Achttien miljoen mensen in Nederland, bekijk hier de groei in jouw gemeente

15 augustus om 08:03 • Aangepast 31 augustus om 02:05
nl
Nederland passeert deze donderdag de grens van achttien miljoen inwoners, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een schatting. Sinds 2016 zijn er een miljoen inwoners bijgekomen. In onze provincie kent Boekel de grootste stijging. Bekijk hieronder de bevolkingsgroei in jouw gemeente.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

In Boekel is het inwoneraantal tussen 2016 en 2024 gestegen met 10,1 procent. Ook in Eindhoven, Altena, Bernheze, Eersel, Best en Son en Breugel steeg het inwoneraantal de afgelopen jaren aanzienlijk.

Kijk hier hoe het is gesteld in jouw gemeente:

Wachten op privacy instellingen...

Vooral door buitenlandse migratie
Volgens het CBS komt de huidige bevolkingsgroei voornamelijk door buitenlandse migratie.

Tussen 2016 en 2021 lag het migratiesaldo in onze provincie steeds tussen de 12.500 en 20.000. Vooral door de komst van veel vluchtelingen uit Oekraïne lag het buitenlands migratiesaldo – het verschil tussen het aantal immigranten en emigranten – in 2022 op een uitzonderlijk hoog niveau: 37.100. Niet eerder – gemeten vanaf 1950 – kende Brabant een dergelijk hoog buitenlands migratiesaldo. De bevolkingsgroei in Brabant wordt de laatste jaren vrijwel volledig bepaald door de (sterk) toegenomen buitenlandse migratiesaldi, laat de provincie weten: vanaf 2015 voor ruim 95 procent.

Exacte gegevens over de landen van herkomst heeft de provincie niet, maar volgens het CBS komen de meeste nieuwe inwoners in Nederland uit Oekraïne en Syrië.

Immigrant
Het is niet te traceren wie precies de achttien miljoenste Nederlander is, vertelt een woordvoerder van het CBS. Dat komt doordat nieuwgeborenen en immigranten per gemeente in groepen worden doorgegeven. Wel is de kans volgens hem groter dat het om een immigrant gaat dan om een pasgeboren kind, omdat de groei in die groep groter is dan bij baby's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!