Baanrenner Lavreysen doet het wéér: goud met teamsprinters in wereldrecord

6 augustus om 20:13 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Harrie Lavreysen heeft dinsdagavond samen met zijn teamgenoten goud gewonnen op de Olympische Spelen bij de teamsprint. De baanwielrenner uit Luyksgestel maakte samen met ploeggenoten Van den Berg en Hoogland de favorietenrol helemaal waar en noteerden een wereldrecord.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De zogeheten 'bullet train' versloeg de Britse teamsprinters met bijna een seconde verschil. Daarmee prolongeerden de teamsprinters hun olympische titel van de Spelen in Tokio.

Wereldrecord
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland knalden in een wereldrecord van 40,949 seconden naar de het goud. Al jaren wilde het trio een tijd onder de 41 seconden rijden en op het ultieme podium lukte dat dinsdagavond. "Ongelofelijk, bizar, onwerkelijk", Lavreysen komt na afloop van de race woorden tekort voor het wereldrecord.

Volgens het drietal was dit 'een perfecte rit'. "Ik had in mijn vorige race gewoon wielspin bij het wegrijden en nu hield ik wat in, maar daardoor reed ik technisch wel beter. Bij het wegsturen in deze race zag ik Harrie al onder mij. Toen dacht ik al, dit is echt goed", vertelt Roy van den Berg vlak voor de uitreiking van de medailles.

Extra mooi
Dat de teamsprinters tweemaal een wereldrecord rijden, maakt de gouden plak 'extra mooi' volgens Harrie Lavreysen. "We zaten al in de kwalificatie maandag heel dichtbij een tijd onder de 41 seconden, dus ik geloofde er wel in dat sneller kon. Maar dat we op het juiste moment er in de finale staan, net als in Tokio, maakt het wel speciaal."

De baanrenner uit Luyksgestel denkt dat onder meer door de ervaring van de teamsprinters komt. "We gaan al jaren mee in deze samenstelling, we weten hoe we een plan moeten maken en het ook moeten uitvoeren. En we kunnen door die ervaring ook omgaan met de druk om te leveren", legt Lavreysen uit. "Onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar, dat maakt dit team", vult Jeffrey Hoogland de Brabander aan.

De teamsprinters met Harrie Lavreysen op weg naar het goud in Parijs (foto: ANP/Koen van Weel).
De teamsprinters met Harrie Lavreysen op weg naar het goud in Parijs (foto: ANP/Koen van Weel).

Nederland kwalificeerde zich maandag al overtuigend in de eerste ronde van de teamsprint. Dat deden ze in een olympisch record van 41,279 seconden. Dinsdagavond ging het in de heats nog sneller in een tijd van 41,191 seconden wisten Lavreysen, van den Bergh en Hoogland de finale te bereiken.

Hattrick
De gouden medaille op de teamsprint bij het baanrennen is de eerste van drie gouden plakken die Harrie Lavreysen deze Spelen wil behalen. De Brabander komt ook nog in actie op de sprint en keirin. In Tokio lukte het Lavreysen bijna om drie gouden plakken te winnen, maar moest hij op de keirin genoegen nemen met een bronzen medaille.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!