Lavreysen flikt het: olympische hattrick compleet met goud op de keirin

11 augustus om 13:38 • Aangepast 27 augustus om 02:01
nl
Harrie Lavreysen heeft zondag op de Olympische Spelen in Parijs zijn derde gouden plak van deze Spelen gewonnen. Daarmee slaagde Lavreysen in zijn plan om een olympische hattrick te scoren: goud op de teamsprint, goud op de individuele sprint en goud op de keirin. Een ongekende prestatie van de krachtpatser uit Luyksgestel. "Onbeschrijflijk", gaf hij zelf snel na de race aan.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Lavreysen kwam het olympisch keirintoernooi relatief eenvoudig door, al moest hij in de halve finale zijn Australische rivaal Matthew Richardson voor laten gaan. Zondag in de finale was hij iedereen de baas.

Harrie Lavreysen schreeuwt het uit van vreugde met zijn winst op de keirin (foto: ANP /Koen van Weel).
Harrie Lavreysen schreeuwt het uit van vreugde met zijn winst op de keirin (foto: ANP /Koen van Weel).

"Het was een hele grote droom en als het dan lukt, dan is dat onbeschrijflijk", zei de baanrenner na de race tegen de NOS over het voltooien van de hattrick. "Ik ben hier al sinds Tokio mee bezig en elk jaar deed ik er weer een stapje bij. Dit is tot in de puntjes uitgedacht. De druk was enorm hoog, maar ik kon mezelf in de spiegel aankijken, wat er ook zou gebeuren."

Achter Lavreysen finishten de Australiërs Richardson (zilver) en Matthew Glaetzer (brons). De andere drie finalisten kwamen achter het drietal kort voor de finish ten val. De Brit Jack Carlin was er het ergst aan toe.

LEES OOK: Harrie Lavreysen schrijft sportgeschiedenis met vijfde goud op Spelen

Emotioneel
Tijdens het Wilhelmus was Lavreysen zijn emoties even niet de baas. "Tijdens de ceremonie werd ik even emotioneel, dat heb ik niet vaak", gaf hij aan voor de camera van de NOS. Kort daarna leek hij even onwel te worden, maar het viel mee."Het werd even wat veel en ik had het heel warm. Ik ging bijna even out."

Met zijn derde gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs is Lavreysen nu de beste Nederlandse olympiër bij de mannen ooit. In totaal heeft hij nu vijf gouden olympische medailles.

Harrie Lavreysen mag zich de beste Nederlander op de Olympsiche Zomerspelen ooit noemen (foto: ANP / Hollandse Hoogte).
Harrie Lavreysen mag zich de beste Nederlander op de Olympsiche Zomerspelen ooit noemen (foto: ANP / Hollandse Hoogte).

Omroep Brabant keek met inwoners van Luyksgestel naar de wedstrijd, kijk hier de livestream terug:

Wachten op privacy instellingen...

In Tokio drie jaar geleden was Lavreysen al goed voor goud op de teamsprint en de sprint. Op de olympische wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines bij Parijs won Lavreysen deze beide onderdelen dit keer ook. Daar kwam zondag dus de keirin bij. Op dat onderdeel moest hij in Tokio nog genoegen nemen met brons.

Bij keirin rijden zes renners achter een gemotoriseerde gangmaker. Als die na enkele ronden uit de baan is verdwenen, sprinten de renners in drie ronden om de winst.

Harrie Lavreysen heeft zijn hattrick voltooid (foto: ANP / Koen van Weel).
Harrie Lavreysen heeft zijn hattrick voltooid (foto: ANP / Koen van Weel).

Lavreysen had eerder op de WK's van 2020 en 2021 de drie sprintonderdelen gewonnen. Het leverde hem de bijnaam 'Hattrick Harry' op. Op de sprint won hij de afgelopen vijf WK's het goud. Op de keirin was hij tot nu toe twee keer succesvol.

Harrie Lavreysen zoekt meteen na zijn derde goud zijn ouders op de tribune op  (foto: ANP / Iris van den Broek).
Harrie Lavreysen zoekt meteen na zijn derde goud zijn ouders op de tribune op (foto: ANP / Iris van den Broek).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!