Winkelpersoneel heeft dief door, rent achter hem aan en voorkomt diefstal

11 augustus om 21:53 • Aangepast 27 augustus om 02:03
nl
Een winkeldief stond zondagmiddag op het punt toe te slaan bij de MediaMarkt aan de Woonboulevard in Den Bosch, maar daar heeft het personeel een stokje voor gestoken. Ze ontdekten dat de man een speciale tas had, waarmee hij ongemerkt langs de beveiligingspoortjes kon komen. Toen ze hem aanspraken, zette hij het op een rennen. Maar de medewerkers waren hem te snel af en konden hem een paar straten verderop alsnog in zijn kraag vatten.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

“Dit verdient een pluim”, schrijft wijkagent Elco op Instagram, waar hij het verhaal deelt. Een van de medewerkers zag dat de man met een speciaal geprepareerde boodschappentas door de winkel liep. In de tas was een laagje aluminium aangebracht waarmee dieven het alarmsysteem proberen te omzeilen.

Toen de medewerker hem vroeg de tas te openen, maakte de man dat hij weg kwam. “Maar de medewerkers waren hem te snel af en konden hem enkele straten verderop staande houden”, vertelt Elco. “Een paar medewerkers renden er achteraan, een andere medewerker pakte de fiets. Vervolgens werden wij gebeld en konden we de man aanhouden.”

“Dit soort diefstallen zien we door heel het land."

Het ging om een verdachte uit Oost-Europa die geen Nederlands of Engels spreekt. Uit camerabeelden bleek dat er nog een andere man bij betrokken was, maar hij kon door alle commotie ongezien wegkomen. De politie heeft de tas in beslag genomen en de medewerkers hebben aangifte gedaan van een poging tot diefstal.

Volgens de wijkagent heeft de winkelketen veel last van dit soort criminaliteit. “Dit soort diefstallen zien we door heel het land. Het is voor ons lastig om de verdachten op te sporen, omdat ze vaak na enige tijd weer terugkeren naar hun thuisland en omdat ze hier verder niks hebben.”

"Helaas staat de verdachte straks dus weer op straat."

De politie heeft de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie. “Met het verzamelde bewijs kan het OM er hopelijk voor zorgen dat hij morgen niet bij de volgende winkel staat”, hoopte Elco eerder op de dag. Maar omdat er niets gestolen is, heeft het OM besloten dat de man niet wordt vervolgd.

“Wij zijn als politie verder niet betrokken bij de afweging die het OM maakt, wij krijgen het ook gewoon te horen. Helaas staat de verdachte straks dus weer op straat”, zegt Elco. “Maar het optreden van de medewerkers heeft waarschijnlijk wel voorkomen dat er uit deze winkel telefoons of andere spullen meegenomen zijn.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!