Dit mag je doen als je een achtergelaten hond in een auto ziet

11 augustus om 14:10 • Aangepast 27 augustus om 02:02
nl
Twee honden werden zaterdag op de parkeerplaats van de Efteling gered door de politie, omdat ze waren achtergelaten in twee campers. De temperatuur loopt in de zomer altijd flink op in geparkeerde voertuigen. En honden hebben snel last van die warmte. Wat mag je doen op het moment dat je een opgesloten hond in een voertuig ziet? We leggen het je uit.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Een stilstaande auto verandert binnen mum van tijd in een hete oven. Bij te veel zon en warmte kan een hond in coma raken of zelfs overlijden. Honden kunnen namelijk niet zo veel zweten als mensen. Ze raken warmte kwijt door snel te ademen of te hijgen, waardoor water langzaam via hun tong verdampt. Een hond heeft daardoor veel sneller last van hitte.

Het is dan ook niet vreemd dat de politie zaterdagmiddag de twee honden heeft bevrijd die waren achtergelaten in campers op de parkeerplaats van de Efteling. Toen de politie de campers openbrak, was de temperatuur al opgelopen tot 35 graden.

LEES OOK: Honden achtergelaten in snikhete campers bij Efteling, politie tikt raam in

Honden kun je dus beter niet in je auto achterlaten. Ook niet als je een snelle boodschap gaat doen. Bij een aangename buitentemperatuur van 21 graden is het in de auto na tien minuten al 31 graden. Op warmere dagen is het al gauw meer dan vijftig graden in een auto. Enkel een raampje openzetten voor wat zuurstof, is dus bij lange na niet voldoende voor een hond. Het is juist de hitte die voor problemen zorgt.

Wachten op privacy instellingen...

Maar wat doe je als je de hond van een ander in een geparkeerde auto ziet zitten? Je mag niet zomaar te pas en te onpas iedere ruit inslaan, maar er zijn wel een aantal stappen die je kunt volgen om verantwoordelijk om te gaan met opgesloten honden.

  1. Controleer eerst of een van de deuren ontgrendeld is.
  2. Noteer het merk, model en kenteken van de auto.
  3. Bel het landelijk alarmnummer op 144, ‘red een dier’. Voor een opgesloten hond mag je ook 112 bellen.
  4. Waarschuw winkels of bedrijven in de buurt, mogelijk kunnen ze de eigenaar opsporen.
  5. Je mag een autoruit niet zomaar zelf inslaan. Bel eerst de politie. Die kan je vertellen wat je verder kunt doen.
  6. Is de hond in een levensbedreigende situatie, maar heb je nog geen toestemming van de politie om actie te ondernemen? Zorg dan altijd dat je bewijsmateriaal hebt van de opgesloten hond, als je besluit om het dier zelf te redden.
  7. Vervolgens moet de bevrijde hond naar de dierenarts voor een spoedbehandeling. Het is belangrijk om niet te proberen de hond snel te laten afkoelen met ijs. Hierdoor trekken de bloedvaten van het dier samen, dat maakt het juist nog lastiger voor het beestje om de warmte kwijt te raken. Geef de hond in plaats daarvan kleine slokjes lauw water, koel de voetzooltjes, borst en buik met vochtige handdoeken en leg het dier in de schaduw.

Hoe herken je oververhitting?
Een hond die oververhit raakt, gaat eerst hijgen en kwijlen. Daarna wordt hij loom en onverschillig. De hond voelt warm aan en heeft rode slijmvliezen. Uiteindelijk raakt de hond buiten bewustzijn. Een oververhitte hond kun je afkoelen door steeds kort te deppen met een koude, natte handdoek. Wikkel de hond niet in de handdoek, want dan krijgt hij het juist alleen maar warmer. Maak de handdoek regelmatig opnieuw nat en geef de hond kleine slokjes water.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!