Video

De bever is in opmars: 'Ze nemen met minder genoegen'

15 augustus om 07:00 • Aangepast 30 augustus om 02:04
nl
Het aantal bevers in Brabant groeit, waardoor leefgebieden van het dier overvol raken. Soms moeten bevers zelfs uitwijken naar plekken dichter bij de mens. "Dan nemen ze genoegen met minder", vertelt Thijs van Rooij, adviseur bij Waterschap De Dommel.
Profielfoto van Jan WaalenProfielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

De bever komt steeds meer in de leefomgeving van de mens en dat zorgt voor steeds meer schade. "Een terras dat is ondergegraven of bomen waar aan wordt geknaagd. Het kan allemaal zomaar gebeuren."

Zelfs midden in Oisterwijk zijn laatst nog bevers gezien. "We zien het steeds meer de laatste tijd. De bever houdt van een rustige leefomgeving, maar moet vaker met minder genoegen nemen."

De bevers in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort)
De bevers in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort)

"Na een paar jaar moet de jonge bever op zoek naar eigen territorium", legt Van Rooij uit. "De favoriete gebieden van bevers zijn steeds vaker bezet, waardoor ze moeten uitwijken naar een minder optimaal gebied."

De bever is beschermd. De leefomgeving verstoren, het dier vangen of doden mag niet. "Al kun je wel maatregelen nemen om te voorkomen dat het dier zich ergens vestigt." "Zo hebben we in het Bossche Broek in Den Bosch laatst gaas in de grond gedaan", vertelt de adviseur van het waterschap. "Dan kan er niet in de grond worden gegraven."

LEES OOK: Bevers blijven probleemgeval, provincie laat er weer een doden

"We kunnen het beste maar aan het dier gaan wennen."

Er is zelfs een heus beverprotocol. "Er zijn steeds meer verdergaande maatregelen mogelijk, maar dan moeten wel eerst andere maatregelen worden genomen om de bever weg te houden bij de mens."

"Maar we kunnen het beste aan het dier wennen", volgens van Rooij. "Of ze aan ons gaan wennen weet ik niet. Ze zullen in ieder geval steeds minder angst voor de mens hebben en steeds dichterbij durven komen."

Bever zwemt in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort)
Bever zwemt in Oisterwijk (Foto: Toby de Kort)
Thijs van Rooij over de bevers (foto: Omroep Brabant).
Thijs van Rooij over de bevers (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.