Acht meldingen over nepagenten in één nacht tijd

9 augustus om 09:00 • Aangepast 27 augustus om 02:00
nl
De politie heeft woensdagnacht acht meldingen uit de omgeving Boxtel en Sint-Michielsgestel gekregen over oplichters die zich voordeden als agent in een poging mensen spullen of geld afhandig te maken. Dat heeft de politie van Boxtel, Vught en Gestel donderdagavond laat op Instagram bekendgemaakt. "Wij vragen nooit om je sieraden, geld en pinpassen", benadrukt de echte politie.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Een woordvoerder van de politie kan niets zeggen over de aard van de meldingen, maar zegt wel dat het vaker gebeurt dat er 's nachts meldingen komen over nepagenten. "Waarom ze dit ’s nachts doen is in dit geval niet bekend. Vanuit andere meldingen kennen we dat het een nepagent niet uitmaakt hoe laat het is."

Oplichters die zich voordoen als agent zijn de laatste tijd steeds actiever. Vooral bij oudere mensen wordt op deze manier geprobeerd hun vertrouwen te winnen en hen zo te verleiden waardevolle spullen af te geven.

Speciaal onderzoeksteam
Het aantal meldingen hiervan is explosief gestegen. Daarom is er door de politie Oost-Brabant een speciaal onderzoeksteam opgezet. “Deze trucs tasten ons gezag aan", vertelde Niels Hoeben net na de oprichting van het team tegenover Omroep Brabant. Hij is de leider van dit team. "Als we dit laten gaan, ondermijnen we onszelf als organisatie.”

De politie is uitermate gefrustreerd over dat criminelen nepagenten inzetten en zo het vertrouwen dat mensen in de politie hebben gebruiken om mensen op te lichten. De regio Oost-Brabant heeft een taskforce van tien man opgezet om deze vorm van criminaliteit aan te pakken.

'Straks doen mensen de deur niet meer open'
Hoeben geeft leiding aan dit team van tien medewerkers dat hier bovenop zit. "Straks doen mensen de deur niet meer open als er echt politie voor de deur staat, of bellen ze eerst met 112 als er iemand voor de deur staat."

Het onderzoeksteam kijkt niet alleen naar nepagenten, maar ook naar oplichting waarbij de naam van de politie wordt gebruikt. "Door bijvoorbeeld ‘zogenaamd’ door te verbinden met de politie”, legt rechercheur Hoeben uit.

Dat er steeds meer nepagenten actief zijn, blijkt uit cijfers. Waren er in januari nog maar vijf meldingen waarbij nepagenten betrokken waren, in mei van dit jaar waren dat er maar liefst 109. “Dan heb ik het alleen over nepagenten, geen andere babbeltrucs, en dan alleen in de regio Oost-Brabant", benadrukt een woordvoerder van de politie.

Volgens Hoeben is sprake van een landelijk fenomeen. Hij heeft veelvuldig contact met andere regio's en zegt dat ook daar speciale teams worden opgezet.

LEES OOK: Explosieve stijging van het aantal nepagenten: politie maakt zich zorgen

'Help ons ouderen voor te lichten'
De gemiddelde leeftijd van slachtoffers is 78 jaar. Deze ouderen vormen voor de politie een lastig te bereiken doelgroep. "We werken daarom samen met Seniorweb en Thuiszorg om hen te bereiken. Zoals de bank nooit om je pincode vraagt, komt de politie echt nooit aan de deur om spullen veilig te stellen. Nooit."

Hoeben roept kinderen en kleinkinderen op om ouderen hierbij te helpen en hen goed voor te lichten. "Het is schrijnend. Het zijn juist mensen die goed van vertrouwen zijn, die de criminelen pakken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!