Dag 13 Olympische Spelen: Lavreysen blikt terug op 'rustig dagje'

8 augustus om 12:30 • Aangepast 27 augustus om 02:04
nl
Tijdens de Olympisch Spelen in Parijs komen ook donderdag diverse Brabanders in actie. Onder andere de hockeymannen en de baanwielrenners Harrie Lavreysen en Hetty van de Wouw moeten aan de bak. In dit dagoverzicht houden we je op de hoogte van de prestaties van onze provinciegenoten.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Lavreysen blikt terug op 'terug dagje'
Harrie Lavreysen sprak na de kwartfinales van het sprinttoernooi op de Olympische Spelen van een 'rustig dagje'. De titelverdediger was in zijn twee ritten op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines oppermachtig tegen de Pool Mateusz Rudyk. "Dit kon ik wel gebruiken", zei Lavreysen na afloop. "Maar je moet je wel opladen. Het is niet rustig aan doen, maar gecontroleerd rijden."

Hockeyers pakken goud via shoot-outs
De Nederlandse hockeymannen hebben donderdagavond in de finale van het olympische toernooi in Parijs gewonnen van Duitsland. In een duel met Brabantse inbreng waarin de stand lang gelijk bleef, trokken de hockeyers na schoot outs aan het langste eind.

Lees hier meer over de gouden finale

Nederlandse hockeymannen zien sproeier ineens aangaan tijdens finale
De spelers van het hockeyelftal, die vanavond de finale spelen tegen Duitsland, zijn verrast door een sproeier die ineens aansprong. De wedstrijd werd een paar minuten stilgelegd omdat het water richting het veld werd gespoten. De wedstrijd heeft een paar minuten stilgelegen, waarna de spelers weer verder konden. De finale was op dat moment zonder treffers.

Van de Wouw beloont zichzelf met een zilveren medaille
Van de Wouw heeft tijdens een spannende finale de zilveren medaille gepakt. Met vijf andere rensters streed Van de Wouw, die de bijnaam Hetty Raketty heeft gekregen, om de prijzen. Van de Wouw moest op de op wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines alleen de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews voor zich laten. De Britse Emma Finucane pakte het brons.

Lees hier hoe Van de Wouw naar zilver snelde

Harrie Lavreysen naar halve finale
Baanrenner Harrie Lavreysen heeft de halve finales bereikt in het sprinttoernooi. De titelverdediger was op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines in twee heats duidelijk de baas over de Pool Mateusz Rudyk.

De halve finales zijn morgenmiddag vanaf ongeveer kwart voor drie. De finale is 's avonds om zes uur. Lavreysen is niet alleen in het bezit van een olympische titel. De 27-jarige Brabander is ook vijfvoudig wereldkampioen op de sprint.

Lavreysen in gevecht m,et Mateusz Rudyk in de kwartfinale (foto: ANP/AP Photo/Thibault Camus).
Lavreysen in gevecht m,et Mateusz Rudyk in de kwartfinale (foto: ANP/AP Photo/Thibault Camus).

Finaleplaats voor 'Hetty Raketty' Van de Wouw
Hetty van de Wouw heeft de finale bereikt van de keirin. De baanwielrenster begon in de voorlaatste ronde al met sprinten en kon haar koppositie tot het laatst behouden. Ze kwam als eerste over de finishlijn en staat in de keirinfinale.

Van de Wouw in de halve finale (foto: ANP).
Van de Wouw in de halve finale (foto: ANP).

Harrie Lavreysen doet wat hij moet doen op de sprint
Dat baanwielrenner Harrie Lavreysen in vorm is, laat hij opnieuw zien in de kwartfinale van de sprint. Hij klopt in zijn eerste wedstrijd de Pool Mateusz Rudyk en staat voor in de best of 3-race. In deze fase van de sprint vechten de baanwielrenners rechtstreekse duels over 1000 meter met dezelfde tegenstander uit.

Baanrenster Hetty van de Wouw door naar de halve finale
Hetty van de Wouw is een stapje dichterbij een medaille op de keirin. De baanwielrenster uit Kaatsheuvel kwam als eerste over de finish in de tweede heat van de kwartfinale. Ze zette al vroeg aan, en kon daarna in het wiel van een andere renster komen. Vervolgens ging ze haar concurrenten weer voorbij en reed ze als eerste over de streep.

De kwartfinalerace van Van de Wouw kon pas later beginnen, omdat na een val van rensters kapotte fietsonderdelen van de baan moesten worden gehaald. Bij die valpartij was ook de Nederlandse Steffie van der Peet betrokken. Zij wist ook de halve finale te bereiken.

Sharon van Rouwendaal wil na goud 'van links naar rechts'
Zwemster Sharon van Rouwendaal kijkt na haar gouden medaille in het open water in Parijs uit naar de huldiging in het TeamNL Huis later op de dag.

"Ik hoopte dat ik Moesha Johnson (de Australische winnares van het zilver) mee zou kunnen krijgen en dat is gelukt. Dus we gaan samen van links naar rechts en springen", zei de tweevoudig olympisch kampioene over haar trainingsmaatje.

Sharon van Rouwendaal tijdens het openwaterzwemmen in de Seine tijdens de Olympische Spelen (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).
Sharon van Rouwendaal tijdens het openwaterzwemmen in de Seine tijdens de Olympische Spelen (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).

Sharon van Rouwendaal gaat niet voor derde olympisch goud in Los Angeles
Een derde olympische gouden medaille komt er niet voor openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal. De zwemster uit Gemert gaat de titel die ze vanochtend in Parijs veroverde over vier jaar in Los Angeles niet verdedigen. "De Olympische Spelen zijn voor mij af. Dit was de mooiste overwinning en het kan ook niet meer mooier."

"Dit goud zegt mij zoveel: ik deed het in Frankrijk en voor Rio", zei Van Rouwendaal over haar eerder dit jaar overleden hond, vernoemd naar de stad waar ze in 2016 haar eerste olympische titel pakte.

Sharon van Rouwendaal na het openwaterzwemmen met haar gouden medaille (foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht).
Sharon van Rouwendaal na het openwaterzwemmen met haar gouden medaille (foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht).

"Maar dit is niet alleen voor mezelf, het is ook voor al die Franse mensen. Een Franse commentator had mij al half Frans genoemd, omdat ik in Frankrijk heb gewoond. Daardoor wist ik ook dat er veel mensen hierheen zouden komen voor mij. Familie, fysio's, coaches, vriendinnen: zij geloofden allemaal in mij."

Van Rouwendaal besloot vorig jaar al dat ze het na deze Spelen rustiger aan wil gaan doen. Na zestien jaar hard trainen in het buitenland wil de tweevoudig olympische kampioene in eigen land weer meer genieten van het leven. Ze weet echter nog niet zeker of ze helemaal stopt met topsport. Van Rouwendaal neemt nog even de tijd om daarover na te denken. In de tussentijd gaat ze zich in ieder geval meer toeleggen op coachen.

Sharon van Rouwendaal na acht jaar terug op de eerste plaats van het olympisch podium (foto: ANP 2024/Steffie Wunderl).
Sharon van Rouwendaal na acht jaar terug op de eerste plaats van het olympisch podium (foto: ANP 2024/Steffie Wunderl).

Koningspaar ontvangt medaillewinnaars Olympische Spelen
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen traditiegetrouw de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen. Het koningspaar ontmoet de sporters dinsdagmiddag in paleis Huis ten Bosch in Den Haag.

Maikel van der Vleuten straalt naast prinses Amalia met zijn bronzen medaille (foto: ANP 2024/Koen van Weel).
Maikel van der Vleuten straalt naast prinses Amalia met zijn bronzen medaille (foto: ANP 2024/Koen van Weel).

Eerst is er een huldiging in de Glazen Zaal in het centrum van Den Haag. Daar zijn premier Dick Schoof, staatssecretaris van Sport Vincent Karremans en chef de mission Pieter van den Hoogenband bij aanwezig. Daarna is de huldiging in Huis ten Bosch.

Tot nu toe heeft Nederland tien gouden medailles gewonnen, vijf keer zilver en zes keer brons. De Spelen duren nog tot en met zondag. De eerste dagen van het evenement waren het koningspaar en dochters Amalia en Alexia in Parijs om de sporters aan te moedigen. Later dook Amalia nog een keer alleen op.

Springruiter Maikel van der Vleuten is een van de medaillewinnaars die door het koningspaar ontvangen zal worden (foto: ANP 2024/Koen van Weel).
Springruiter Maikel van der Vleuten is een van de medaillewinnaars die door het koningspaar ontvangen zal worden (foto: ANP 2024/Koen van Weel).

Sharon van Rouwendaal zwom voor haar hondje Rio: 'Was mijn alles'
Sharon van Rouwendaal draagt haar tweede gouden olympische medaille op de tien kilometer openwaterzwemmen op aan haar overleden hondje Rio. Toen ze uit het water kwam, wees ze meteen naar de tatoeage van haar hondje op haar rechterpols.

"Zwemmen is mijn alles, maar hij ook. Toen er in mei complicaties waren, overleed hij korte tijd later. Toen stond mijn wereld stil. Ik wilde nog één keer voor hem zwemmen", zei de 30-jarige zwemster uit Gemert direct na afloop van haar gouden race. "Mijn vader zei: zwem nog één keer en doe het dan voor hem. En dat heb ik gedaan."

Weer olympisch goud voor Sharon van Rouwendaal in Parijs (foto: ANP 2024/Robin Utrecht).
Weer olympisch goud voor Sharon van Rouwendaal in Parijs (foto: ANP 2024/Robin Utrecht).
Sharon van Rouwendaal in na haar zege in Parijs (foto: ANP 2024/Robin Utrecht).
Sharon van Rouwendaal in na haar zege in Parijs (foto: ANP 2024/Robin Utrecht).

Gouden race voor zwemster Sharon van Rouwendaal
Sharon van Rouwendaal heeft vanochtend een gouden medaille gewonnen tijdens de olympische tien kilometer openzwaterzwemmen in de Seine. De Gemertse zwemster tikte aan na 2 uur, drie minuten en 34 seconden.

Van Rouwendaal woont pas sinds enkele maanden in Gemert. Ze verhuisde daar naartoe vanwege de rust, en vooral ook omdat haar ouders daar wonen. “Ik ben als kind opgegroeid in Frankrijk. Ik vond Nederland altijd zo ‘op elkaar’, veel te druk. Maar Gemert is best mooi en lekker rustig. Eindhoven is vlakbij, dus daar kan ik ook nog altijd gaan zwemmen. Dat ik nu mijn ouders om de hoek heb wonen, is super fijn. Ze beginnen wat gezondheidsproblemen te krijgen en dan geeft het gewoon een goed gevoel om in de buurt te zijn. Hoe ouder je wordt, hoe beter je ziet wat écht belangrijk is in het leven.”

Met de gouden medaille van Sharon van Rouwendaal heeft Nederland nu tien gouden plakken behaald tijdens de Spelen in Parijs. Dat is een evenaring van de 10 keer goud in Tokio in 2021. Het record op één editie is twaalf, gevestigd in Sydney in 2000.

Daarmee lijkt de Nederlandse ploeg af te stevenen op de succesvolste Spelen ooit.

LEES OOK: Bondscoach Marcel Wouda vindt goud Van Rouwendaal 'supergaaf'

Sharon van Rouwendaal ging in de slotfase van de wedstrijd erop en erover (foto: ANP 2024/Robin Utrecht).
Sharon van Rouwendaal ging in de slotfase van de wedstrijd erop en erover (foto: ANP 2024/Robin Utrecht).
Sharon van Rouwendaal na het behalen van goud bij het openwaterzwemmen in de Seine (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).
Sharon van Rouwendaal na het behalen van goud bij het openwaterzwemmen in de Seine (foto: ANP 2024/Robin van Lonkhuijsen).

Hockeycoach Alyson Annan gelooft in Chinese stunt tegen Nederland
Bondscoach Alyson Annan gelooft dat zij met de Chinese hockeysters in de olympische finale kan winnen van de Nederlandse vrouwen, die het hockey al jarenlang domineren. Ze put vertrouwen uit de onderlinge confrontatie in de poulefase, die Nederland met 3-0 won. "Wij domineerden die wedstrijd", benadrukt de voormalig bondscoach van Oranje.

"We kregen negen strafcorners, maar scoorden niet. Dat moet beter in de finale", legt Annan uit.

China bereikte gisteravond de finale na winst op België na shoot-outs. Het Aziatische land is als nummer zes van de wereld de underdog tegen Nederland (FIH-1), dat regerend wereld- en olympisch kampioen is. "We hebben niets te verliezen, maar alles te winnen", weet Annan. "Nederland is goed, maar wij zijn ook goed. We mogen niet bang zijn om tegen Nederland te spelen. Als je bang bent, verlies je. We gaan ons eigen spel spelen."

De finale tussen Nederland en China begint morgenavond om acht uur.

De Nederlandse hockeysters klopten Argentinië in de halve finale (foto: ANP 2024/Remko de Waal).
De Nederlandse hockeysters klopten Argentinië in de halve finale (foto: ANP 2024/Remko de Waal).
Alyson Annan is tegenwoordig bondscoach van de Chinese hockeysters (foto: ANP 2024/Zhao Dingzhe).
Alyson Annan is tegenwoordig bondscoach van de Chinese hockeysters (foto: ANP 2024/Zhao Dingzhe).

Nederland jaagt op Italië in medailleklassement
Nederland staat met negen gouden, vijf zilveren en zes bronzen medailles nog altijd op de negende plaats in het medailleklassement van de Olympische Spelen. Italië staat op plek acht met eveneens negen keer goud, maar heeft meer zilver (tien keer) en brons (acht keer) verzameld.

Vandaag doet TeamNL waarschijnlijk een aanval op de positie van Italië, met goudenmedaillekandidaten Sharon van Rouwendaal ( tien kilometer openwaterzwemmen), Femke Bol (400 meter horden) en de Nederlandse hockeymannen.

De Verenigde Staten zijn koploper in het medailleklassement met 27 gouden medailles, gevolgd door China (25) en Australië (18).

Allez Brabant

Ben je benieuwd naar alle Brabantse prestaties in Parijs? Omroep Brabant is erbij! Kijk naar Allez Brabant, iedere werkdag om 17.45 uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!