Slaapwandelende vrouw (61) valt uit raam: hoe kan dat?
Slaapwandelaars kunnen nogal wat meemaken tijdens hun wandeling. "Maar daar weten ze vaak niets meer van, omdat ze uit de diepe slaap wakker worden", vertelt van de Laar, schrijver van het boek 'Slapen als een oermens'.
Slaapwandelen ontstaat wanneer een deel van het brein aanstaat en een deel van het brein in diepe slaap is, legt Van de Laar uit. "Wat je dan vaak ziet, is dat mensen bepaalde automatische handelingen kunnen uitvoeren tijdens het slaapwandelen.
"Je kunt denken aan autorijden of wandelen", vertelt de slaapexpert. "Meestal zijn de ogen ook open, waardoor ze een deel van de omgeving meekrijgen. Hierdoor kunnen ze bewegen door de omgeving. Maar ze zien ook dingen die er gewoon niet zijn."
"Je kan het zo veilig mogelijk maken: matras op de grond, geen bed gebruiken."
Slechts 1,5 procent van alle volwassenen heeft volgens Van de Laar het afgelopen jaar een keer geslaapwandeld. "Het komt niet zoveel voor bij volwassenen, maar het kan wel erfelijk zijn. Dat vader of moeder er ook last van heeft gehad."
Er zijn bepaalde dingen die een nachtje slaapwandelen wel kunnen uitlokken. "Als je slechter slaapt of alcohol op hebt, kun je makkelijker gestoord worden door licht of geluid. Hierdoor kun je in een slaapwandelsessie raken."
"Voorkomen dat je gaat slaapwandelen is lastig", vertelt van de Laar. "Maar je kunt het wel zo veilig mogelijk maken. Matras op de grond, geen bed gebruiken. En doe de ramen en deuren op slot."
DIT VIND JE OOK INTERESSANT:
Slaapwandelende vrouw (61) valt uit slaapkamerraam en raakt zwaargewond