Video

Haren strak naar achteren bij synchroonzwemmen: hoe doen ze dat?

9 augustus om 21:32 • Aangepast 27 augustus om 02:02
nl
De tweeling Noortje en Bregje de Brouwer uit Goirle kan op de Olympische Spelen nóg zulke prachtige prestaties neerzetten - vrijdagavond veroverden ze alvast de derde plek op jacht naar olympisch goud - je wil toch ook weten hoe ze dat nou doen met hun kapsel. Elk haartje blijft tijdens de routine strak naar achteren zitten. Het geheim? Gelatine!
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Nathalie Torenvliet, trainer en coach bij kunstzwemvereniging Synchro Breda, legt uit hoe dit werkt. "Ja, dat haar is echt een dingetje", zegt ze lachend, terwijl ze blaadjes gelatine in een maatbeker mengt met een scheutje kokend water. "Gewoon de gelatine die je ook bij het bakken gebruikt", voegt ze toe, terwijl ze de verpakking laat zien. Het haar dat strak naar achter zit, is niet alleen mooi, maar ook nog eens praktisch. "Want je wil niet dat die voorste kleine plukjes tijdens de dans in je ogen of je gezicht gaan zitten."

Iedereen hetzelfde
De gelatine wordt met een kwastje op het haar aangebracht. Dat gebeurt in verschillende lagen. Als het helemaal is opgedroogd, zit het muurvast en zitten alle plukjes tegen elkaar aangeplakt. "Ik zie er altijd best wel tegenop", geeft synchroonzwemster Anne-Jolein toe, terwijl Nathalie laag na laag aanbrengt. Zelfs de knot wordt helemaal ingesmeerd zodat die goed op zijn plek blijft.

Nathalie smeert gelatine in het haar van schoonzwemster Anne-Jolein
Nathalie smeert gelatine in het haar van schoonzwemster Anne-Jolein

"Van veraf ziet het er mooi uit, vooral als iedereen hetzelfde kapsel heeft. Maar echt lekker zit het niet," geeft ze toe. Als de gelatine is opgedroogd, duikt Anne-Jolein het water in. Als ze bovenkomt zit het haar inderdaad nog perfect in model.

Niet leuk
Meer meiden zuchten en steunen als ze de blaadjes gelatine zien verschijnen, lacht Nathalie. "Maar het hoort er nu eenmaal bij, al zolang ik me kan herinneren." Andere oplossingen zijn er namelijk nog niet: gel spoelt eruit in het water en nieuwe producten zijn nog niet zo goed als gelatine. "Jammer, want er zijn meiden in het team die vegetariër zijn en liever een niet-dierlijk alternatief zouden zien."

Als de wedstrijd voorbij is, begint het lastige werk pas echt. "Ik ben vaak anderhalf uur bezig om de gelatine uit mijn haar te krijgen," zegt Anne-Jolein. "Ik moet mijn haar wel vijf keer wassen met shampoo, conditioner en afwasmiddel. Dat kan niet goed zijn voor je haar, maar gelukkig hoeft het maar twee keer per jaar, tijdens wedstrijden."

Trots op de Olympiërs
De Olympische tweeling werd vrijdagavond derde bij de technische kür. Zaterdagavond wacht de finale vrije kür. Op de Spelen worden de punten van beide disciplines samengevoegd in één klassement.

De meiden van Synchro Breda vinden de aandacht voor hun sport geweldig. "Ik ga zeker kijken," zegt Anne-Jolein enthousiast. "Die Olympische sporters zijn een voorbeeld voor mij en een bron van inspiratie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!