Veel Brabanders komen van over de grens en zo zit dat in jouw gemeente

16 augustus om 15:30 • Aangepast 31 augustus om 02:04
nl
Bijna een op de vier inwoners van Brabant is van buitenlandse afkomst. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar woonden er afgerond 2,6 miljoen mensen in onze provincie, van wie twee miljoen met een Nederlands paspoort.
Profielfoto van Peter de BekkerProfielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Donderdag werd bekend dat er inmiddels zo'n achttien miljoen mensen in Nederland wonen. De Nederlandse bevolking groeide de laatste jaren alleen door migratie uit het buitenland, niet door een toenemend geboortecijfer: er werden minder kinderen geboren dan er mensen overleden.

De grootste groepen Brabanders met een buitenlandse herkomst kwamen vorig jaar uit:

Wachten op privacy instellingen...

De grootste groep import-Brabanders met een buitenlandse herkomst bestaat duidelijk uit Europeanen: bijna 250.000 inwoners van onze provincie komen uit een ander Europees land. De meerderheid van deze groep is Pools, Duits of Belgisch.

Wachten op privacy instellingen...

Van alle gemeenten in onze provincie steekt Eindhoven er met kop en schouders bovenuit: 44,4 procent van de Eindhovenaren is van buitenlandse afkomst. Het grootste gedeelte hiervan is Europees, in totaal meer dan een derde (36 procent). Dit zijn hoofdzakelijk mensen uit Duitsland (4835 personen) en Polen (4845 personen). Daarna komt de grootste groep Eindhovenaren met een buitenlandse herkomst uit Azië (exclusief Turkije en Indonesië), het gaat dan om ongeveer 12 procent van het totale aantal.

In Hilvarenbeek is de minste diversiteit te vinden. Slechts tien procent van de inwoners is hier van buitenlandse afkomst. Baarle-Nassau springt er ook uit: in de gemeente met het laagste aantal inwoners (7076) heeft 29,5 procent van de inwoners een buitenlandse herkomst. Vermoedelijk zijn dit grotendeels Belgen; tachtig procent is namelijk Europees.

Bekijk hier het percentage inwoners van buitenlandse afkomst in jouw gemeente (Klik op de gemeente om het precieze percentage te zien):

Wachten op privacy instellingen...


Cijfers CBS

Het CBS bepaalt de herkomst van personen die in Nederland geboren zijn aan hand van het geboorteland van de ouders. Het gaat daarbij alleen om het geboorteland van de ouders, niet de grootouders. Oftewel, de kinderen van een gezin met een Indonesische moeder dat in Nederland woont, worden als Indonesisch geteld. Wanneer zij vervolgens zelf kinderen krijgen, gaat het CBS van het geboorteland van de ouders uit - Nederland dus. Deze derde generatie wordt dan als Nederlands meegenomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!