Video

Vader Lavreysen gaat uit zijn dak na gouden race: 'Kon me niet inhouden'

7 augustus om 16:02 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Apetrots zijn ze. De familie van Harrie Lavreysen uit Luyksgestel kan er niet over uit hoe goed de baanwielrenner het doet op de Olympische Spelen. Tot nu toe staan er twee wereldrecords en een gouden medaille op zijn naam. Lavreysen sprak zelf al vaker de hoop uit op een hattrick in Parijs: drie gouden olympische medailles. "Dat is vrijwel onmogelijk, maar ik hoop het voor hem", zegt zus Anne.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Wáár de familie Lavreysen zit, valt niet te missen. Op de camping in Parijs wapperen woensdagochtend oranje vlaggetjes en een spandoek met daarop afgebeeld de baanrenner. Ze dragen allemaal een wit shirt met daarop ook nog eens, jawel, een afbeelding van 'hun' Harrie.

"Geweldig", reageren ze stuk voor stuk op de vraag hoe ze de gouden teamsprint dinsdag beleefden. Bijna allemaal zaten ze op de tribune toen Lavreysen samen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg goud veroverde. De drie mannen vestigden ook een wereldrecord. "Ik kan me dan niet inhouden met juichen. De mensen voor me zaten met hun vingers in de oren", zegt vader Peter lachend.

De familie had het volste vertrouwen in Harrie, maar spannend vonden ze het wel. "Mijn hartslag was veel te hoog. Je bent toch bang dat hij een klein foutje maakt en dat het misgaat. Maar het ging niet mis. Het was geweldig", zegt Peter.

"Op televisie kijken, is ondraaglijk."

Daar is de rest van de familie het mee eens. "Wat een prestatie. Echt ongelofelijk", zegt zus Mieke. Pa en ma konden Harrie even kort spreken na de wedstrijd. Moeder Loes: "Hij zei dat hij heel blij was dat het was gelukt. Maar hij is dan nog zo buiten adem, dat hij niet veel kan zeggen. Maar zijn uitstraling zei genoeg. Dat was geweldig."

LEES OOK: Baanrenner Lavreysen doet het wéér: goud met teamsprinters in wereldrecord

De familie is aanwezig bij de meeste wedstrijden van Lavreysen. Alleen de kwalificaties kijken ze op televisie. "Dat is ondraaglijk voor ons, verschrikkelijk. Het voelt toch anders als je erbij bent. De spanning is dan iets minder."

"Als er iemand is die het kan, is het Harrie wel."

De echte druk is er met deze eerste medaille een beetje vanaf, besluit moeder Loes. Maar de baanrenner heeft zelf niet onder stoelen of banken gestoken dat hij hoopt op een hattrick. Dat betekent dat hij deze Spelen drie gouden medailles wil behalen. Die op de teamsprint is dus binnen, maar hij wil ook nog winnen op de individuele sprint en op keirin.

"Ik weet dat dat zijn droom is", zegt zus Anne. "Ik hoop ook dat hij het haalt. Maar ik weet ook dat het vrijwel onmogelijk is en dat de meeste sporters zoiets niet waarmaken. Wij gaan in ieder geval met smart verder kijken." Moeder Loes: "Als er iemand is die dat kan, dan is Harrie het wel."

Woensdagmiddag plaatste Lavreysen zich voor de tweede ronde van de individuele sprint. Tijdens de kwalificaties reed hij al een wereldrecord. Nadat de Australiër Matthew Richardson eerst de oude toptijd (9,100) uit de boeken had gereden in 9,091, dook Lavreysen daar nog onder: 9,088.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Baanrenner Lavreysen doet het wéér: goud met teamsprinters in wereldrecord

Lavreysen begint sprinttoernooi met wereldrecord

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!