'Magisch' bloeiende heide zorgt voor drukte, maar vele regen is spelbreker

6 augustus om 17:00 • Aangepast 27 augustus om 02:05
nl
De heide staat volop in bloei. Dat zorgt voor veel extra bezoekers van de Loonse en Drunense Duinen, zo merkt Natuurmonumenten. "Het heeft iets magisch", zegt boswachter Irma de Potter. Toch is er niet alleen zonnig nieuws: de hevige regenval zorgt ook voor grote stukken dode heide.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Veel toeristen slaan deze dinsdag gewapend met fotocamera's hun slag. "De paarse gloed is magisch! De uitgestrekte natuur is prachtig", zegt Bart Boelen. "De heide is fotogenieker dan ik", lacht hij.

Dor en dood
Wat ook het gesprek van de dag is: het water staat opvallend hoog in de duinen. "Dit heb ik nog nooit gezien. Collega's die hier al veertig jaar werken hebben in deze periode nog nooit zoveel water gezien hier. Het is uniek." De kletsnatte bodem heeft gevolgen voor de heide. "Dit is allemaal bruin-oranje, dat komt niet meer tot bloei", zegt Irma, wijzend naar flinke stukken getroffen heide.

Of het erg is? "Het kan erg zijn. De heide sterft af. We kunnen het eigenlijk pas volgend jaar zeggen. Dan weten we of het herstelt" Toch is er nog volop gezonde heide. Ze maakt zich nu nog geen zorgen.

Het is zeiknat en daar heeft de heide last van (foto: Raymond Merkx).
Het is zeiknat en daar heeft de heide last van (foto: Raymond Merkx).

Padden
Ook hier geldt de Cruijffiaanse wijsheid: 'elk nadeel heb zijn voordeel'. De waterplassen in de duinen trekken ook weer andere dieren aan. "We hebben nu weer volop rugstreeppadden en kikkersvisjes." En reigers smullen weer van die kikkersvisjes.

Of de bloeiende heide extra vroeg is dit jaar? De vroege bloeiperiode was veelvuldig in het nieuws. "Ik heb elk jaar in augustus al foto's van bloeiende heide. Dus ik schrik hier niet van", zegt Irma. "Het is prachtig! Het heeft iets magisch, omdat het maar een korte periode is", vertelt de boswachter glunderend. "Zodra mensen horen dat het in bloei staat, dan is het drukker in het bos."

'Blijf op het pad'
Toch heeft ze ook nog een dringende tip voor alle Instagrammers en Tiktokkers in het bos. "Blijf op het pad. De heide inlopen voor foto's hoeft niet. Dat is niet goed voor planten en dieren en je krijgt natte voeten. Mooie foto's maken kan ook gewoon vanaf het pad."

Wie de heide nog wil zien, kan het best deze maand nog gaan, denkt Irma. "Misschien dat de heide door de natte bodem nog iets langer in bloei blijft staan." En ondanks haar jarenlange ervaring blijft het ook voor haar mooi en bijzonder. "Ik blijf genieten!"

Wat een plaatje! (foto: Omroep Brabant).
Wat een plaatje! (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!