PRAAT MEE!

Tropische hitte: tot laat in de avond rond de 30 graden

12 augustus om 09:33 • Aangepast 28 augustus om 02:02
nl
Het is deze maandag zonovergoten en het wordt een tropische dag. Dat is tot laat op de dag te merken: volgens Johnny Willemsen van Weerplaza is het rond negen uur vanavond nog 30 graden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Rond acht uur vanochtend was het nog geen 20 graden en om tien uur zo'n 24 graden", vertelde hij maandagochtend in het radioprogramma KEIgoeiemorgen op Omroep Brabant. "Rond het middaguur zal het zo'n 28 graden zijn."

"In de nacht wordt het echt zweten."

Pas in de middag halen we in de schaduw een temperatuur van 30 graden. "De maximumtemperatuur in de schaduw halen we pas rond zes uur 's avonds. Hoe warm het wordt, hangt er vanaf waar je je in de provincie bevindt. In Eindhoven en omgeving wordt het zo'n 34 graden en wat meer richting het westen en noorden misschien 33 graden. Dat is een beetje de bandbreedte voor vandaag."

Die warmte blijft ook lang hangen. "Bij zonsondergang, iets na negen uur 's avonds, is het nog gewoon 30 graden. Zelfs in de nacht komen we niet onder de 20 graden uit, waarschijnlijk is het dan 21 graden. Dat wordt echt zweten."

"Ook dinsdag is het echt nog heel heet."

Dinsdag wordt het opnieuw heel warm. "De luchtvochtigheid is deze maandag al hoog en dinsdag is die nog wat hoger. Dit gaat dinsdag uiteindelijk wel in regen- en onweersbuien resulteren, maar voor die buien uit wordt het ook dan nog 30 graden, dus ook dan is het echt nog heel heet."

Waar en hoe laat die onweersbuien verwacht worden, kan de weerman nog niet aangeven.

Ook woensdag staan regen- en onweersbuien op het programma. "Die gaan de warmte verdrijven. Woensdag wordt het een graad of 25. De dagen daarna wordt het ergens tussen de 22 en 25 graden."

Wat vind jij?

Het KNMI waarschuwt vandaag met code geel voor 'benauwende hitte' in het zuiden. Vind jij die waarschuwingen nodig? Praat hieronder mee.

Eens

0 stemmen

Oneens

0 stemmen

Wat vind jij? Praat mee!

Reactie *Naam *E-mailadres *Woonplaats *

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!