Video

Hattrick Harrie geniet van enorme opkomst bij huldiging in zijn dorp

15 augustus om 21:36 • Aangepast 31 augustus om 02:05
nl
Harrie Lavreysen, ofwel ‘Hattrick Harrie’, is donderdagavond uitgebreid in het zonnetje gezet voor zijn drie gouden medailles in Parijs. Veel mensen waren op de huldiging in het Kloosterpark in Luyksgestel afgekomen, want het park was volgepakt. De baanrenner was overweldigd door de opkomst: “Ik ken dit park. Ik heb hier gespeeld en om hier nu zoveel mensen te zien. Onwerkelijk.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Eenmaal aangekomen na een tocht op de platte kar, werd de baanwielrenner op het podium allereerst toegesproken door cabaretier Rob Scheepers, die alle andere olympische sporten ‘ruis’ vond vergeleken met de prestaties van Lavreysen. “Bij jou geen patserige opsmuk, of hip gedoe.”

Scheepers kwam superlatieven tekort voor Lavreysen, maar had toch een ‘puntje van kritiek’. Het kan volgens hem nog net wat cooler, zoals de Turkse schutter Yusuf Dikeç, die met een hand in zijn zak een zilveren medaille pakte. “Als jij nou in LA in 2028 met een stadsfiets gaat rijden, en dan met een hand in je zak. Dan wordt het er voor de concurrentie ook een stuk leuker op”, grapte Scheepers.

Met zijn drie gouden medailles op de Olympische Spelen in Parijs is baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Luyksgestel de beste Nederlandse olympiër bij de mannen ooit. In totaal heeft Lavreysen nu vijf gouden olympische medailles, één meer dan schaatser Sven Kramer en ruiter Charles Pahud de Mortanges.

"Er was niemand die zei: drie medailles, is dat niet wat te hoog gegrepen?"

Arinda Callewaert, de burgemeester van Bergeijk, sprak Harrie in januari en toen vertelde hij al dat hij drie gouden medailles zou halen. “En wij geloofden je. Er was niemand die zei: drie medailles, is dat niet wat te hoog gegrepen?" Zij vertelt dat het niet de eerste huldiging voor Harrie is, maar toch wel de grootste en drukst bezochte.

Harrie Lavreysen met zijn vrienden op de bus (foto: Noël van Hooft).
Harrie Lavreysen met zijn vrienden op de bus (foto: Noël van Hooft).

De ouders van de olympisch kampioen vinden de huldiging geweldig. “Je kon echt zien dat Harrie aan het genieten was en zichzelf kon zijn met al die bekenden en vrienden om hem heen”, zegt zijn moeder. Ook zij is onder de indruk van het enorme aantal mensen. “Dat heeft hij ook wel verdiend.”

Pieter van den Hoogenband, chef de mission van het Nederlandse olympische team, geniet eveneens van het feestje. “Hij heeft me in aantal medailles ingehaald, maar dat vind ik alleen maar geweldig.” Zou Lavreysen ook een goede opvolger zijn om chef de mission te kunnen worden, over een jaar of tien? “Ik denk dat Harrie dat heel goed zou kunnen invullen. Maar dat is nog ver weg. Hij doet bij de volgende Spelen in Los Angeles weer mee, en dan zit er opnieuw een medaille voor hem in hoor.”

De huldiging van Harrie nog eens rustig terugkijken, dat kan hier:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!