Grote problemen bij bagageafhandelaar van Ryanair, inspectie doet onderzoek

12 augustus om 15:05 • Aangepast 29 augustus om 09:56
nl
Het personeelstekort bij Skytanking, de bagageafhandelaar voor Ryanair-vluchten op Eindhoven Airport, loopt uit de hand. Ingewijden melden aan Omroep Brabant dat het personeel onder zeer hoge druk staat en niet op de hoogte is van veiligheidsregels. De Arbeidsinspectie onderzoekt de situatie en heeft Skytanking in juni zelfs een waarschuwing gegeven.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Op Eindhoven Airport zijn zondag honderden vakantiegangers zonder bagage vertrokken naar hun vakantiebestemming. Dat kwam volgens meerdere bronnen door personeelstekorten bij Skytanking. Het Duitse bedrijf verzorgt sinds april de bagageafhandeling voor Ryanair op Eindhoven Airport.

Grote problemen door personeelstekort
Ingewijden melden nu aan Omroep Brabant dat het personeel van de afhandelaar er schoon genoeg van heeft. Werknemers klagen over een veel te hoge werkdruk en het uitvallen van overwerkte collega's. Vanwege de onderbezetting wordt mensen gevraagd op hun vrije dagen te werken.

"Bij negen van de tien Ryanair-vluchten op Eindhoven Airport staan Skytanking-medewekers in hun eentje bij de gate om passagiers toe te laten tot het vliegtuig", zegt een van de medewerkers. Dat is volgens hem 'zeer ongebruikelijk'.

Wat doet Skytanking?

Volgens Gijs Vrenken, woordvoerder van Eindhoven Airport, faciliteert Skytanking 'het hele passagiersproces voor reizigers van Ryanair-vluchten.'

"Dus bij het inchecken van de bagage tot aan de vliegtuigdeur staan mensen van Skytanking om passagiers te helpen. Achter de schermen zorgen ze ervoor dat de bagage in- en uitgeladen wordt en dat de bagage op de juiste bestemming terechtkomt, zodat mensen het daar weer van de band kunnen halen."

Nieuw personeel zou bovendien amper worden opgeleid, wat er onder meer voor zorgt dat de veiligheidsregels voor bagage niet goed kunnen worden nageleefd. Skytanking zou de klachten over de tekorten en omstandigheden intern niet serieus nemen, claimen ingewijden.

"We klagen continu, maar volgens de leidinggevenden van het bedrijf is er geen budget voor uitbreiding", zegt een van hen.

Arbeidsinspectie doet onderzoek
De Arbeidsinspectie bevestigt aan Omroep Brabant dat er een onderzoek loopt naar het bedrijf op Eindhoven Airport. De inspectie gaat niet in op de inhoud van het onderzoek. “Maar wij kennen dit bedrijf”, zegt een woordvoerder. “Wij zijn er in het verleden regelmatig langs geweest en hebben aangegeven dat het bedrijf de arbeidsomstandigheden moet verbeteren.”

De Arbeidsinspectie heeft Skytanking in Eindhoven in juni een officiële waarschuwing gegeven. “Dat zat ‘m onder andere in arbeidsomstandigheden op het vliegveld”, geeft de woordvoerder aan.

Reacties van de betrokken partijen

Eindhoven Airport wil niet ingaan op de waarschuwing aan het adres van Skytanking of op het onderzoek van de Arbeidsinspectie. Woordvoerder Gijs Vrenken: "Alles wat bijdraagt aan een goed verloop op het vliegveld juichen wij van harte toe."

Volgens Vrenken heeft het vliegveld ‘geen zicht op het feit of er komende dagen ook problemen zijn’ bij Skytanking. “Hoe zij op dit moment het personeelsbestand managen, is echt primair aan Skytanking. Maandag gaat het prima met de afhandeling."

Skytanking en Ryanair waren maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Slechte training
Skytanking is als bagageafhandelaar ook verantwoordelijk voor het inlichten van reizigers over wat ze het vliegtuig mee in mogen nemen. “Maar op die posities werken nu mensen die niet goed zijn ingewerkt", zegt een werknemer. Nieuw personeel krijgt volgens hem tijdens hun eerste training enkel een sheet met wat veelgestelde vragen en antwoorden.

"Als je bij de balie voor de check-in van ruimbagage staat, moet iemand van Skytanking aan je vragen of je bepaalde spullen in je bagage hebt. Sommige medewerkers weten niet eens wat er wel of niet een vliegtuig in mag. De veiligheidsvragen worden gewoon niet of niet goed gesteld tijdens het incheckproces van de bagage."

Dat leidt er volgens de medewerker toe dat bijvoorbeeld e-smokers of powerbanks worden doorgelaten tijdens eerste fases van controles. En dat zou weer tot frustratie leiden bij personeel van het securitybedrijf dat verantwoordelijk is voor het scannen en tegenhouden van verboden bagage. "Heel vaak houdt security die verboden spullen wel tegen, maar het risico dat verboden spullen in het vliegtuigruim belanden is groter geworden", aldus de werknemer.

Slechte communicatie
Meerdere gedupeerden van wie de bagage zondag niet was meegereisd, melden aan Omroep Brabant dat er weinig communicatie is vanuit Eindhoven Airport en Ryanair. Een ingewijde zegt dat dit beeld ook leeft bij het personeel van Skytanking, maar dat het moeilijk is een schuldige partij aan te wijzen.

"Ik hoop dat het management van Skytanking in elk geval wakker wordt geschud. Dit is ook slecht voor het imago van het vliegveld en van Ryanair."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Honderden vakantiegangers zonder bagage op bestemming door personeelstekort

Linda's koffers bleven achter op vliegveld: 'Pas over twee dagen terug'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!