De bever is in opmars: 'Ze nemen met minder genoegen'
De bever komt steeds meer in de leefomgeving van de mens en dat zorgt voor steeds meer schade. "Een terras dat is ondergegraven of bomen waar aan wordt geknaagd. Het kan allemaal zomaar gebeuren."
Zelfs midden in Oisterwijk zijn laatst nog bevers gezien. "We zien het steeds meer de laatste tijd. De bever houdt van een rustige leefomgeving, maar moet vaker met minder genoegen nemen."
"Na een paar jaar moet de jonge bever op zoek naar eigen territorium", legt Van Rooij uit. "De favoriete gebieden van bevers zijn steeds vaker bezet, waardoor ze moeten uitwijken naar een minder optimaal gebied."
De bever is beschermd. De leefomgeving verstoren, het dier vangen of doden mag niet. "Al kun je wel maatregelen nemen om te voorkomen dat het dier zich ergens vestigt." "Zo hebben we in het Bossche Broek in Den Bosch laatst gaas in de grond gedaan", vertelt de adviseur van het waterschap. "Dan kan er niet in de grond worden gegraven."
LEES OOK: Bevers blijven probleemgeval, provincie laat er weer een doden
"We kunnen het beste maar aan het dier gaan wennen."
Er is zelfs een heus beverprotocol. "Er zijn steeds meer verdergaande maatregelen mogelijk, maar dan moeten wel eerst andere maatregelen worden genomen om de bever weg te houden bij de mens."
"Maar we kunnen het beste aan het dier wennen", volgens van Rooij. "Of ze aan ons gaan wennen weet ik niet. Ze zullen in ieder geval steeds minder angst voor de mens hebben en steeds dichterbij durven komen."