'Tikkende tijdbom' bedreigt flatbewoners en woningcorporatie

8 augustus om 20:58 • Aangepast 27 augustus om 02:05
nl
In slechts een paar maanden tijd heeft een man het zó bont gemaakt dat Stadlander in Bergen op Zoom van hem af wil als huurder. De woningcorporatie eist dat de man zijn appartement aan de Burgemeester Stulemeijerlaan verlaat. Andere bewoners van het seniorenflatgebouw voelen zich niet meer op hun gemak en de woningcorporatie heeft haar hoofdkantoor uit voorzorg beveiligd.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ZuidWest TV
Geschreven door

Stadlander heeft een kort geding aangespannen tegen de man en dat diende donderdag bij de rechtbank in Middelburg, zo meldt ZuidWest TV.

De man woont sinds 11 januari in het appartement en direct intimideerde hij medewerkers van de verhuurder. Sindsdien regent het klachten als geluidsoverlast, blowen in de lift, schelden en intimideren. Bewoners van het complex voelen zich niet meer veilig en ze zijn bang om nog de deur uit te gaan.

"Zulke extreme bedreigingen hebben we nog niet eerder meegemaakt."

Een medewerker van Stadlander is zelfs zo bedreigd en geïntimideerd dat ze thuis zit. “Zulke extreme bedreigingen als deze hebben we nog niet eerder meegemaakt”, vertelde de advocaat van de woningcorporatie. Ondanks meerdere gesprekken verandert het gedrag van de huurder niet. Zo fietste hij afgelopen maandag nog langs het kantoor van Stadlander om zijn middelvingers op te steken.

De huurder staat al sinds 2017 onder bewindvoering. Zijn bewindvoerder is niet bij het kort geding aanwezig, omdat hij hem niet langer wil bijstaan. De man erkent dat hij agressieproblemen heeft en omschreef zichzelf tijdens de zitting als ‘een tikkende tijdbom.’

Hij verklaarde ook dat er slechts één flatbewoner is die over hem klaagt en dat hij zich bespied voelt door meerdere bewoners. Verder zou de medewerkster van Stadlander die nu thuiszit, te vaak bij hem langs zijn gekomen vanwege de harde muziek in zijn appartement. Dat vond hij vervelend. Zijn antwoorden waren moeilijk te volgen. “Ik heb moeite met de Nederlandse taal”, gaf hij toe.

Volgens zijn advocaat zijn ‘allerlei partijen’ druk bezig om een geschikte woonplek voor de man te vinden. Hij snapt dat zijn cliënt niet in zijn appartement kan blijven wonen: “Hij gaf vóór hij in de woning trok al aan dat hij niet in een seniorenflat wilde wonen.” De huurder wil best zijn woning verlaten. Maar alleen als hij 7000 euro van Stadlander krijgt en een nieuwe woonplek.

"Meneer kan niet zomaar op straat worden gezet."

Binnenkort ondergaat de huurder verschillende onderzoeken, waaronder een naar zijn persoonlijkheid en een IQ-test. “Meneer heeft begeleiding nodig, hij kan niet zomaar op straat gezet worden”, luidde de toelichting van zijn advocaat. “Hij wil wel weg, maar het heeft tijd nodig voordat er een passende oplossing voor hem wordt gevonden.”

Volgens de OGGZ, ook wel bemoeizorg genoemd, zou de huurder openstaan voor begeleiding. Op de vraag van de rechter of hij begeleid zou willen wonen, bijvoorbeeld in een woongroep, antwoordde man echter resoluut ‘nee.’

Op 22 augustus doet de rechter uitspraak. “Maar het ziet er niet goed uit”, is zijn waarschuwing. De huurder moet er rekening mee houden dat hij zijn appartement moet verlaten, zonder de garantie op een nieuwe woning en zónder de gewenste 7000 euro ‘oprotpremie’, zoals hij het zelf noemt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!