Hockeymannen verslaan Duitsland in olympische finale

8 augustus om 20:34 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
De Nederlandse hockeymannen hebben donderdagavond in de finale van het olympische toernooi in Parijs gewonnen van Duitsland. In een duel met Brabantse inbreng waarin de stand lang gelijk bleef, trokken de hockeyers na shoot-outs aan het langste eind.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

In het vierde kwart van de wedstrijd scoorde Thierry Brinkman voor Nederland. Hij hoefde na een schot van Koen Bijen alleen nog maar zijn stick er tegenaan te zetten. Duitsland maakte niet lang daarna gelijk door de bal bij een strafcorner in het Nederlandse doel te schuiven. Thies Prinz was de doelpuntenmaker namens de Duitsers.

Omdat de wedstrijd in de reguliere speeltijd niet werd beslist, moesten shoot-outs bepalen wie er zou winnen. Nederland nam in een spannende serie de shoot-outs beter dan Duitsland en behaalde de gouden overwinning. Het werd daarin 3-1 voor Nederland.

Brabantse inbreng
Bij Nederland speelden Joep de Mol uit Berkel-Enschot en Floris Wortelboer uit Teteringen vanaf het begin mee. In de selectie van de mannen zit ook Tjep Hoedemakers uit Geldrop. Zij staan onder leiding van bondscoach Jeroen Delmee uit Vught en assistent Eric Verboom uit Boxtel.

"Je krijgt soms maar één kans om sportgeschiedenis te schrijven."

Delmee (51) was na afloop van de finale geëmotioneerd. "Het is te mooi", vertelde hij voor de camera's van de NOS. De bondscoach uit Boxtel speelde zelf jaren voor Oranje en won met het team twee keer goud op de Olympische Spelen. "Ik gun het die jongens. Je krijgt soms maar één kans om sportgeschiedenis te schrijven. Het was een echte finale."

Keeper Pirmin Blaak, die de afgelopen seizoenen bij Oranje Rood in Eindhoven speelde, werd tijdens de shoot-outs de grote man. De 36-jarige routinier, die in het nieuwe seizoen uitkomt voor een Belgische club, hield drie Duitsers van het scoren af

"Hij piekte op het juiste moment", zegt Delmee over de prestaties van Blaak in de shoot-outs. "Dit is voor Pirmin de kroon op zijn werk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!