Brabantse hoofdrol bij hockey-goud: Yibbi Jansen scoorde gelijkmaker

9 augustus om 21:57 • Aangepast 27 augustus om 02:03
nl
De Nederlandse hockeysters hebben hun olympische titel met veel moeite geprolongeerd. De regerend kampioen won na shoot-outs van China, dat onder leiding staat van bondscoach Alyson Annan, de oud-coach van Oranje. Na de reguliere speeltijd was het 1-1. De treffer van Oranje kwam op naam van Yibbi Jansen uit Gemonde.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

China kwam al in de zesde minuut op voorsprong via Chen Yi. De gelijkmaker liet tot de 51e minuut op zich wachten: Yibbi Jansen schoot raak uit een strafcorner. Het betekende al het negende doelpunt van het toernooi voor de speelster van SCHC.

De wedstrijd werd gespeeld in een stijf uitverkocht Yves-du-Manoir Stadion, waar de tribunes bijna volledig oranje gekleurd waren. Naar schatting waren er zo'n 14.000 Oranje-fans op de finale afgekomen.

Ook in 2008 kwamen de twee landen tegen elkaar uit in een olympische finale. En toen won Oranje eveneens. In de groepsfase van deze Spelen werd China met 3-0 verslagen.

Spaarzame kansen
Oranje schrok in de finale zichtbaar van de snelle achterstand en zette aan, maar lang zonder resultaat. In de eerste helft waren kansen spaarzaam. Captain Xan de Waard zag een schot gekeerd worden en Frédérique Matla raakte de paal uit een strafcorner.

Oranje ging er, gesteund door het publiek, nog meer voor in de tweede helft en hanteerde een hoog tempo. De Aziatische speelsters hielden zich echter knap staande. Het publiek dacht dat Matla uit een strafcorner doel had getroffen, maar de bal ging net naast. De treffer van Jansen in de 51e minuut leidde tot een grote ontlading. In de slotseconden kreeg China vlak voor het doel nog een kans op de winnende treffer, maar tot frustratie van Annan ging de bal er niet in.

Shoot-outs
Direct na de speeltijd van een uur moesten shoot-outs de beslissing brengen. Vijf speelsters moesten een voor een op de keeper van de tegenstandster af. Waar Pien Sanders en Maria Verschoor de eerste en tweede shoot-out benutten, gingen de eerste twee van de Chinese speelsters er niet in. Na een misser van Freeke Moes bracht China de stand terug tot 2-1.

Na de 3-1 van Marijn Veen stelde keepster Anne Veenendaal met een derde redding het goud veilig. De ervaring van Oranje had de doorslag gegeven, China maakte een onzekere indruk.

Nederland stond voor de zesde keer op een rij in de olympische finale. Op de vorige Spelen stond Oranje nog onder leiding van Annan, die door de Nederlandse hockeybond werd ontslagen om een ongezond topsportklimaat. Een dag eerder wonnen de Nederlandse mannen ook al goud. Nooit eerder won Nederland bij het teamhockey twee gouden medailles.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!