Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt snel, ook in Brabant

15 augustus om 15:00 • Aangepast 31 augustus om 02:04
nl
Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus is nog altijd snel aan het stijgen. Uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het virus nu op 3807 plekken in Nederland is vastgesteld. Brabant is met 501 besmettingen de derde provincie in de lijst met het grootste aantal besmettingen.
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Het aantal gevallen steeg de afgelopen dagen het snelst sinds het blauwtongvirus vorige maand weer in Nederland opdook. Dieren raken vooral besmet op boerenbedrijven. De meeste besmette locaties zijn in Gelderland. Die provincie is goed voor een derde van het aantal gevallen. Daarna volgen Overijssel (574), Brabant (501) en Limburg (311).

Blauwtong is alleen gevaarlijk voor dieren. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Vooral schapen worden er erg ziek van en kunnen eraan sterven. Bij geiten en runderen pakt de ziekte vaak minder heftig uit. In het voorjaar zijn veel dieren gevaccineerd tegen blauwtong. De vaccins doen het minder goed dan aanvankelijk werd gehoopt.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens een eerste analyse van gezondheidsdienst Royal GD verlopen de infecties nu wel wat milder dan vorig jaar.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Topdrukte bij destructiebedrijf door blauwtong: 'Kadavers blijven liggen'

Machteloos tegen blauwtong: 'Het ene na het andere dier sterft'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!