Video

Eindelijk! Bootjes kunnen weer rondje doen in uitgebaggerde singel

15 augustus om 09:15 • Aangepast 30 augustus om 02:03
nl
Plezierbootjes kunnen sinds dit weekend weer een hele ronde varen op de Bredase singel. Na bijna twee weken baggeren is de door hevige regenval dichtgeslibde bocht ter hoogte van de Generaal van der Plaatstraat weer open. Dat is sneller dan verwacht, maar voor de rondvaartbedrijven niet snel genoeg. "We zijn blij en opgelucht, maar in de toekomst moeten ze sneller baggeren."
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Het had nogal een lange aanloop, maar de Bredase singel is weer helemaal rond te varen door plezierbootjes, rondvaartbedrijven en suppers. Al in februari trok de toeristische sector aan de bel bij de gemeente en het waterschap Brabantse Delta, maar pas in augustus was er actie. Maar vanaf dat moment is het wel razendsnel gegaan. Eenmaal aan de gang, ging het uitbaggeren sneller dan de verwachte drie tot vier weken.

"Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee", laat een woordvoerder van het waterschap weten. "We streefden ernaar om het ongemak zo snel mogelijk te verhelpen."

"We hopen dat er in de toekomst sneller gebaggerd wordt."

Voor de Bredase rondvaartbedrijven kon het niet snel genoeg gaan. Die voeren met toeristen al een half jaar een aangepaste, verkorte route over de singels. Dat heeft omzet gekost, zo lieten ze al eerder weten. Gebrek aan daadkracht vindt manager Bram Bul van Bootje Varen Breda.

LEES OOK: Singels dichtgeslibd door zware regenval, vaarrondje door de stad gaat niet

"We zijn blij dat er uiteindelijk zo snel is gebaggerd", zegt hij. "En met snel doel ik op het daadwerkelijk uitvoeren van de baggerwerkzaamheden. We hopen vooral dat er in de toekomst sneller geschakeld wordt en dus eerder gebaggerd wordt."

Een zandbank in de Bredase singel.
Een zandbank in de Bredase singel.

Gelukkig is het de laatste tijd echt zomers weer waardoor rondvaartbedrijven de schade wat in kunnen halen. Die zetten dan ook alle zeilen bij. "Afgelopen vrijdag hebben we een extra training gedraaid voor onze schippers", vertelt Bul. "Die werken al een heel jaar bij ons, maar hebben het dichtgeslibde stuk nog nooit gevaren! Gelukkig kunnen we er weer langs."

"We moeten in gesprek blijven over het veranderende klimaat."

Waterschap Brabantse Delta wijst erop dat het proces veel tijd kost. Een baggeraar moet ook wel ingepland kunnen worden. "Het gaat om werkzaamheden met een zuigboot. Daarom besteden we het werk uit aan een aannemer die gespecialiseerd is in deze baggerwerkzaamheden."

LEES OOK: Grote schoonmaak voor singels: baggeren is (te laat) begonnen

Daarnaast leek het waterschap ook een beetje verrast door het aanhoudende, extreem slechte weer. "Na het hoogwater van eind vorig jaar en begin dit jaar is er opnieuw een enorme hoeveelheid zand neergeslagen. De zandvanger is door de hoge stroomsnelheid van het water op zo’n moment niet in staat om álles tegen te houden. Het zand slaat neer daar waar de stroomsnelheid van het water lager wordt. Daar ontstaan de ophopingen."

"Dit onderstreept weer de wens en de noodzaak om met alle betrokken partijen in gesprek te blijven over hoe we ons samen aan kunnen en moeten passen aan het veranderende klimaat", concludeert waterschap Brabantse Delta.

Begin deze maand werd begonnen met de baggerwerkzaamheden:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!