Machteloos tegen blauwtong: 'Het ene na het andere dier sterft'
Hennie Hofman is al vijftien jaar vrijwilliger bij de Schaapskooi, en ze is bekend met de gevaren van het blauwtongvirus. Maar zo erg als dit jaar heeft ze het nog nooit meegemaakt. In de hoek van een wei liggen twee schapen versuft op de grond. “Je ziet het aan hun snuit, er komt allemaal snot uit. En de ogen zijn blauw”, zegt Hennie verdrietig.
Samen met dierenarts Harrie van Doremalen verzorgt ze dinsdagochtend de lammeren en schapen. “We proberen ze vooral te vertroetelen. We geven ze pijnstilling, antibiotica en maken de hoefjes schoon zodat ze geen pijn hebben. Maar we kunnen maar heel weinig doen", aldus de vrijwilligster.
"Het is enorm frustrerend"
Ze vertelt verder: “In maart heb ik 102 lammetjes mee op de wereld gezet. Toen was het een en al vreugde. Nu is het een en al verdriet.”
Vooral afgelopen zondag hakte het er flink in. Toen stierven er in één ochtend vijf schapen. “We gaven ze brokjes en een paar minuten later lagen ze dood aan je voeten. Weet je, ik huil zelden. Maar de afgelopen weken heb ik menig traan gelaten. Je bent zo machteloos.”
Dat gevoel van met lege handen staan voelt ook dierenarts Harrie. Hij geeft de schapen op vrijwillige basis de nodige medische zorg. “Tot nu toe is het heel frustrerend”, zegt hij. “Het helpt allemaal niet. En er komen steeds weer nieuwe zieke schapen bij.”
“Ik heb dit als dierenarts nog nooit zo meegemaakt”, gaat hij verder. “We dachten er in het voorjaar goed aan te doen om de lammetjes zo snel mogelijk in te enten. Het is dan ook enorm frustrerend dat we, ondanks dat, nu zo in de problemen zitten. De een na de ander zien we door onze vingers glippen.”
De Schaapskooi in Schijndel is een stichting die helemaal draait op vrijwilligers. Waar die normaal per persoon een dagdeel in de week bezig zijn met het verzorgen van de schapen, is het nu alle hens aan dek. Een kleine groep van zes vrijwilligers is constant in de weer.
"Het is nog maar de vraag of we volgend jaar lammetjes hebben"
“Behalve het leed voor de schapen zijn er meer gevolgen door de blauwtong”, stelt voorzitter Geert Steenbakkers. “De dieren zijn nu erg verzwakt. Het is nog maar de vraag of er volgend jaar lammetjes komen en of we bijvoorbeeld een lammetjesdag kunnen organiseren. De inkomsten hebben we hard nodig. De toekomst van de Schaapskooi staat op het spel.”
Over blauwtong
Blauwtong is een virus dat overgedragen wordt door de knut, een kleine mug. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen. Door de zachte winter hebben veel van deze mugjes het overleefd. Daardoor is het aantal knutten flink gestegen.
Er is een vaccin tegen blauwtong, maar volgens veearts Stijn van de Voort uit Someren is de huidige variant van het virus erg agressief. “Deze versie van blauwtong knalt door het vaccin heen”, zei hij onlangs.
Toch heeft vaccineren zeker zin. Volgens de veearts worden de schapen minder ziek en overlijden er ook minder schapen door het virus.