Topdrukte bij destructiebedrijf door blauwtong: 'Kadavers blijven liggen'
Sommige (hobby)boeren hebben het al gemerkt. Hun overleden dieren blijven deze dagen langer liggen dan normaal. Normaal gesproken haalt Rendac kadavers binnen één werkdag op. "We doen echt ons best en hebben onze capaciteit maximaal opgerekt, maar deze weken lukt dat niet door het blauwtongvirus", legt directeur Beerendonk uit.
"We hebben een gigantisch blauwtongprobleem in Nederland nu, ondanks de vaccinatieronde. En dat merken wij ook", zegt hij. Het destructiebedrijf aan de Kanaaldijk in Son is het enige bedrijf in Nederland dat overleden dieren en slachtafval verwerkt.
"Qua volume valt het mee, het probleem zit in de logistiek."
Het probleem zit niet in de daadwerkelijke verwerking van de dierenresten op het terrein in Son. Qua hoeveelheid dieren valt het volgens Beerendonk relatief mee. "De volumes zijn veel kleiner dan tijdens de uitbraak van bijvoorbeeld de varkenspest en mond-en-klauwzeer. Het probleem zit hem echter in de logistiek."
Want ondanks dat het bedrijf zestig vrachtwagens op de weg heeft van zes uur 's ochtends tot 's avonds laat, lukt het niet om alle adressen langs te gaan. "Ik ben trots op onze chauffeurs die er echt alles aan doen", zegt Beerendonk. Maar toch moeten zij in het weekend extra doorwerken om achterstanden in te lopen. Daarna hoopt Rendac weer redelijk bij te zijn.
"We moeten nu veel vaker langs hobbymatige schapenboeren."
De vrachtwagens van het desructiebedrijf moeten nu dus langs veel meer adressen dan normaal. "Doorgaans komen we incidenteel bij hobbymatige schapenboeren, maar nu komen we daar veel vaker door het blauwtongvirus", legt de directeur uit.
Ook bij Schaapskooi in Schijndel maakt het blauwtongvirus veel slachtoffers:
Rendac heeft inmiddels een speciale blauwtongpagina op de website met extra informatie voor dierenhouders die een kadaver aanbieden. Daarin wordt opgeroepen zoveel mogelijk digitaal melding te doen en de dierenresten precies volgens de voorschriften aan te bieden. Zo wordt bij elke stop tijd bespaard door de chauffeurs en kunnen meer dieren worden opgehaald.
"De vaccinatieronde heeft niet genoeg geholpen."
Toch vreest Beerendonk dat het ondanks de maximale inzet van zijn mensen nog wel even hectisch zal blijven. "De vaccinatieronde tegen blauwtong heeft misschien de scherpe kantjes er vanaf gehaald, maar het heeft niet de enorme sterfte kunnen voorkomen. En we kunnen het verdere verloop van deze uitbraak ook niet voorspellen."
Met die laatste opmerking doelt hij op het weer. "Dat steekvliegje, de knut die het blauwtongvirus verspreidt, houdt van warm weer. Blijft het warm dan blijven die insecten vee besmetten en blijven er dus ook dieren overlijden."
Beerendonk realiseert zich tot slot maar al te goed dat warm weer en dierlijke resten ook geen fijne combinatie is. En ook daarom blijft Rendac er volgens hem alles aan doen om kadavers zo snel mogelijk op te halen. "Maar dit is wel overmacht", besluit hij.
DIT MOET JE OOK WETEN OVER HET BLAUWTONGVIRUS:
Machteloos tegen blauwtong: 'Het ene na het andere dier sterft'
'Gemeen' blauwtongvirus velt alsmaar meer dieren, schapenhouders wanhopig
Blauwtongvirus rukt weer op, óók in Brabant
Schaapsherder John dolgelukkig na goedkeuring blauwtongvaccin: 'Was zwaar'