Grote onduidelijkheid over wanneer Co-Med wordt overgenomen

9 augustus om 11:13 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Aan het verhaal rond het faillissement van Co-Med lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Zorgverzekeringen zijn in gesprek met curatoren over de overdracht van praktijken en patiëntendossiers, maar hebben nog geen afspraak kunnen maken met de curatoren. Daardoor lijken nieuwe, vervangende huisartsenpraktijken nog even uit zicht te blijven.
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

Een huisartsenpraktijk heeft de dossiers van patiënten, met daarin hun medische geschiedenis, nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Daar staat namelijk onder andere het medicijngebruik van de patiënt in. Co-Med werd in het verleden al verplicht gesteld om die dossiers vrij te geven, maar deed dat onvoldoende. Er wordt nu gekeken naar een structurele oplossing voor iedere praktijk, maar curatoren willen een financiële vergoeding ontvangen voor de overdracht. Het is namelijk hun plicht om zoveel mogelijk schuldeisers te betalen.

Geld betalen voor patiëntendossiers is 'onwenselijk maar noodzakelijk'

Een geldbedrag vragen voor de overdracht van informatie over patiënten mag wel, maar is volgens CZ 'onwenselijk'. De zorgverzekeraar doet namens alle zorgverzekeringen de woordvoering rond het faillissement van Co-Med. Ondanks dat gaan de zorgverzekeraars alsnog met de curatoren in gesprek om tot een afspraak te komen. Ze noemen die gesprekken 'noodzakelijk'. Op dit moment kunnen duizenden patiënten namelijk geen structurele zorg krijgen. Wanneer er een deal is rond de overdracht, is het ook gemakkelijker een nieuwe huisartsenpraktijk te runnen en structurele zorg te leveren.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT: Inspectie zet extra druk op inzage patiëntendossiers Co-Med

Het is alleen nog volkomen onduidelijk wanneer zo'n deal verwacht kan worden, zegt een woordvoerder van CZ. "Een afspraak kan er volgende week zijn, maar kan zomaar ook nog weken duren. We zijn in gesprek met de curatoren en hebben voor bijna elke regio wel een oplossing voor ogen. Wanneer we die kunnen uitvoeren, is alleen de vraag."

"De gesprekken lopen nog en we kunnen daar niet op vooruitlopen"

De woordvoerder benadrukt verder dat een oplossing bieden de grootste prioriteit heeft op dit moment. "We hebben daarvoor in iedere regio samen met huisartsen contact over en op diverse plekken liggen concrete plannen klaar." Over welk bedrag de zorgverzekeraars en curatoren het hebben, kan de woordvoerder nog niet bekendmaken. "De gesprekken lopen nog en we kunnen daar niet op vooruitlopen."

Nog voordat Co-Med failliet ging, werd aan de organisatie al de oproep gedaan de patiëntendossiers te delen met vervangende huisartsen. Nu dat het bedrijf failliet is, sleept die discussie zich verder voort. In Breda is inmiddels een structurele oplossing gevonden voor de verzekerden van Co-Med. In Eindhoven start per 1 september ook een vervangende huisartsenpraktijk, Fonkelzorg. Voor de locaties in Tilburg, Helmond en Bergen op Zoom is nog geen oplossing gevonden. Voor hen is tijdelijke hulp geregeld.

LEES OOK: Dit zijn de mensen achter Fonkelzorg die huisartsenpraktijken overnemen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!