Video

Groot feest in Luyksgestel na derde overwinning van 'hun' Harrie Lavreysen

11 augustus om 16:15 • Aangepast 27 augustus om 02:02
nl
Zowat heel Luyksgestel kwam zondagmiddag samen in café De Drie Linden om ‘hun' Harrie te zien racen. De spanning in het omgedoopte Harrie Lavreysen-café was om te snijden, maar het is ‘Hattrick Harrie’ toch gelukt om zijn naam eer aan te doen. “Harrie! Harrie! Harrie!”, klinkt het oorverdovende gejuich op het moment dat hij zijn derde gouden medaille veroverde.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Helemaal vooraan zit een man enthousiast klaar in een Harrie Lavreysen-shirt. Hij heeft al vroeg een plaatsje weten te bemachtigen. “Iedere wedstrijd van Harrie heb ik hier gezeten, en hij heeft ze allemaal gewonnen!”, vertelt hij vol enthousiasme vanuit zijn 'geluksstoel'. “Ik denk dat wij zenuwachtiger zijn dan Harrie zelf, hij blijft er koel onder.”

Het opgewonden geroezemoes slaat snel om wanneer de atleten zich klaarmaken voor de keirin. Het startschot klinkt, er valt een doodse stilte in het Harrie Lavreysen-café. Die wordt pas doorbroken op het moment dat Lavreysen als eerste over de eindstreep komt. Heel het café juicht in koor. “Mijn dag kan niet meer stuk!”, zegt de man in zijn Harrie-shirt.

LEES OOK: Lavreysen flikt het: olympische hattrick compleet met goud op de keirin

Ondertussen kijken veel fans met waterige ogen toe hoe ‘hun' Harrie in extase zijn derde gouden medaille viert. “Natuurlijk is het emotioneel”, vertelt een man glunderend. Hij zit in het café met zijn vrouw en kinderen. “Heel Luyksgestel leeft mee. We fietsen zelf ook allemaal in ons gezin en als je dan ziet wat hij hier presteert. Echt geweldig!”

"Heeft mijn hoedje toch geluk gebracht!"

De overbuurvrouw van Harrie kan haar geluk niet op. “Ik ben keitrots!”, roept ze uit volle borst. Ze heeft speciaal, net als de moeder van 'Hattrick Harrie', voor de wedstrijd een oranje hoedje opgezet, het hoedje uit Luyksgestel. “Heeft mijn hoedje toch geluk gebracht!”, zegt ze blij.

Volgens de barman komt er donderdag een huldiging voor de sporter. Die zou na zijn eerste gouden medaille al plaatsvinden, maar volgens de barman gaat het nu al helemaal los. “Een keer goud was al genoeg, maar met drie is het helemaal dik verdiend!”, zegt hij.

De huldiging wordt na een tour door het dorp bij de kiosk gevierd. “Iedereen doet mee, fietscrossvereniging De Durtrappers en de harmonie zijn erbij. Er komt een DJ en een zanger. We maken er een heel festival van!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!