doen."

"Geen foto's meer maken in de cockpit."

Zelf heeft Lisette jarenlang in de beveiliging gewerkt, waardoor ze ook voordelen voor de veiligheid van de vliegbasis ziet. "Vooral met alle oorlogsdreiging op dit moment", geeft ze aan. "In het verleden zijn hier ook incidenten voorgevallen dus ik vind het terecht dat ze een muur plaatsen zodat spotters niet van alles foto's kunnen maken."

Ze vindt de beperking van het zicht bovendien maar minimaal. "Je ziet hier nog genoeg. Je ziet gewoon nog straaljagers dalen en opstijgen." Volgens Lisette zijn er wel veel spotters voor wie de muur een doorn in het oog is. "Maar ik ben allang blij dat ik het kan zien. Het geluid, de kracht en de power van de straaljagers is geweldig om te zien. Ik heb veel respect voor die mannen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Spotters Vliegbasis Volkel zien niets meer door metershoge muur

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!