Homostel zwaar mishandeld: 'Vader en zoons wilden pedo's lesje leren'

7 augustus om 18:51 • Aangepast 27 augustus om 02:04
nl
De drie mannen die vastzitten voor het zwaar toetakelen van twee bewoners van een appartement in Eindhoven, eind april, wilden bij hen verhaal komen halen. Hun homoseksuele slachtoffers zouden een van de verdachten vorig jaar verschillende keren hebben verkracht.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Eén van de bewoners liep bij de mishandeling in de woning aan de Lichtstraat ernstig hoofdletsel op. De verdachten, een man en twee van zijn zoons, waren eropuit om ‘deze pedo’s een lesje te leren’.

De officier van justitie heeft dit woensdagmiddag uit de doeken gedaan bij de rechtbank in Den Bosch. Hier stond de jongste verdachte (in 2006 geboren in het Belgische Overpelt) voor het eerst voor de rechter. De andere mannen die bij de ‘afrekening’ betrokken zouden zijn geweest, zijn zijn vader van 55, die in Eindhoven woont, en een broer van 24, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Zij worden later dit jaar berecht.

Eén slachtoffer liep een schedelbasisfractuur, een gebroken jukbeen, een gebroken neus en een opgezwollen oog op. Volgens justitie is hij met een balletjespistool hard op zijn gezicht geslagen. Zijn huisgenoot werd over zijn hele lichaam bewerkt met datzelfde wapen.

"De verdachten hebben last van geheugenstoornis."

De officier van justitie: “De verdachten hebben bekend dat ze bij hen aan de deur zijn geweest. Maar als ze geconfronteerd worden met het toegepaste geweld, blijken ze last te hebben van geheugenstoornis. Ze zijn toch echt met een balletjespistool en een boksbeugel in een auto gestapt en hebben niet met de bewoners gesproken, maar ze wel meteen in elkaar geslagen.”

LEES OOK: Drie mannen opgepakt voor zware mishandeling in Eindhoven

De jongste verdachte ontkende dat hij de mannen iets aan had willen doen. Hij wilde alleen weten wat ze met zijn broer, die ook vastzit, uitgehaald hadden en waarom. Zijn broer zou vorig jaar enkele malen zijn verkracht. “Ik zat in een levensfase dat er veel met me aan de hand was, dat ik me niet kon uiten en alles opkropte”, legde hij uit. “Toen ik van mijn broer had gehoord dat hij zo vaak misbruikt was, voelde ik zoveel boosheid en verdriet. Ik wilde van die mannen weten wat ze op hun geweten hadden. Maar ik wilde echt niemand pijn doen. Zo zit ik niet in elkaar.”

"Het escaleerde zo snel, ik liet me meeslepen."

Pas na aandringen van de rechter erkende de jongeman dat hij het balletjespistool in zijn hand heeft gehad. “Nadat we hadden aangebeld, werd de deur geopend en zagen we twee naakte mannen. En dat bevestigde het verhaal dat mijn broer me had verteld. Daarna escaleerde het snel. Ik liet me meeslepen en heb me verdedigd met dat balletjespistool.”

Zijn advocate had gehoopt dat de zaak besloten zou worden behandeld, omdat zijn cliënt net achttien was toen hij door het lint was gegaan. Ook wilde ze hiermee voorkomen dat het persoonlijke verhaal dat zijn cliënt deze middag wilde vertellen in de openbaarheid zou komen. De jongen groeide op in een verscheurd gezin, zijn ouders waren verwikkeld in een vechtscheiding, met zijn stiefvader wilde het niet klikken en op een dag werd hij dakloos toen zijn ouderlijke woning afbrandde. Ook verbleef hij in verschillende instellingen.

De advocate vroeg de rechter ook hem vrij te laten, zodat hij bij zijn vriendin kon zijn, omdat ze elkaar nodig hebben. De rechter legde beide verzoeken naast zich neer, tot grote wanhoop van de verdachte. De zaak gaat in oktober verder.

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat er over het vermeende misbruik geen aangifte is gedaan. "Verder gaan wij er inhoudelijk niets over zeggen op dit moment", zo meldt een woordvoerder.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Stel wordt thuis ernstig mishandeld: 'Zag hem liggen in grote plas bloed'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!