NAC-Ajax gaat door ook al is politie er niet omdat ze actie voert

13 augustus om 10:09 • Aangepast 28 augustus om 02:05
nl
Bij de wedstrijd tussen NAC en Ajax komende zondag in het Rat Verlegh Stadion in Breda is geen politie aanwezig. De politiebonden voeren al enige tijd actie voor een beter vroegpensioen en gaan die nu verharden. Ze gaan tijdens voetbalwedstrijden in de Eredivisie bijeenkomsten organiseren, waardoor de politie niet aanwezig is bij wedstrijden. Burgemeester Paul Depla en NAC voorzien geen problemen en geven aan dat de wedstrijd zondag door kan gaan.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Voor elk weekend worden specifieke wedstrijden uit de Eredivisie gekozen. Voor het komend weekend is gekozen voor FC Twente tegen Sparta in Enschede op zaterdag en NAC tegen Ajax in Breda op zondag. De bijeenkomsten van de politiebonden zijn buiten het voetbalstadion. Ze beginnen een uur voor aanvang van de wedstrijden en duren tot een uur na afloop van de voetbalduels.

"Dat politiewerk zwaar werk is, komt helaas te vaak naar voren bij voetbalwedstrijden", lichten de vier bonden de nieuwe actie toe in een persbericht. Dat laat volgens de bonden des te meer zien waarom een goede regeling om vroeg met pensioen te kunnen gaan nodig is. "Het kabinet moet zichtbaar stappen zetten om het vroegpensioen voor politiemedewerkers mogelijk te maken."

Reactie Depla en NAC
In Breda geldt normaal gesproken al dat de politie afwezig is bij voetbalwedstrijden, als dat mogelijk is. Zowel burgemeester Paul Depla als NAC voorzien geen problemen nu de politie deze actie heeft aangekondigd. “Het was even schakelen, maar we hebben een stevige veiligheidsorganisatie staan bij onze wedstrijden”, laat de woordvoerder van NAC weten. “Alle seinen staan bij ons nog op groen.”

Ook volgens Depla kan de wedstrijd van zondag gewoon doorgaan. “De politie is bij voetbalwedstrijden in Breda afwezig als het kan, en aanwezig als het moet", geeft hij aan. "Daarbij werken we informatiegestuurd: zolang er geen informatie is die aanleiding geeft om de politie aanwezig te laten zijn, is de politie er niet. Op dit moment is er geen aanleiding of informatie die aanwezigheid van de politie noodzakelijk maakt.”

“Dit is meteen een mooie gelegenheid voor de supporters om te laten zien dat voetbal zonder aanwezigheid van de politie kan”, vervolgt de burgemeester.

Minder boetes vanwege acties
De politieacties voor een beter vroegpensioen begonnen in het voorjaar. Sinds begin mei schrijven agenten bij lichte overtredingen veel minder bekeuringen uit.

LEES OOK: Agenten controleren wel, maar delen geen boetes uit: 'Maar misdraag je niet'

Tijdens actiedagen in juni gingen politiebureaus 24 uur dicht, waardoor mensen geen aangifte konden doen. Ook verlenen agenten geen bijstand meer bij deurwaarders en zetten ze wekelijks bij gemeentehuizen hun zwaailichten en sirenes aan als protest.

Eerder stoppen met werken
Medewerkers van de politie kunnen sinds 2021 drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken, maar die regeling is tijdelijk. De bonden willen dat er een permanente regeling komt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.