Angelique redt honden van de dood: ‘Vanuit hoopje ellende bloeien ze op'

14 augustus 2024 om 20:30 • Aangepast 28 augustus 2024 om 02:03
nl
Wie weleens op vakantie gaat in Spanje kan er niet omheen: straathonden. De verweesde dieren weten massaal de toeristencentra te vinden. Het verhaal achter deze honden is schrijnender dan vaak wordt gedacht. Ze worden opgepakt en op een brute manier om het leven gebracht. Angelique van de Laak uit Tilburg trekt zich het lot van deze dieren aan en redt met een Spaanse stichting zoveel mogelijk verwaarloosde en mishandelde Spaanse honden van de dood. “Alle honden verdienen een herkansing.”
Profielfoto van Niek de Bruijn
Geschreven door

Dog Rescue Mom, staat er op het met hondenpootjes bedrukte T-shirt van Angelique. Terwijl haar honden Mellow en Marcos het prima naar hun zin hebben tijdens een rondje Loonse en Drunense Duinen, vertelt Angelique dat het geluk van haar viervoeters niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Zo is Mellow gered van een broodfokker, die zijn honden mishandelde, en lag Marcos verwaarloosd langs de kant van de weg. Hond Missy - die niet mee is tijdens het rondje - is gered uit een perrera: een dodingsstation.

De Spaanse overheid laat de straathonden vangen om ze vervolgens in zo'n dodingsstation te plaatsen. Daarmee moet de overlast van straathonden in onder meer de badplaatsen worden teruggedrongen. De beestjes worden afgemaakt als niemand de honden binnen tien dagen opeist. Ze krijgen dan een spuitje.

“Het probleem gaat niet weg als je ze niet vrijkoopt."

In haar zoektocht naar een trouwe viervoeter kwam Angelique zeven jaar geleden in contact met een stichting die in Zuid-Spanje honden in nood helpt. “Ik was toen nog niet bekend met buitenlandse honden.” De stichting koopt voor 35 tot 75 euro honden vrij uit een dodingsstation en zoekt vervolgens een baasje in Nederland of België. Voor Angelique was er een match.

Na een uitgebreide selectieprocedure en een huisbezoek, adopteerde ze haar viervoeter. “Je kan niet de hele wereld redden, maar wel de wereld van één hond.” In totaal heeft de Tilburgse vijf honden geadopteerd, twee daarvan heeft ze helaas moeten laten inslapen.

Honden vrijkopen terwijl er dagelijks weer nieuwe straathonden gevangen worden. Dat klinkt als een lucratief verdienmodel voor de Spaanse hondenvangers. Woordvoerder Rik Hendrikse van Stichting ACE|SHIN is het daar deels mee eens: “Je kunt zeggen dat het een verdienmodel is, omdat daar een bedrag voor wordt gevraagd. Aan de andere kant gaat het probleem niet weg, als je dat niet doet.” Ook Angelique, die zich tegenwoordig inzet voor de stichting, merkt dat het voor dodingsstations interessant is om de honden te verkopen. Ze wil daarom zoveel mogelijk honden een herkansing bieden. “Als we kunnen, gaat tijdens een vrijkoopactie alles mee.”

 Stichting Animal Care Espana koopt honden uit de dodencel vrij (foto: ACE)
Stichting Animal Care Espana koopt honden uit de dodencel vrij (foto: ACE)

De stichting heeft momenteel twee opvanglocaties in Zuid-Spanje. Ruim 31.000 honden en katten zijn de afgelopen 25 jaar gered. De laatste drie jaar zijn er 200 honden geadopteerd door Brabanders. "Ruud van Rikxoort uit Roosendaal heeft zelfs de ambitie om 100 honden en katten vrij te kopen", voegt Hendrikse toe. "Tot aan de adoptie neemt hij alle kosten van de verzorging op zijn rekening." Momenteel wachten er ruim 300 honden en 120 katten op adoptie.

"Waarom makkelijk doen?"

Een Spaanse hond in huis nemen, kan wat extra vergen van het baasje. De honden zijn soms getraumatiseerd en kunnen daardoor erg angstig zijn. Angelique is daarmee bekend. Daarom laat ze Missy, een van haar drie honden, thuis. "Die zit thuis in een hoekje te bibberen." De Tilburgse ziet het als een uitdaging. “Waarom makkelijk doen, als je moeilijk kan?”, lacht ze, terwijl ze met haar honden door de zandduinen loopt. Haar zwarte hond Marcos zoekt even de verkoeling op in een plas.

Overigens staan de adoptiegezinnen van Spaanse honden er niet helemaal alleen voor. Ze krijgen van de stichting advies en hulp in de opvoeding van de hond. Rik Hendrikse: "We blijven tot aan de dood bij het dier betrokken om te voorkomen dat de hond niet op z'n plek is en overgeplaatst moet worden naar een ander baasje."

“De dankbaarheid die je van een hond terugkrijgt, daar kan niks tegenop.”

Angelique haalt er veel energie uit om met rust, structuur en regelmaat ervoor te zorgen dat een hond gelukkig wordt en het gewenste gedrag vertoont. “Ik vind het mooi om een hond vanuit een hoopje ellende helemaal te zien opbloeien. Die dankbaarheid die je daarvan terugkrijgt, daar kan niks tegenop. Het is een traject soms, maar het is echt de moeite waard.”

De Spaanse straathonden verdienen volgens Rik Hendrikse allemaal een herkansing. “In Spanje wordt heel anders omgegaan met honden dan in Nederland.” Hij hoopt samen met Angelique vurig dat mensen bereid zijn om een Spaanse straathond te adopteren. “Het zijn uiteindelijk allemaal honden die een herkansing op een goed leven verdienen”, vertelt Angelique. “Het is beter dan het fokken van rashonden en nieuwe honden op de wereld zetten.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!