Wel of geen NL-Alert versturen? 'Impact moet niet groter zijn dan incident'

9 augustus om 11:56 • Aangepast 27 augustus om 02:03
nl
Hoe kan het dat bij een brand waar veel rook vrijkomt, wel een NL-Alert wordt verstuurd en bij een poepbacterie in Boxtel en omgeving die vele duizenden mensen treft niet? Wanneer wordt een NL-Alert eigenlijk verstuurd? Het blijkt van geval tot geval te verschillen. “Het is maatwerk, altijd afhankelijk van de situatie”, legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant uit.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Iedereen kent het indringende geluid van het NL-Alert. Meestal van de test die twee keer per jaar, in juni en december, wordt uitgevoerd. Krijg je buiten de test een melding op je telefoon, dan is er wat aan de hand. Want het NL-Alert is bedoeld om de bevolking te waarschuwen, bijvoorbeeld bij een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt.

Een NL-Alert wordt verstuurd door zendmasten en die spelen een belangrijke rol in de afweging bij het uitsturen van de waarschuwing. “Bij rookontwikkeling kijken we bijvoorbeeld in welke richting de rook trekt en welke zendmasten er staan en we moeten inzetten om te waarschuwen.”

Zo werd begin mei, bij een brand in distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in Oss, een NL-Alert verstuurd vanwege de enorme rookontwikkeling en om bewoners te waarschuwen voor kleine deeltjes van zonnepanelen die in de omgeving terecht waren gekomen.

Het kan dat bij een brand ook wordt gekozen om geen NL-Alert te sturen, omdat de zendmasten een te groot gebied bestrijken en er te veel mensen onnodig worden gewaarschuwd. Zo'n besluit wordt meestal ter plekke genomen door de hoogste leidinggevende van de brandweer of politie.

“Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de poepbacterie in Boxtel. Voor een NL-Alert was dat gebied te klein”, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Eerder deze week werd bekend dat in Boxtel, Liempde, Olland en Lennisheuvel in het water de E. colibacterie is aangetroffen, ook wel de poepbacterie genoemd. Hier werd dus geen NL-Alert voor uitgestuurd.

"De impact van het alarm moet niet groter zijn dan de gebeurtenis."

Ook de tijd van het jaar kan een rol spelen bij het besluit om wel of geen Alert te versturen. “Stel dat het middenin de winter is, drie uur in de nacht en er een brand is waarbij gevaarlijke rook vrijkomt. Iedereen heeft dan toch de ramen dicht en het is drie uur in de nacht, dan doen we het niet.”

"De impact van het alarm moet niet groter zijn dan de gebeurtenis", zegt de woordvoerder. “Het is nogal een indringend geluid. Het moet weloverwogen gebeuren: is het een goed middel, welk gebied bestrijken we en wat is de boodschap?"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!