Video

Spannend of het op tijd droog zou zijn, maar ballonnenfestival kan starten

10 augustus om 11:44 • Aangepast 27 augustus om 02:03
nl
Een groot luchtschip, ogen, een kat en een hond. Het ging vrijdagavond allemaal de lucht in tijdens het ballonnenfestival in Grave. Daarvoor was wel wat mazzel met het weer voor nodig. Want als het de afgelopen week flink was gaan regenen, was het hele festival misschien niet doorgegaan.
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Op een groot grasveld langs de Maas bij Grave stijgen vrijdagavond 35 heteluchtballonnen op. Zevenduizend mensen zitten op de dijk om te kijken. De luchtballonnen vertrekken iets later dan gepland. Eerst moest de wind wat gaan liggen, voordat er veilig opgestegen kon worden.

Het weer speelt een belangrijke rol bij een ballonnenfestival. "Er zijn al heel wat festivals afgelast dit jaar", zegt organisator Pascal Noor. Zo gingen in het Friese Joure en het Overijsselse Westerhaar festivals niet door vanwege het weer. De velden om van op te stijgen waren vaak veel te nat door de vele regen.

Ballonnenfestival in Grave (foto: Jos Verkuijlen).
Ballonnenfestival in Grave (foto: Jos Verkuijlen).

"Het was ook voor ons spannend of het op tijd droog zou zijn", zegt organisator Noor. "Maar gelukkig is er geen grote regenbui gevallen afgelopen week." Het veld was op tijd droog om het festival door te laten gaan.

In 2019 stopte het festival, maar vorig jaar kwam het toch weer terug. "We hebben dit tien jaar lang gedaan", zegt de organisator. "Op een gegeven moment was het mooi geweest. Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan", zegt Noor. "We wilden weer kleinschalig beginnen. Dat is mislukt. Vorig jaar liep het qua grootte al uit de hand. En dit jaar is het echt gigantisch."

Ook zaterdag gaan er weer een hele hoop luchtballonnen de lucht in. Het weer is dan nog beter dan vrijdag, is de verwachting.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!