Video

Speedboot racet op de Maas tegen laagvliegende Chinook, bekijk de beelden

13 augustus om 12:41 • Aangepast 28 augustus om 02:03
nl
Op de warmste dag van het jaar is iedere vorm van verkoeling welkom. Maar River van der Linden kreeg maandagmiddag hulp van een wel heel bijzondere ventilator. Tijdens het varen met zijn speedboot op de Maas bij Wijk en Aalburg, werd hij ineens ingehaald door een laagvliegende Chinook, de grootste transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht. "Daar krijg je wel effe een flinke adrenalineboost van", vertelt een nagenietende River.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

In eerste instantie wist River niet wat hem overkwam. "Ik dacht eerst dat hij een noodlanding moest maken." Maar toen de helikopter met een enorme vaart langs hem kwam gevlogen, bleek dat duidelijk niet het geval. "Toen had ik het wel door: die moet mij hebben. Ik denk dat hij mij hard zag varen en dacht: ik zal ‘m eens inhalen."

Bevangen door adrenaline, besloot River ‘het gas vol open te gooien’. Helaas voor hem heeft de Chinook een topsnelheid van meer dan 300 kilometer per uur, en moet hij het afleggen tegen de militaire helikopter. ‘Ik liet ‘m winnen’, schreef River nog onder de video die hij op zijn TikTok-account plaatste.

"Van zó dichtbij is het net effe anders."

River is vaak op zijn boot in de Maas te vinden: "Elke dag wel, als het een beetje mooi weer is." Ondanks dat dit stuk van de rivier midden in het laagvlieggebied ligt, heeft hij zoiets nog nooit meegemaakt.

In totaal zat er een afstand van ‘zo’n vijftien meter’ tussen hem en de helikopter: "Van dichtbij is ‘ie echt mega! Bij m’n opa en oma thuis zie ik ze ook wel vaker laag overvliegen, maar van zó dichtbij is het net effe anders."

Bekijk de beelden:

Dat de Chinook zo laag over komt vliegen, is niet vreemd. "Onze helikopters mogen in de laagvliegzone tot grasspriethoogte vliegen. Het is dus normaal dat er tijdens een training als deze zo laag wordt gevlogen", zegt een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando.

"We zien vaker dat bijvoorbeeld jetski's extra gas geven."

"De Chinook is niet aan het 'racen' met de speedboot, maar vliegt tijdens de training toevallig net over dit gebied. We zien vaker dat bijvoorbeeld jetski's extra gas geven op het moment dat onze vliegers deze oefening uitvoeren, alleen hebben zij geen handen vrij om het te filmen."

Het gebeurt dus vaker, alleen zien we er meestal geen beelden van.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!