Video

Geen zorgen over vervuild drinkwater in verpleeghuis

7 augustus om 15:30 • Aangepast 27 augustus om 02:02
nl
Het drinkwater in Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel is vervuild met de E. colibacterie. Er zijn dinsdag ‘hele kleine sporen’ van deze mogelijk ziekmakende poepbacterie gevonden. Brabant Water adviseert inwoners hun drinkwater eerst te koken. Gevolg: lege schappen waar ooit flessen water stonden in de supermarkten. Gelukkig lijkt de situatie voor de rest onder controle.
Profielfoto van Rens KnapenProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

In verpleeghuis Liduina in Boxtel maken ze zich in ieder geval geen zorgen. De pannen water staan op het fornuis om bewoners van een vers, bacterievrij kopje koffie te voorzien. Terwijl ze genieten van een frietje staat de muziek aan en de lopen de mensen in polonaise door de zaal. “Wij maken er geen probleem, maar gewoon een feestje van!”, vertelt een enthousiaste verzorger.

Toen Eric van der Palen, manager van het verpleeghuis, het nieuws hoorde, moest er snel worden geschakeld: “ We moesten meteen in actie komen. We werken met kwetsbare mensen met een verminderde weerstand. We zijn dus ontzettend alert op de voorzorgsmaatregelen.” Er wonen 180 bewoners in Liduina, en ‘elke afdeling werkt dus ontzettend hard om het allemaal te regelen’.

“Ik werk al veertig jaar in de zorg, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Maar de situatie is nu onder controle. Volgens Van der Palen is het niet nodig om extra personeel in te zetten. “Werknemers zetten nu tussen de normale werkzaamheden door een pannetje water op het fornuis. Als de bewoners om een glas water vragen, krijgen ze dat gewoon. Alleen komt het niet à la minute.” Wel vindt hij het uitzonderlijk: “Ik werk al veertig jaar in de zorg, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.”

Om het verpleeghuis te ondersteunen, heeft de gemeente beloofd dat Liduina voorrang krijgt zodra er water beschikbaar is. Drinkwaterleverancier Brabant Water heeft beloofd dat er tanks met drinkwater zijn, die volgens Van Der Palen ‘ieder moment’ binnen kunnen komen.

“Het voelt een beetje alsof ik thuis op vakantie ben”

Ook bezoekers van de Plus in Boxtel lijken zich niet druk te maken. Van alle mensen die onze verslaggever heeft gesproken, is niemand geschrokken toen ze het nieuws te horen kregen. “Er kan altijd wel iets gebeuren”, vertelt een voorbijganger. De supermarkt krijgt later op de dag een extra levering water om zoveel mogelijk mensen van drinkwater te voorzien.

“Het voelt een beetje alsof ik thuis op vakantie ben”, vertelt een vrouw die met twee sixpacks water naar buiten loopt. “Net als in een vreemd land moeten we het water koken en drinken we uit flesjes water.” Ook een andere voorbijganger maakt zich geen zorgen. “Mijn dochter was bij de Olympische Spelen. Ze komt straks thuis en heeft al laten weten dat ze water voor me meeneemt uit Parijs.”

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Is de poepbacterie gevaarlijk? Vijf vragen en antwoorden

Geen bronwater meer in de schappen na vondst poepbacterie in drinkwater

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!