Video

Harrie Lavreysen schrijft sportgeschiedenis met vijfde goud op Spelen

11 augustus om 13:41 • Aangepast 27 augustus om 02:03
nl
Met zijn derde gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs is baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Luyksgestel de beste Nederlandse olympiër bij de mannen ooit. In totaal heeft Lavreysen nu vijf gouden olympische medailles, één meer dan schaatser Sven Kramer en ruiter Charles Pahud de Mortanges.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Lavreysen moet nu als succesvolste Nederlandse olympiër alleen schaatsster Ireen Wüst uit Goirle nog voor laten gaan. Zij bezit zes gouden medailles, gewonnen op vijf verschillende Spelen. Wüst won in totaal dertien olympische medailles, Lavreysen heeft er nu zes.

Lavreysen won goud op de teamsprint en individuele sprint op de Spelen in Tokio en Parijs. In Parijs kwam daar zondag het goud op de keirin bij. Een onderdeel waarop hij in Tokio nog genoegen moest nemen met brons.

'Grootste aller tijden'
Volgens zijn grootste concurrent, Matthew Richardson, is Harrie Lavreysen nu al de 'GOAT' van het baanwielrennen. De Australiër eindigde zowel op de sprint als de keirin als tweede achter hem. "Hij is wellicht de beste aller tijden", zei Richardson. "Harrie heeft al dertien wereldtitels op zak. Hij wint gewoon alles. Ik heb hem één keer een titel afgesnoept in de Champions League. Om zo dicht in de buurt te zitten van iemand die zo goed is, is wonderbaarlijk."

Lavreysen laat weten dat hij er zelf geen moment bij stil heeft gestaan. "Natuurlijk heb ik er weleens over gehoord, maar ik ben er niet mee bezig. Ik weet ook niet wat het met me doet nu. Ik heb net een wedstrijd gereden en denk dan echt niet: ben ik nu de beste aller tijden?", zei hij na zijn winst op het sprintonderdeel keirin.

LEES OOK: Lavreysen flikt het: olympische hattrick compleet met goud op de keirin

Succesvolste ooit op de Zomerspelen
Met zijn vijfde gouden olympische medaille en zijn ene bronzen plak van de keirin op de Spelen in Tokio is Lavreysen nu ook de succesvolste Nederlandse olympiër ooit op de Zomerspelen. Tot zondag moest hij in dit rijtje superkampioenen nog drie sporters voor laten gaan:

  • Zwemster Inge de Bruijn: 4 keer goud, 2 keer zilver en 2 keer brons.
  • (Baan)wielrenster Leontien van Moorsel: 4 keer goud, 1 keer zilver en 1 keer brons.
  • Ruiter Charles Pahud de Mortanges: 4 keer goud en 1 keer brons.

In Luyksgestel werd er volop gejuicht voor dorpsgenoot Harrie:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!