Rechtszaak tussen TU/e en Cursor-journalist geschorst: 'Blij en dankbaar'

15 augustus om 20:41 • Aangepast 31 augustus om 02:05
nl
Eigenlijk zou donderdag de rechtszaak van Cursor-journalist Bridget Spoor en de TU/e beginnen, maar die zitting ging niet meer door. De partijen troffen een schikking, mét resultaat voor Spoor. Haar juridische kosten moeten door de universiteit worden betaald en het kritische rapport moet volledig worden gepubliceerd, zonder zwarte lak.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

De zaak draait allemaal rond de onrust tussen de universiteit en het universiteitsblad, Cursor. De TU/e zou niet goed omgaan met het universiteitsblad, wat volgens de redactie van Cursor zou resulteren in een onveilige werksfeer. Kritische artikelen werden tegengehouden, hoofredacteur Han Konings kwam ziek thuis te zitten en redacteuren voelden zich angstig en emotioneel. De website van Cursor ging op zwart.

De onderzoekscommissie
Er werd een speciale onderzoekscommissie op gezet, nadat redacteur Bridget Spoor de werkcultuur en de misstanden naar buiten bracht als klokkenluider. Zij schreven een rapport van 47 pagina's, met aanbevelingen en conclusies over de werksituatie bij Cursor. Daar staat onder andere in dat hoofdredacteur Konings als 'aangeschoten wild' werd behandeld.

Dat rapport werd vervolgens door het college van bestuur naar buiten gebracht, maar met vijf zwartgelakte stukken ertussen. Zo wilde de universiteit de privacy van een van de ombudspersonen beschermen. Dat schoot bij redacteur Spoor in het verkeerde keelgat, waarna ze naar de rechter stapte.

Zaak geschorst
Maar door een schorsing hoeft de zaak niet verder voor te komen. Een schikking houdt in dat er een tussentijdse overeenkomst is getroffen, vóórdat de rechtszaak heeft plaatsgevonden. Dat is tussen de TU/e en Spoor dus het geval.

De zwartgelakte naam is vrijgegeven, de juridische kosten worden vergoed. Of het geschil daarmee helemaal is opgelost, is nog de vraag, maar Spoor laat in elk geval op haar LinkedIn weten dat ze blij en dankbaar is vanwege de uitkomst.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Klokkenluider: 'TU/e weigerde al eerder kritisch verhaal bij Cursor'

Universiteitsblad TU Eindhoven op zwart: 'Beperking van persvrijheid'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!