Deze studenten hebben nog geen kamer: 'Al op 30 huizen gereageerd'

16 augustus om 20:30 • Aangepast 27 augustus om 02:02
nl
De zomervakantie is bijna voorbij. De introductieweken staan op het punt van beginnen en daarmee ook het nieuwe schooljaar. Een spannende en leuke tijd voor nieuwe studenten. Toch zijn er ook studenten die het schooljaar met stress beginnen, omdat zij nog geen kamer hebben gevonden. "Er reageerden 4300 mensen op één huis."
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door

De 18-jarige Isabelle hoopt in de komende weken nog een kamer te vinden. Ze woont in Hellevoetsluis, maar begint in september met een studie toegepaste biologie aan de HAS green academy in Den Bosch.

"Ik doe er twee en een half uur over om op school te komen. Als ik om half negen moet beginnen, moet ik de eerste bus pakken naar het station. Maar dan ben ik op zijn vroegst om negen uur op school en kom ik dus te laat", legt ze uit.

Isabelle (18) moet twee en een half uur reizen om op school te komen (privéfoto).
Isabelle (18) moet twee en een half uur reizen om op school te komen (privéfoto).

Ze begon in mei al met zoeken naar een kamer. "Ik heb wel op twintig of vijfentwintig kamers gereageerd in Facebookgroepen, maar ik heb nog geen een bezichtiging gehad."

Isabelle heeft zich ook ingeschreven bij de gemeenten Den Bosch en Tilburg voor een sociale huurwoning of studentenkamer. En ze zoekt samen met haar vriend, die dezelfde studie gaat doen, naar een appartement. "Zo hebben we misschien meer kans om uitgeloot te worden en kunnen we de huur delen. Maar ik heb liever een kamer voor mij alleen."

De 19-jarige Maria uit Oekraïne is twee jaar geleden door de oorlog naar Nederland gekomen. Na anderhalf jaar op een camping te hebben gewoond, woont ze nu met haar familie in een appartement in provincie Zeeland.

"Dat is ongeveer een uur van Breda University of Applied Sciences (BUAS) vandaan. Daar start ik in september met een studie facility management", vertelt ze.

De 19-jarige Maria denkt dat het lastig is om als internationale student iets te vinden (privéfoto).
De 19-jarige Maria denkt dat het lastig is om als internationale student iets te vinden (privéfoto).

Maria heeft al op veel advertenties gereageerd. "Vaak zijn ze niet op zoek naar een internationale student", vertelt ze.

Als dat wel het geval was, reageerde ze via Facebook of op websites. "Dan kreeg ik een bericht terug dat ze al iemand hadden. Het is gewoon super moeilijk als internationale student. Als ik niks dicht bij de universiteit vind, moet ik iedere dag maar een uur reizen", vertelt ze.

De 18-jarige Simon uit Breda heeft iets minder haast. "Ik ben zeven maanden naar het buitenland geweest in mijn tussenjaar. Dan is weer thuis wonen even wennen", lacht hij.

Daarnaast lijkt het hem leuk om samen met een vriend in Breda te wonen. "We zoeken een appartement. Ik ga ondernemerschap en Retail management studeren in Den Bosch, maar mijn hele privéleven speelt zich af in Breda."

Simon wil in Breda wonen, maar gaat studeren in Den Bosch (privéfoto).
Simon wil in Breda wonen, maar gaat studeren in Den Bosch (privéfoto).

De jongens maken het zichzelf niet makkelijk door een appartement te zoeken. "We hebben al op zo'n twintig tot dertig huizen gereageerd, maar we maakten maar bij zes tot acht huizen echt kans omdat het op inschrijvingsduur gaat."

Wat Simon vreemd vindt, is dat je jezelf pas kan inschrijven vanaf 18 jaar. Hij schat de kans daarom klein dat hij snel iets vindt, ook door de vele concurrentie. "Bij de laatste loting hadden 4300 mensen op één huis gereageerd. Dat slaat echt nergens op."

Toch houdt hij de moed erin. "Ik ben pas twee maandjes aan het zoeken dus ik ga ook nog bij andere verhuurbedrijven kijken. Bij sommige is het alleen niet te betalen als student. Dat is heel zuur."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Prijs studentenkamer Breda schiet omhoog, hoogste huur van Brabant

Werknemers van de toekomst kunnen nu geen studentenkamer vinden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!